Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kvepalų etiketas: kaip rinktis kvepalus, jog aplinkiniai jus girtų, o ne svajotų pabėgti kuo toliau?

Turbūt yra tekę atsidurti situacijose, kai sėdite tvankioje patalpoje, o šalia esantis asmuo, švelniai tariant, yra keliais papurškimais padauginęs kvepalų. Ir karštą vasaros dieną padauginęs ne bet kokių, o saldžių, sunkių kvepalų, kai nuo kvapo, atrodo, aplink esantis oras ne tik, kad varo galvos skausmą, bet ir ima atrodyti glitus ir lipnus.
Kvepalai
Kvepalai / 123RF.com nuotr.

Žinoma, niekas nesako, jog turėtumėte išsižadėti savo mėgstamų kvepalų, tačiau ne veltui ir sakoma, jog pastarųjų reikia turėti kelis buteliukus – nes tai, kas tinka pasimatymui, nebūtinai tiks darbo pokalbiui. Tad dalinamės esminiais patarimais, kurie padės atsirinkti, kokius kvapus kokiomis progomis rinktis.

Pagrindinės parfumerijos etiketo taisyklės

Kvapas turėtų būti asmeninis, todėl niekas neturėtų užuosti jūsų kvapo iš kito kambario galo. Jis turėtų būti juntamas per maždaug ištiestos rankos atstumą. Prisiminkite – kvepalus turėtumėte dėvėti jūs, o ne jie jus. Taip pat nepamirškite, kad kiekvieno skonis – skirtingas, todėl per daug užgoždami aplinką savo kvapu, galite priversti žmones nenorėti būti šalia jūsų.

Norėdami, kad kvapas maloniai laikytųsi, purškite kvepalus ant pulsuojančių odos plotų (tų vietų, kuriose galima užčiuopti pulsą) – riešų, kaklo, paausių. Taip pat galite purkštelti kvepalų ir ant rūbų. Tik prisiminkite, jog turi būti saikas – užtenka vos kelių papurškimų ir visai nėra būtina savęs išmaudyti kvape. Taip pat kvepalais geriau nepurškti plaukų – juose esantis alkoholis plaukus sausina, primena TheLadyLovesLinving.com.

123RF.com nuotr./Kvepalai
123RF.com nuotr./Kvepalai

Kvapai pagal progą arba kas tinka pasimatymui, kas darbui?

Kadangi biuras yra darbo vieta, jame nepatariame būti prisipurškus drąsių, įnoringų ar stiprių kvepalų. Kai kurie jūsų kolegos gali tai įvertinti, o kiti gali vaikščioti suraukę nosį. Tad biurui rinkitės švelnius, mažiau koncentruotus (tad geriau venkite kvapiųjų aliejų ar ekstraktų) kvapus, kurie dvelkia švelniu aromatu, gaiva. Puikiai tiks kvapai, kuriuose yra citrinos, bergamotės, greipfruto, apelsino, braškių, gardenijų, obuolių, jazminų, rožių ar vandeninių natų.

Tuo tarpu ruošdamiesi į pasimatymą ar į kokią progą, reikalaujančią atitinkamo aprangos kodo, galite rinktis stipresnius, intymesnius, labiau viliojančius kvapus, kurie atskleis jūsų asmenybę ir kvies aplinkinius, užuodusius jūsų kvepalų šleifą, atsisukti. Šioms progoms tiks gilūs kvapai, kuriuose yra medienos, prieskonių, gėlių natų.

123RF nuotr./Pora pasimatyme
123RF nuotr./Pora pasimatyme

Kaip skirstomi kvapai?

Pirmas žingsnis – suprasti skirtingas kvapų šeimas, kuriomis grindžiami visi kvapai. Keturios pagrindinės kvapų rūšys yra gėlių, medienos, rytietiši ir gaivūs kvapai, kurių poveikį išryškina skirtingi natų deriniai.

Vida Press nuotr./Kvepalai
Vida Press nuotr./Kvepalai

Gaivūs. Gaivūs kvepalai paprastai susideda iš citrusinių vaisių, vandens ir žalių natų. Jie – gaivūs ir gyvybingi. Citrusiniai kvepalų kompozicijos dažnai susideda iš citrinų, mandarinų ir bergamočių, o vandenyno gaiva dvelkiantys kvepalai – iš vandens natų, pavyzdžiui, jūros purslų; Gaivūs žali aromatai dažnai primena žolelių ir lapų, gamtos kvapus. Jų kvapas – gaivus ir pakilus. Taip pat į gaivių kvepalų kategoriją patenka ir aromatiniais akordais grįsti kūriniai, kuriuose galima aptikti lenvandų, rozmarinų, bazilikų, šalavijų natų.

Gėlių. Gėlių kvapai yra viena populiariausių ir plačiausių kvapų grupių. Šiai šeimai priklauso visi saldžiai ir gėlėmis kvepiantys kvepalai, kuriuose naudojamos tokios natos kaip rožės, jazminai, lelijos, bijūnai, tuberozos, gardenijos ir kitos gėlės. Gėlių aromatai gali varijuoti nuo lengvų ir švelnių iki sudėtingesnių ir intensyvesnių.

Rytietiški. Rytietiški aromatai yra šilti, saldūs ir net šiek tiek aštrūs. Tai prabangesnė kvepalų šeima, kurioje vyrauja gėlių, švelnūs rytietiški ir medžio kvapai. Šios šeimos kvepalai yra sodrūs ir jausmingi, dažnai su įdomiomis kardamono, cinamono, vanilės natomis, taip pat jazminų, orchidėjų ir apelsinų žiedų natomis.

Medienos. Medžio kvapai pasižymi paslaptingu ir užburiančiu kvapu. Juose naudojamos tokios natos kaip kedras, santalas, vetiveris ir gintaras. Šios kategorijos kvepalai puikiai tinka vakarui ir išskirtinėms progoms. Medienos kvapai skirstomi į samanų medienos kvapus, turinčius žemišką, saldų atspalvį, ir sausos medienos kvapus, kuriems dažnai būdingas dūminis, odos kvapas.

Išsamesnį kvapų skirstymą pagal jų natas, galite rasti Michaelo Edwardso nubraižytame parfumerijos rate.

Vida Press nuotr./Kvepalai
Vida Press nuotr./Kvepalai

Rinkitės kvapus pagal sezoną

Kaip tai, kas tinka pasimatymui, nebūtinai bus tinkama biurui, taip ir kas tinkama rudeniui ar žiemai, nebūtinai bus tinkama karštai vasaros dienai. Tad dalinamės rekomendacijomis, kokie aromatai geriausiai atsiskleidžia priklausomai nuo oro temperatūros ir metų laiko.

Pavasarį drąsiai rinkitės svajingus ir romantiškus gėlių kvapus. Pavasaris – gamtos atgijimo ir žydėjimo metas, tad norėdami atsisveikinti su žiema ir pasitikti atėjusį pavasarį, rinkitės lengvus gėlių kvepalus. Šis sezonas reiškia atsinaujinimą: jis žymi šiltesnių orų atėjimą. Dienos tampa ilgesnės, o vešli augmenija sukuria nuostabų foną. Gaivūs ir subtilūs kvepalai – puikus būdas pavasarį atskleisti savo jausmingąją pusę. Rinkitės gėlių, vaisių natas. Bijūnai, orchidėjos ir vyšnių žiedai puikiai tiks, jei norite kam svajingai apsukti galvą!

Vasarą rinkitės gaivius ir saulę kviečiančius kvapus. Kylant temperatūrai, metas atsipalaiduoti ir leistis į saulėtas atostogas. Kai ilsėsitės ar tobulinsite įdegį paplūdimyje prie svajingos jūros, rinkitės gaivius kvepalus. Geriausias pasirinkimas? Citrusinių vaisių natos, kurios suteikia gaivumo, ir levandų bei žaliosios arbatos kvapai, kurie savo aromatu tarytum numalšina dėl karščio kylantį troškulį. Jūros purslus ir pačią jūrą primenančios natos irgi bus gana taiklus pasirinkimas. Taip pat kodėl gi vasarą nepasirinkus saldžių ir egzotiškų kvapų, kurie primintų gundančius tropikus? Drąsiai nerkit į kokosų, mangų ir kitas vaisines natas.

Jaukiam rudeniui – aštrūs ir drąsus kvapai. Atėjus rudeniui suprantame: baigėsi atostogos ir grįžtama prie kasdienybės. Nors dienos pamažu trumpėja, o temperatūra krenta, tai nereiškia, kad laikas pasiduoti. Šį sezoną daugiausia dėmesio skirkite šiltiems, apgaubiantiems, charakterio kupiniems kvapams. Šiam ypatingam sezonui idealiai tinka stiprūs kvapai su medienos ir prieskonių natomis. Geriausios natos, kurios rudenį sušildys ir privers širdis aikčioti? Be jokios abejonės: muskusas, santalas ir vanilė!

Gundančiai žiemai – gurmaniški aromatai. Žiemą metas sodriems, drąsiems kvapams, kurie atgaivins apmigusius pojūčius. Kvepalai su šiltomis gintaro, cinamono ir muskuso natomis idealiai tinka dėl jų raminančio ir jaukumo suteikiančio poveikio. Žiema – idealus sezonas gurmaniškiems kvepalams: negalime atsispirti karamelės, vanilės, medaus ir net cukraus vatos natoms. Šie gardūs kvapai leis jums kvepėti taip, kad gali norėtis jus suvalgyti, kadangi priminsit tikrą desertą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius