Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maža džinsų kišenėlė: ar žinote, kam ji reikalinga?

Ar kada nors atkreipėte dėmesį į tą nedidelę džinsų kišenėlę? Dabar ji yra per maža, kad būtų naudinga, tačiau senais laikais turėjo svarbią paskirtį.
Džinsai
Džinsai / 123RF.com nuotr.

Kišenių paplitimas gali būti siejamas su pirmųjų džinsų, siekiančių juosmenį (angl. waist overalls), dizainu – originaliu „Levi Strauss & Co.“ gaminamų mėlynų džinsų pavadinimu. Jos atsirado 1873 m. gegužės 20 d. ir pirmą kartą masiškai pradėtos naudoti 1890 m., kai buvo sukurti džinsai „Lot 501“, kurie šiandien yra žinomi kaip „Levi's 501“ modelis, rašoma „Insider“.

Pasirodo, kad tokia kišenėlė yra skirta įsidėti laikrodį.

„Laikrodžio kišenė buvo mūsų pirmųjų džinsų ypatybė“, – sakė „Levi Strauss & Co.“ vidaus istorikė Tracey Panek.

Vida Press nuotr./Mažoji džinsų kišenėlė buvo skirta laikrodžiui nešiotis
Vida Press nuotr./Mažoji džinsų kišenėlė buvo skirta laikrodžiui nešiotis

Kadangi mažoji kišenėlė skirta laikyti kišeniniams laikrodžiams, įprastai jos nerasite ant kostiumo kelnių – kostiumų švarkai jau turi tokias kišenes, todėl kelnėse jos nereikalingos. Pavyzdžiui, pats Levi Straussas kišeninį laikrodį laikė savo verslo kostiumo liemenėje, teigia T.Panek.

Kelnės su maža kišenėle vadinamos „penkių kišenių kelnėmis“, tačiau maža kišenė iš tikrųjų nėra penktoji. Ši iš tiesų yra kairėje nugaros pusėje ir 1901 m. buvo pridėta prie „Levi's 501“ džinsų.

„Mūsų XIX a. kombinezonai turėjo vieną užpakalinę kišenę dešinėje kelnių pusėje po odiniu lopu, – sakė T.Panek. – Ji buvo prikniedyta dviejuose viršutiniuose kampuose ir turėjo mūsų atpažįstamą raštą, vadinamą „Arcuate“, susiūtą vienos adatos siuvimo mašina.“

Šiandien jos nebenaudojamos

Šiais laikais beveik niekas nenaudoja kišeninių laikrodžių. Žmonės laiką tikrina telefone arba laikrodyje, kurį nešioja ant rankos. Kaip teigia T.Panek, mažos kišenės šiandien džinsų modeliuose paliekamos, kad būtų išlaikytas originalaus dizaino vientisumas.

„Laikrodžio kišenė buvo originalus mūsų mėlynų džinsų elementas, kaip ir kniedės ant kišenių, sagos, užpakalinės kišenės dygsniai ir odinis lopas“, – sakė T.Panek.

123RF.com nuotr./Mergina dėvi džinsus
123RF.com nuotr./Mergina dėvi džinsus

Kitose kelnėse tokios kišenės yra kaip duoklė kišeniniam laikrodžiui. Šis stilius suteikia kelnėms laisvesnę išvaizdą, nes jos neatrodo skirtos derinti su švarku.

Skirtingų prekės ženklų kuriamose kelnėse mažoji kišenėlė yra įvairiose vietose. Kai kurie ją deda priekyje, šalia didesnės kišenės, kitur mažesnė kišenė yra įprasto dydžio šoninėje kišenėje.

Tačiau „Levi's“ džinsų kišenės iš esmės nesikeičia nuo XIX amžiaus. Viena išimtis, kaip pasakoja T.Panek, buvo Antrojo pasaulinio karo metais.

„Antrojo pasaulinio karo metais dvi kampinės kniedės buvo pašalintos siekiant išsaugoti metalą karo reikmėms, – sakė T.Panek. – Po karo į kišenę vėl buvo grąžintos kniedės.“

Šiandien su šia mažyte kišenėle nelabai ką galite padaryti. Kai kurie žmonės siūlo jas naudoti monetoms ar raktams laikyti, tačiau jos linkusios įsirėžti į klubą. Kiti rekomenduoja jas laikyti degtukams, prezervatyvams ar bilietams, bet juos sunku ištraukti, jei jūsų pirštai nėra tokie pat mažyčiai.

Kišenėlės šiek tiek praverčia, jei reikia trumpai nešiotis smulkius rankų papuošalus, pavyzdžiui, jei planuojate pasipiršti savo antrai pusei arba jeigu kas nors kitas plaunasi rankas ir nori, kad palaikytumėte jo žiedus.

Geriausia į tai nekreipti dėmesio ir galvoti apie kišenėles kaip apie istorijos dalį, kuri vis dar yra su mumis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius