Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėgstate soliariumus ar įdegio injekcijas? Gydytoja įspėja apie grėsmės sveikatai

Nors gydytojai nuolatos įspėja apie UV spindulių žalą mūsų odai, žmonės net ir šaltuoju metų laiku, siekdami įgauti bronzinį odos atspalvį, vyksta į šiltus kraštus ar renkasi dar nesaugesnes įdegį skatinančias alternatyvas – soliariumus ir įdegio injekcijas, rašoma „Priorité“ odos ir plaukų klinikos pranešime spaudai.
Justina Ūsienė įspėja apie dirbtinio įdegio grėsmes sveikatai
Justina Ūsienė įspėja apie dirbtinio įdegio grėsmes sveikatai / 123RF, pranešimo autorių nuotr.

Nepaisant gražių asociacijų, gydytojai ragina pagalvoti ir apie laukiančias pasekmes.

„Saulė mus ir mūsų odą nuolatos „vaišina“ ultravioletiniais A ir B bei regimosios šviesos spinduliais. UVB spinduliai prasiskverbia pro viršutinį odos sluoksnį, kur aktyvuojamos ląstelės melanocitai, kurie gamina melaniną (odos įdegio pigmentą). Dėl per didelio šių spindulių kiekio išsivysto odos nudegimas.

Taip pat UVB spinduliai epidermyje paverčia neaktyvų provitaminą į vitaminą D, kuris toliau keliauja į kraują, – paaiškina gydytoja dermatovenerologė Justina Ūsienė. – UVA spinduliai, kurie odą pasiekia net pro stiklą, prasiskverbia dar giliau į odą ir pasiekia vidurinį jos sluoksnį bei žaloja kolageno, elastino skaidulas. Dėl to ilgainiui prastėja odos kokybė, formuojasi raukšlelės, silpnėja paviršiniai kapiliarai ir didėja rizika susirgti odos vėžiu.“

123RF.com nuotr./Mergina deginasi
123RF.com nuotr./Mergina deginasi

Gydytoja dermatovenerologė pabrėžia, kad šiuos spindulius skleidžia ir soliariumų lempos, tik kitokiu santykiu nei gauname natūraliai. Skaičiuojama, kad pagal padaromą žalą odos sveikatai, 15 minučių soliariume atitinka 4 valandas natūralioje saulėje:

„Todėl klaidingai manoma, kad paruošus odą soliariume prieš vasarą ar saulėtas atostogas, mažiau nudegsime. Studijuojant žmonių įpročius ir vėliau pasireiškiančius susirgimus, pastebėta, jog lankantis soliariumuose iki 35 metų amžiaus, padidėja tikimybė susirgti melanoma 60 proc.“

J.Ūsienė įspėja apie dar vieną pavojingą įdegio įgavimo metodą.

„Internetinėse reklamose ir forumuose sklando leidžiamų arba į nosį purškiamų tam skirtų hormonų reklamos. Žiniasklaidoje bei valstybiniuose šaltiniuose vis pasirodo įspėjimai, kad tai neregistruoti, nesaugūs preparatai. Nepaisant to, šiuos gaminius naudojusiųjų gretos nenyksta“, – sako specialistė.

Pasak jos, melanocitus stimuliuojančių hormonų atsiradimo pradžioje buvo tikimasi, kad bus gaunamas tolygus įdegis, pagerės libido, preparatas mažins svorį. Tačiau klinikinių tyrimų metu paaiškėjo, kad įdegis gali būti labai netolygus, o stimuliuojant melanocitus gausėja apgamų, kurie kinta, ir gali išsivystyti odos vėžys (melanoma).

„Vaisto vartojimas taip pat gali sukelti raumenų irimą ir inkstų funkcijos sutrikimą. Būtina atkreipti dėmesį, kad nelegalūs leidžiami preparatai gali būti nesterilūs, turėti priemaišų, nesaugių konservantų ar kitų priedų. Jų kokybės ir dozuotės niekas netikrina, saugumo standartai nereguliuojami“, – pabrėžia J.Ūsienė.

Internetinėse pokalbių svetainėse gausu žmonių nuotraukų, kuriose galima matyti, kaip šio preparato naudotojams atsirado įvairių odos pigmentacijos netolygumų. Dalis jų patapo tarsi kitos rasės atstovais. Kadangi tai nelegalūs preparatai, tikėtina, kad didelė dalis vartotojų nepasisako ir tikroji komplikacijų apimtis nežinoma.

„Nerizikuokite savo sveikata dėl mados ar įsivaizduojamo grožio. Tikrasis grožis – tai sveika ir puoselėjama oda. Jei visgi norisi odos atspalvio, primenančio vasarą, pasirinkite saugesnius variantus. Pavyzdžiui, naudokite bronzantą arba savaiminio įdegio kremą“, – priduria gydytoja dermatovenerologė J.Ūsienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius