Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagalba pažeistiems plaukams: įvertinkite, ar nedarote dažnų priežiūros klaidų?

Dažote plaukus, dažnai juos šukuojate ir rišate į kuodą, o gal – tiesinate? Neapsieinate be džiovintuvo ir plaukų formavimo priemonių ir dar mėgstate būti saulėje? Jei atsakėte į šiuos klausimus „taip“, veikiausiai jūsų plaukai yra pažeisti ar bent išsausėję. Norint juos atstatyti, teks iš naujo peržvelgti plaukų priežiūros rutiną.
Plaukų plovimas
Plaukų plovimas / 123RF.com nuotr.

Pirmiausia turime suprasti, kad tam tikra plaukams daroma žala yra neišvengiama. Stresas, aplinkos poveikis, ultravioletiniai spinduliai, kietas vandentiekio vanduo – būtų galima vardyti ir vardyti priežastis, kurios blogina plaukų bei odos būklę. Tik štai mūsų oda regeneruojasi kas keturias savaites, o plaukai atsinaujinti negali, tad, norint jų sveikesnių, teks pasirūpinti, kad jie ataugtų sveikesni nuo šaknų.

Tad įsivertinkite, ar tikrai žinote, kas kenkia plaukams, ir kaip juos prižiūrėti.

Plaukų dažymas kenkia

Nereta moteris, grįžusi iš grožio salono, džiaugiasi, kaip blizga dažyti plaukai, kokia ryški jų spalva ir kokie atgaivinti jie atrodo. Deja, toks vizualinis efektas ilgai netrunka, juolab kad plaukų dažymas žaloja plaukų šaknis. „Tam, kad plaukai pakeistų spalvą, dažuose esantys chemikalai turi padaryti tam tikrą žalingą poveikį“, – sako womenshealthmag.com kalbinta dermatologė dr. Dendy Engelman.

Tam, kad plaukai pakeistų spalvą, dažuose esantys chemikalai turi padaryti tam tikrą žalingą poveikį.

Anot jos, plaukų dažymas sudirgina kutikulę – apsauginį plaukų išorinį sluoksnį, ir dažniausiai tai daro dažuose esantis amoniakas. Ypač jei plaukai šviesinami arba išblukinami, norint pašalinti natūralų jų pigmentą ir perdažyti pageidaujama spalva.

Taigi norint mažesnės žalos plaukų šaknims, D.Engelman rekomenduoja rinktis ne ilgalaikius plaukų dažus arba mažiau šviesinti patį plauką.

Ar per dažnas galvos plovimas gali padaryti žalos?

Kitas svarbus aspektas, tai galvos plovimo dažnumas. Iš esmės tai priklauso nuo jūsų plaukų tipo – garbanotiems ar storiems plaukams, kurie iš prigimties yra sausesni, gali pakakti vieno ar dviejų plovimų per savaitę. O plonus ar riebaluotis linkusius plaukus gal tekti plauti kasdien.

Be to, svarbu ir sezonas, jūsų gyvenimo būdas ir plaukų priežiūros ar jų formavimo ypatumai – jei naudojate įvairias plaukų formavimo priemones, verčiau nepalikti jų ilgam ant plaukų.

„Jei galvą plausite nepakankamai dažnai, gali susiformuoti nešvarumų sluoksnis, kuris galiausiai paveiks plaukų augimą. Tačiau jei plausite per dažnai, ypač su šampūnu, kuris pašalina natūralius plaukų aliejus, tai gali išsausinti jūsų plaukus, o šaknys bus silpnesnės“, – teigia dr. D.Engelman.

Kaip ir kuo šukuoti?

Nereikėtų tikėti pasaka, kad, norint gražių plaukų, reikia juos šimtąkart perbraukti šepečiu, sako womenshealthmag.com kalbinta trichologė Anabel Kingsley ir priduria, kad per dažnas plaukų šukavimas, ypač netinkamu šepečiu, gali paskatinti jų lūžinėjimą. Ji rekomenduoja švelniai sušukuoti plaukus šepečiu arba šukomis ryte ir vakare prieš miegą.

A.Kingsley pataria rinktis šepetį su apvaliais, lanksčiais šeriais, nes tokie bus švelnesni plaukams ir skalpui, tokiu būdu išlaikysite tvirtesnes ir sveikesnes šaknis. Šukos retais šereliais tiks šukuoti garbanotiems ir besiveliantiems plaukams.

Plaukų stilistė Bobby Eliot pataria pradėti šukuoti plaukus nuo apačios arba vidurio (jei plaukai ilgesni) ir taip švelniai iššukuoti visus plaukus. Nevertėtų to daryti agresyviai, pradėti šukuoti iškart nuo galvos viršaus ir juo labiau pešti plaukų.

Na, o jei jaučiate, kad šukuojant viršugalvį šepečio ar šukų dantukai net brėžia per skalpą ir lieka raudonų dryželių, tokia šukavimo priemonė jums tikrai netinkama.

Kuo rišti plaukus?

Populiarumą vėl išgyvenančios šilkinės ar aksominės plaukų gumelės išties gali apsaugoti plaukus nuo lūžinėjimo, teigia B.Eliot. Anot jos, U formos plaukų smeigtukai taip pat neturėtų kenkti plaukams. Žinoma, jei kalbama apie laisvesnį plaukų rišimą ar susegimą.

Na o jei nuolat nešiojate kuodus ar tvirtai surištą kasą, tai gali paskatinti alopeciją – plaukų išslinkimą tam tikrose galvos zonose.

Vida Press nuotr./Gatvės stilius
Vida Press nuotr./Gatvės stilius

Kokią temperatūrą rinktis?

Rūpinantis plaukais svarbu ir tai, kokią temperatūrą renkatės džiovindami ar formuodami plaukus. Daugiausia žalos gali padaryti netinkamai pasirinkta buitinio prietaiso temperatūra – niekuomet nereikėtų naudoti maksimalaus galingumo, teigia B.Eliot.

Taip pat patariama atsižvelgti į savo plaukų tipą, būklę ir rinktis kuo žemesnę temperatūrą, kuri leistų pasiekti pageidaujamą rezultatą – išdžiovinti, sugarbanoti ar ištiesinti plaukus.

Niekuomet nenaudokite tokių prietaisų visiškai šlapiems plaukams – leiskite jiems apdžiūti natūraliai, ir nepamirškite plaukus papurkšti nuo karščio apsaugančia priemone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius