Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rudenį Paryžiuje ir Marakeše duris atvers Yves'o Saint Laurent'o muziejus

Spalio pradžioje didžiuliame istoriniame name Paryžiuje duris atvers vieno žymiausių prancūzų dizainerių – Yves'o Saint Laurent'o – muziejus. Kiek vėliau, po dviejų savaičių, jis bus atidarytas ir ketvirtame pagal dydį Maroko mieste – Marakeše.
Yvesas Saint Laurent'as
Yves'as Saint Laurent'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paryžiuje muziejus bus įkurtas Yves'o Saint Laurent'o ir jo ilgamečio draugo Pierre'o Bergé fondui priklausančiame name (Marceau alėja 5), rašo En.vogue.fr. 450 kv. m erdvė bus skirta retrospektyviai kelionei – čia vietą atras apie 50 eksponatų: aksesuarų, eskizų, nuotraukų ir vaizdo įrašų, bus ir teminių ekspozicijų.

Vida Press nuotr./Pierre'as Bergé ir Yves'as Saint Laurent'as
Vida Press nuotr./Pierre'as Bergé ir Yves'as Saint Laurent'as

Muziejuje bus senieji mados salonai ir dizainerio studija. Vyks parodos, kurių dvi jau dabar aiškios: Retrospektyvi kelionė – nuo 2017-ųjų spalio iki 2018-ųjų rugsėjo ir paroda „Asie rêvée d'Yves Saint Laurent“, veiksianti nuo 2018-ųjų spalio iki 2019 -ųjų sausio. Muziejus duris atvers spalio 3 d.

Vida Press nuotr./Nuoroda į Yves'o Saint Laurent'o memorialą Mažorelio botanikos sode Marakeše
Vida Press nuotr./Nuoroda į Yves'o Saint Laurent'o memorialą Mažorelio botanikos sode Marakeše

O spalio 19-ąją Marakeše lankytojus pakvies dar vienas mados namų muziejus. Nieko nuostabaus, kad tai įvyks Maroke – šalyje, į kurią didis XX a. kūrėjas vykdavo ieškoti įkvėpimo ir kurioje liko po mirties.

Dizaineris anapilin iškeliavo 2008-aisiais, jo kūnas buvo kremuotas, o pelenai išbarstyti Marakeše esančio prancūzų menininko Jacques'o Majorelle'io botanikos sode, kurį Y.Saint Laurent'as įsigijo dar 1980-aisiais.

Kaip yra sakęs pats dizaineris, Maroko kultūra tapo jo kultūra, bet jam neužteko jos išsivežti – jis ją papildė, pakeitė ir pritaikė.

Muziejus bus įkurtas 4000 kv. m pastate, esančiame šalia minėto botanikos sodo. Jame bus eksponuojama dalis fondo kolekcijos, čia veiks nuolatinės ir laikinų parodų erdvės, mokslinė biblioteka, kavinė su terasa.

Vida Press nuotr./Yves'o Saint Laurent'o memorialas Mažorelio sode Marakeše
Vida Press nuotr./Yves'o Saint Laurent'o memorialas Mažorelio sode Marakeše

Pirmoji – retrospektyvi – paroda supažindins su ikoniškais namo simboliais, tokiais kaip jūrininko paltas, Mondriano suknelė, rūkymo ir safarių striukės. Dizaineris juos sukūrė pagautas eklektiškų, egzotiškų įkvėpimo momentų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Įspūdingiausios „Chanel“ vestuvinės suknelės per pastaruosius 30 metų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius