Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Natūralų įdegį odai suteikianti medžiaga, kuri būtina, kad netrūktų vitamino A

Specialistai teigia, kad daržovėse ir vaisiuose dėl pakitusio jų auginimo būdo vitaminų ir mineralų yra mažiau nei anksčiau, o ir valgome jų gerokai mažiau nei mūsų tėvai ir seneliai. Tačiau mūsų organizmas – tikras stebuklas. Tam tikrų vitaminų jis sugeba pasigaminti pats, tiesa, ne be kitų medžiagų pagalbos. Viena iš jų, kurios kaip tik gauname su daržovėmis ir vaisiais, yra beta karotenas – svarbus provitaminas, kurį mūsų organizmas paverčia gyvybiškai mums reikalingu vitaminu A.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Būtinas vitamino A gamybai

Beta karotenas – tai ryškiai raudonai oranžinės spalvos pigmentas (karotenoidas), kuris vaisius ir daržoves nudažo ryškiai oranžine spalva. Iš kitų karatenoidų jis išsiskiria ypač stipriu biologiniu aktyvumu. Jam skylant organizme pasigamina net dvi vitamino A molekulės, kiti karoteno tipai pagamina tik po vieną molekulę.

Vitamino A nauda yra žinoma seniai. Jis būtinas geram regėjimui, odai, kaulams, kūno audiniams bei reprodukcinės ir imuninės sistemų veiklai užtikrinti. Taip pat jis stiprus antioksidantas – apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio.

Jeigu lūžinėja nagai ir plaukai, išsausėjo oda ar gleivinės, peržiūrėkite savo mitybą.

Kai šio vitamino nepakankama, pirmiausiai pradeda skilinėti ir sluoksniuotis nagai, sausėja akys ir oda, ji pleiskanoja, praranda blizgesį plaukai, pablogėja regėjimas, o esant labai dideliam jo trūkumui gali išsivystyti vištakumas (nesugebėjimas matyti prieblandoje), taip pat ima kamuoti nuovargis, atsiranda anemija ir pan. Vitaminas A būtinas normaliai odos ir gleivinių būklei, akims padeda skirti šviesą, tamsą ir spalvas, yra svarbus normaliam augimui, kaulų ir dantų formavimuisi, nervų sistemos veiklai ir imunitetui.

123RF.com nuotr./Plaukai
123RF.com nuotr./Plaukai

Kaip pasireiškia beta karoteno poveikis

Kad organizmas galėtų vitamino A gauti ne tik su maistu, bet ir pagal savo poreikius pasigaminti pats, jis turi gauti, kaip jau minėta, pakankamai beta karoteno.

Kaip ir vitaminas A, beta karotenas veikia kaip antioksidantas – saugo žmogaus organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, todėl yra labai svarbus stabdant senėjimo procesus, taip pat, teigiamai veikdamas imuninę sistemą, jis padeda atsilaikyti prieš infekcijas.

Pigmentas padeda išlaikyti odos elastingumą, apsaugo ją nuo išsausėjimo ir raukšlių, be to, saugo nuo odos nudegimų saulėje. Taigi, jeigu lūžinėja nagai ir plaukai, išsausėjo oda ar gleivinės, peržiūrėkite savo mitybą – ar valgote pakankamai šios medžiagos turinčių produktų.

Beta karotenas būtinas ir mūsų akims – ne tik apsaugo jas nuo išsausėjimo, bet ir naudingas mūsų regėjimui, netgi teigiama, kad gali sulėtinti kataraktos vystymąsi, be to, sumažina akių įtampą, kuri atsiranda dėl mėlynųjų spindulių, išspinduliuojamų saulės bei mobiliųjų telefonų ir kompiuterių ekranų.

123RF.com nuotr./Akys
123RF.com nuotr./Akys

Tinka ir vietoje saulės vonių

Beje, britų mokslininkų atlikta studija aptiko dar vieną netikėtą beta karoteno poveikį. Nustatyta, kad žmonės, valgę daugiausiai karoteno turinčių vaisių ir daržovių, įgijo auksinę odos spalvą – labai panašią į įdegį nuo saulės. Patys tyrimo dalyviai savo odą apibūdino kaip atrodančią sveikiau nei įdegis. Tai tik dar kartą įrodo, koks svarbus šis pigmentas mūsų odos būklei.

Mokslininkai šį reiškinį aiškina paprastai: pertekliniai karotenoidai kaupiami riebaluose po oda, todėl jų pigmentai ima matytis, suteikdami odai sveiką švytėjimą, kuris primena natūralų įdegį nuo saulės. Žinia, deginantis saulėje didėja rizika susirgti odos vėžiu, be to, dėl neigiamo UV spindulių poveikio oda senėja. Taigi faktas, kad tokio paties efekto, ko gera, įmanoma pasiekti vien maistinėmis medžiagomis, gali būti gera žinia.

Tiesa, mokslininkai tikina, kad ne mažiau kaip du mėnesius reikėtų suvalgyti bent penkias porcijas (pavyzdžiui, vieną porciją sudaro dvi slyvos, pomidoras arba dvi–trys morkos) karotenoidų turinčių vaisių ir daržovių, taigi patys spręskite, ar iš tiesų sugebėtumėte taip pakeisti savo mitybos racioną.

123RF.com nuotr./Morkos
123RF.com nuotr./Morkos

Iš kur gauti beta karoteno

Beta karoteno galime rasti tik daržovėse ir vaisiuose, kitokiame maiste jo nėra. Kadangi šis pigmentas yra oranžinės spalvos, natūralu, kad jo daugiausiai yra oranžinės ar jai artimos spalvos daržovėse ir vaisiuose: morkose, apelsinuose ir mandarinuose, persikuose, melionuose ir arbūzuose, moliūguose, abrikosuose, oranžinėse paprikose, saldžiosiose bulvėse, persimonuose, papajoje, pomidoruose.

Taip pat jo randama žaliosiose lapinėse daržovėse (lapinėse salotose, špinatuose, rūgštynėse, brokoliuose), žaliojoje paprikoje.

Kad organizmas betą karoteną pasisavintų geriau, reikalingi riebalai, todėl ruošiant daržoves, turinčias karotenoidų, kartu reikėtų vartoti augalinio aliejaus ar kitokių riebalų.

Gydytojų dietologų rekomenduojama daržovių norma per dieną – 400 g, vaisių arba uogų – 200–300 g. Specialistai apgailestauja, kad šiandien žmonės jų valgo gerokai per mažai.

Valgant minėtų produktų per mažai arba pastebėjus pirmuosius beta karoteno trūkumo požymius, verta pagalvoti apie organizmo papildymą šia medžiaga maisto papildų pavidalu. Maisto papildų gamintojo „Walmark“ maisto papildas „Beta carotene 6 mg“ – tai aukštos kokybės beta karotenas. Viena maisto papildo kapsulė per dieną užtikrina 125 proc. vitamino A paros normą.

123RF.com nuotr./Maistas, beta karoteno šaltinis
123RF.com nuotr./Maistas, beta karoteno šaltinis
VIDEO: Naminių abrikosinių saldainių receptas: alternatyva guminukams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius