-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Spalvų galia aprangoje: kokie deriniai garantuoja sėkmę, o ko geriau vengti?

Subalansuoto įvaizdžio sėkmę lemia ne vienas ir ne pora komponentų. Dažnai tai yra tinkamo audinio, priderintų aksesuarų, kolorito darnos svarba. Ir nors negalima teigti, jog kuri nors viena iš stiliaus dedamųjų yra reikšmingesnė už kitas, pripažinkime, kad tam tikri spalvų deriniai prisideda prie įvaizdžio sėkmės, o kiti jį nugesina.
Spalvų derinimas
Spalvų derinimas / Vida Press nuotr.

Kodėl spalva psichologiškai tokia svarbi madoje? Ar yra taisyklės, kuriomis vadovaujantis būtų galima nesuklysti derinant spalvas ir, kita vertus, ar yra tokių koloritų, kurių kartu dėvėti šiukštu nereikėtų?

Spalva, kaip psichologinis subjektas, yra vienas galingiausių dirgiklių – ji patraukia dėmesį, sukuria emocinius ryšius. Prekybos psichologai pritaria, jog būtent spalvos elementas daro milžinišką įtaką pirkėjo sprendimui dėl daikto įsigijimo. Tam tikro konkretaus pirkinio, pavyzdžiui, marškinėlių įsigijimas, teisingai manipuliuojant spalvomis, gali ilgus metus išlaikyti piką.

Dažnai psichologinės jungtys tampa argumentu, kodėl vieni deriniai mus traukia, žavi, pakeri, o kiti – atstumia, nutolina. Tačiau kalbant paprasčiau, juk dažnas iš mūsų geba intuityviai nustatyti arba pajausti, kokie koloritai dera, o kurių derėtų vengti.

Visų pirma, reikia suvokti, kad nėra aksiomiškai teisingų arba klaidingų kombinacijų – iš esmės derinį įkrauna jūsų asmenybė, siluetai, papildomi aksesuarai. Pavyzdžiui, buvusi Prancūzijos „Vogue“ vyriausioji redaktorė Carine Roitfeld yra pasakiusi, kad nesudėtingai derina raudoną su oranžine, nors daugelis to vengia.

Juoda ir ryški spalva

Visgi pamėginkime įvardyti tam tikras spalvų kombinacijas, kurios veikia išties puikiai.

Pirma, juoda ir visa, kas ryšku. Pavyzdžiui, intensyviai tamsi varno juodumo spalva su ryškia rožine, raudona ar oranžine – gyvybingas bei entuziastingas derinys.

Mėlyna ir geltona spalva

Įvairių atspalvių mėlynos ir geltonos kombinacijos yra laikomos sėkmingomis. Tiesa, abi spalvos turėtų būti panašaus intensyvumo, pavyzdžiui, sodresnė jūros mėlynumo puikiai dera su intensyvia saulės geltona.

Apskritai, geltona yra lanksti derinimui spalva, nes lygiai taip pat ji gali būti puikiai kombinuojama su žalia. Pavyzdžiui, ryškios geltonos spalvos palaidinė ir gyvybingos, gal net smaragdinės, žalios kelnės yra tinkamas pasirinkimas ne tik šiltajam vasaros, bet ir kitiems sezonams.

Mėlyna ir raudona spalva

Mėlyną, ypač džinsinio audinio, dažnai sėkmingai galima derinti su tiršta raudona. Tačiau net ir atsiribojant nuo džinso, mėlyna pasiduoda įvairių kombinacijų sėkmei.

Ji nepriekaištingai dera tiek su oranžine, tiek su turkio spalvomis. Panašiai kaip mėlyna funkcionuoja ir violetinė spalva, kurią labiausiai tiktų kombinuoti su balta arba koralų, persikų spalvomis.

Smėlio ir pilka spalva

Pastelinių, ramesnių spalvų mėgėjams patartina derinti smėlinę (angl. beige) su pilka. Šis spalvų derinys neerzins jūsų kolegos, pašnekovo ar draugo, apranga pernelyg nekris į akis, tad kombinacija ypač tinkama verslo, darbiniams susitikimams.

Taip pat kombinacija alsuoja minimalizmu, saikingumu, tad tokia nuotaika irgi pridės savitų privalumų.

Pilka ir rožinė spalva

Rožinė šiuo atveju atpirks pilkos spalvos švelnumą, o pilka savo ruožtu prigesins bendrą įvaizdžio nuotaiką, tad balansas bus nepriekaištingai išlaikytas.

Ruda ir smėlio spalva

Šią kombinaciją rekomenduojama rinktis mėgstantiems žemiškų spalvų derinius. Abu tonai yra giminingi, todėl jų derinimas trykšta harmonija, natūralumu.

Didelis privalumas – jos puikiai tinka prie įvairių plaukų spalvų bei odos įdegio tonų. Deriniui pagyvinti galima integruoti ryškesnių spalvų, pavyzdžiui, smaragdinės spalvos avalynę ar aksesuarus.

Ko geriau nesirinkti?

Visgi kartais spalvų kombinavimas gali tapti ypač rizikingu ir reikalauti puikaus kitų elementų – silueto, medžiagiškumo – išmanymo siekiant nepadaryti klaidos.

Galima išskirti tris tokių derinių tipus. Pirma, venkite itin šaltų ir labai šiltų tonų derinimo. Pavyzdžiui, šparaginė žalia sunkiai derėtų su tiršta smėline arba kita spalva, artima kūnui, natūraliems, švelniems tonams.

Nepatartina rinktis dviejų tamsių, besikertančių atspalvių, ypač kai nė vienas iš jų nėra juodas. Pavyzdžiui, burgundiška ruda ir pelkės žalumo atspalvis sukuria gana niūrią bei neharmoningą atmosferą.

Aprangoje turėtų atsidurti bent vienas ryškesnis ar šviesesnis tonas, nebent, žinoma, kalbama apie juodą spalvą, prie kurios iš esmės dera beveik viskas.

Aprangoje turėtų atsidurti bent vienas ryškesnis ar šviesesnis tonas.

Na, ir dar viena kombinacija, kuri yra ypač rizikinga – neoninių tonų derinimas. Tai ypač akį rėžiantys atspalviai, todėl jie gali atrodyti puikiai dėvimi su juos nugesinančiu, o ne dar labiau aštrinančiu atspalviu.

Vis dėlto nepriimkite minėtų teiginių kaip aksiomų – taip, spalvų derinimas turi taisykles, tačiau ne ką mažiau jis pasiduoda ir improvizacijoms bei vaizduotei.

Pajuskite, kurie tonai ir pustoniai labiausiai atliepia jūsų skonį, tos dienos nuotaiką, nusiteikimą, o tai savaime nulems didelę dalį sėkmingo įvaizdžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius