Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Paco Rabanne toks buvo tik vienas“: suknelės iš metalo ir kvepalai auksiniuose buteliukuose

Sulaukęs 88 metų, mirė ispanų mados dizaineris Paco Rabanne, labiausiai žinomas dėl savo kosmoso amžiaus metalinių suknelių, geriausiai parduodamų kvepalų ir ekscentriškų pasisakymų.
Paco Rabanne žinomas dėl savo suknelių iš metalo
Paco Rabanne žinomas dėl savo suknelių iš metalo / Vida Press nuotr.

Apie jo mirtį penktadienį pareiškimu pranešė „Puig group“, kuriai priklauso prekių ženklas „Paco Rabanne“, rašoma „The Guardian“.

„Man labai liūdna dėl Paco Rabanne mirties, – sakoma grupės vadovo Marko Puigo pareiškime. – Savo didžia asmenybe jis perteikė unikalią estetiką ir drąsią, revoliucingą bei provokuojančią mados pasaulio viziją.“

Vida Press nuotr./Paco Rabanne
Vida Press nuotr./Paco Rabanne

„Paco Rabanne“ namai pagerbė žmogų, kurį pavadino vizionieriumi dizaineriu ir įkūrėju:

„Pacano Rabanne palikimas išliks nuolatiniu įkvėpimo šaltiniu. Esame dėkingi Monsieur (liet. ponui) Rabanne už mūsų avangardinio paveldo sukūrimą ir neribotų galimybių ateities apibrėžimą.“

„Puig“ mados prezidentas Jose Manuelis Albesa sveikino Rabanne darbą, kuris, pasak jo, „padarė transgresiją magnetine“, rašoma BBC.

„Kas kitas galėtų paskatinti madingas paryžietes reikalauti suknelių iš plastiko ir metalo, – sakė J.Albesa. – Ši radikali, maištinga dvasia jį išskyrė – Rabanne toks buvo tik vienas.“

Rabanne Francisco Rabaneda Cuervo gimė 1934 m. vasarį Baskijoje. Jo tėvas buvo respublikonų kareivis, kurį nužudė Franco, motina dirbo siuvėja pas Cristobalį Balenciagą, rašoma „The Guardian“.

Nors tapo vienu garsiausių XX a. septintojo dešimtmečio mados vardų, Rabanne į madą atėjo gana vėlai. Šeštajame dešimtmetyje studijavęs architektūrą Nacionalinėje dailės mokykloje Paryžiuje, jis beveik 10 metų dirbo architektūros srityje. Per tą laiką jis užsiėmė eskizavimu, tačiau drabužius ir aksesuarus pradėjo kurti tik 1960-aisiais.

Po trumpo darbo statybų pramonėje jis pradėjo karjerą mados srityje kurdamas papuošalus mados namams „Givenchy“, „Dior“ ir „Balenciaga“.

Taip pat buvo maža didelių plastikinių aksesuarų ir sagų kolekcija, kurią Rabanne pardavinėjo įvairiems mados namams, o 1964 m. parodė savo pirmąjį mados pristatymą, pavadintą „Dvylika eksperimentinių suknelių“. Bet net ir tuo metu jis nelaikė savęs tikru mados dizaineriu.

Po dvejų metų, 1966-aisiais, jis išgarsėjo savo mados kolekcija, pavadinta „Dvylika nedėvimų suknelių iš šiuolaikinių medžiagų“, kurioje buvo trumpų suknelių, pagamintų iš plastikinių juostelių ir plokštelių, sujungtų dideliais metaliniais žiedais, serija.

Po pasirodymo Rabanne šokiruotai prancūzų spaudos auditorijai pareiškė: „Kam rūpi, kad niekas negali dėvėti mano suknelių. Jos yra pareiškimai.“ Kolekcija sulaukė kritikos, tačiau jo vardas buvo įrašytas į mados žemėlapį.

VIDEO: Mirė garsus ispanų mados dizaineris Paco Rabanne

Kartu su tokiais dizaineriais kaip Pierre'as Cardinas ir Andre Courregesas Rabanne priklausė naujai besiformuojančiai avangardinių dizainerių, kuriančių konkretiems klientams, grupei, kuri derino tradicines mados technikas ir kosmoso amžiaus dizainą.

P.Rabanne žengė dar vieną žingsnį pirmyn pasirinkdamas pokario medžiagas, tokias kaip plastikas, metalas, sagos, ir sudėtingus jungimo būdus, kad sukurtų tai, kas tariamai buvo moterų šarvai. Coco Chanel kartą apie jį pasakė: „Jis nėra dizaineris, kuriantis drabužius pagal konkrečius kliento reikalavimus. Jis yra metalo apdirbėjas.“

P.Rabanne pasirodymai visuomet būdavo įspūdingi renginiai. Be to, jis buvo vienas pirmųjų dizainerių, pradėjusių naudoti garso takelius per pristatymus. Kartu su Yves'u Saint Laurent'u jis taip pat buvo vienas pirmųjų dizainerių, 1960-aisiais ant podiumo ėmusių rengti nebaltaodžius modelius.

P.Rabbane išėjo į pensiją 1999 m., įvairiu laiku aprengęs tokius žmones kaip Mia Farrow, Jane Birkin, Audrey Hepburn, Peggy Guggenheim ir Jane Fonda. Dažnai jam klaidingai priskiriamas mokslinės fantastikos filmo „Barbarella“ kostiumų kūrimas. Nors tai buvo jo įkvėpimo šaltinis, ten matomas sukneles sukūrė prancūzų kostiumų dizaineris Jacques'as Fonteray.

XX a. septintojo dešimtmečio pabaigoje jis susivienijo su mados ir kvepalų verslu „Puig“, kad sukurtų kvepalus, dėl kurių vėliau tapo gerai žinomas. Jo debiutinių kvepalų „Calandre“ galima įsigyti ir šiandien, o „Lady Million“, garsėjantis aukso spalvos buteliukais, vis dar užkariavęs rinką.

Nors jo kurti modeliai buvo netradiciniai, kartą jis sakė WWD: „Aš esu vienas klasiškiausių mados kūrėjų.“

P.Rabanne taip pat garsėjo provokuojančiais pasisakymais. Įvairiais laikotarpiais jis teigė, kad gyveno kelis gyvenimus, jam yra apie 78 tūkst. metų, matė Dievą ir jį aplankė ateiviai, priduriama BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius