Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su kurčiaisiais kolekciją sukūrusi D.Pavalkytė: rokerių rodomi ragai kurtiesiems reiškia visai ką kita

Kiekvienam iš mūsų yra tekę stebėti, kaip bendrauja kurtieji. Mums nepažįstamus gestus jie palydi išraiškinga kūno kalba ir mimikomis. Šie žmonės gali atlikti daugybę darbų ne prasčiau nei kiekvienas iš mūsų, tačiau dažniausiai darbdaviai baiminasi, kad su jais nesusikalbės. Nors, greičiausiai sutiksite – šiais elektroninių laiškų ir tarptautinių bendrovių laikais daugiau tarkšime klaviatūra, nei pasakome žodžiu. Dizainerė Dovilė Pavalkytė ilgai ieškojo įkvėpimo kolekcijai, kuri turėtų ir socialinę žinią. Rugsėjo 26-osios vakarą pirmoji kurčiųjų ir girdinčiųjų kurtų drabužių kolekcija „Made in Silence“ pristatyta Vaidilos teatre Vilniuje.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kelias savaites mokė gestų kalbos

Dizainerė džiaugiasi, kad kolekcijos pristatymas įvyko svarbios datos išvakarėse – rugsėjo 30-ąją švenčiama Pasaulinė kurčiųjų diena. Būtent todėl socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Made in Silence“ kelias savaites iki kolekcijos pristatymo viešintos ne kolekcijos detalės, o žmonės, rodantys paprastus kasdienių lietuvių gestų kalbos posakius, tokius kaip: „Koks tavo vardas?“, „Kaip sekasi?“, „Gerai“, „Normaliai“, „Prastai“.

„Prieš metus apsilankiau renginyje „Gestai prie kavos“, kur susipažinau su nedidele kurčiųjų bendruomenės dalimi. Anksčiau šiuos žmones matydavau gatvėje, tačiau artimoje aplinkoje neturiu kurčiųjų, nemoku gestų kalbos. Tad vis pasvarstydavau, kaip kurtieji gyvena, kaip jie jaučiasi mūsų girdinčiųjų pasaulyje. Šie pamąstymai pakreipė ir mano kūrybinį kelią.

Organizatorių nuotr./Klausos negalią turinti profesionaliu modeliu dirbanti Vaiva Žymantaitė
Organizatorių nuotr./Klausos negalią turinti profesionaliu modeliu dirbanti Vaiva Žymantaitė

Labai ilgai savęs ieškojau, nes norėjau ne tik kurti gražius daiktus, bet kad jie neštų ir tam tikrą žinią“, – apie kolekcijos užuomazgas pasakojo Dovilė Pavalkytė.

Modeliu tapo ir kainodaros asistentas Kęstutis, prieš pristatymą žurnalistams sakęs, kad jaudinasi, nes dar niekuomet nėra tekę daryti nieko panašaus, tačiau mėgstantis iššūkius.

Nešiodamasi šią idėją dizainerė pradėjo dalyvauti įvairiuose verslumo, socialinio verslo renginiuose, kuriuos organizavo „Versli Lietuva“, „Change makers on“ bendruomenės. Čia ji ne tik patikėjo, kad „Made in Silence“ gali virsti visu prekiniu ženklu, tačiau ir sutiko dar vieną bendramintę – Simoną Bernatonytę. Ji gelbėjo ieškant renginio rėmėjų, partnerio.

„Siekiu, kad šis prekinis ženklas įtrauktų kurčiuosius į kūrybinius, gamybinius procesus. Kad ir ateityje išlaikyčiau suformuotą kurčiųjų ir girdinčiųjų komandą“, – kalbėjo dizainerė.

Jos teigimu, kolekcija gimė iš jausmo, nes visi jos sutikti kurtieji buvo itin nuoširdūs, veiklūs, drąsūs ir geranoriški. D.Pavalkytė prisipažįsta, kad, sutinkant vis daugiau šios bendruomenės narių, pamažu dužo jos turėti stereotipai.

Roko mėgėjų „ragai“ gestų kalba reiškia visai ką kita

„Susipažinau su dizaineriu Karoliu Pilipavičiumi, tuo metu gyvenusiu Ispanijoje. Su juo susisiekus ir pradėjus bendrauti, jis užsiminė, kad vakar ilgai šoko naktiniame klube. Nusistebėjau: „Tu... šoki? Naktiniuose klubuose?“ Pasirodo, kurtieji girdi žemų dažnių vibracijas ir taip pat noriai šoka, linksminasi. Pamažu susivokiau, kad jie gyvena labai panašiai, kaip ir mes, keliauja, dirba“, – sakė kolekcijos „Made in Silence“ kūrėja.

Organizatorių nuotr./Kolekcijos „Made in Silence“ logotipo kūrėjas Karolis Simaitis ir dizainerė Dovilė Pavalkytė
Organizatorių nuotr./Kolekcijos „Made in Silence“ logotipo kūrėjas Karolis Simaitis ir dizainerė Dovilė Pavalkytė

Pažinčių ratas plėtėsi, ir D.Pavalkytė netrukus rado klaipėdietį dizainerį Karolį Simaitį, sėkmingai baigusį Vilniaus dailės akademiją ir dirbantį grafikos dizaineriu. Karolis padėjo sukurti „Made in Silence“ prekinio ženklo logotipą ir dalį antspaudų ant marškinėlių, kuriuos po kolekcijos pristatymo galės įsigyti kiekvienas norintis.

K.Simaitis pristatymo metu kitoje Vaidilos teatro salėje demonstruos savo grafikos darbus.

Girdintieji dažniau sutrinka ir nežino, kaip pasakyti tai, ką nori, kurčiajam. Kurtieji visuomet stengiasi suprasti iš kūno kalbos, ženklų.

Pagrindiniu logotipu pasirinktas gestas, kurį daugelis sunkiosios muzikos gerbėjų iškelia aukštyn, palaikydami mėgstamus muzikantus roko ar metalo muzikos koncertuose. Tačiau tokią reikšmę jis turi mums, o kurtiesiems tai – angliškas posakis „I love you“ („Aš tave myliu“).

Dizainerė D.Pavalkytė teigė ilgai svarsčiusi, kokią – tarptautinę ar lietuvių gestų kalbą pasirinkti vizualizuojant gestus ir perkeliant šiuos piešinius ant marškinėlių.

Pagrindiniu logotipu pasirinkta angliška frazė, nes lietuvių kalba perteikti frazę dažniausiai prireikia ne vieno, o kelių gestų. Lietuviškai „Aš tave myliu“ gestų kalba galima pasakyti sudėjus abu delnus ant širdies ir lengvai pasvyruojant, tarsi myluotumėte ką nors glėbyje.

Nuo profesionalaus modelio iki prekybos tinklo rinkodaros asistento

Kolekcijos kūrimo užkulisių vaizdo medžiagoje matyti, kaip D.Pavalkytė su dizaineriu K.Simaičiu iš dalies bendrauja gestų kalba. Dizainerė teigė jau pasiryžusi šios kalbos išmokti.

Organizatorių nuotr./Kolekcijos „Made in Silence“ dizainerė Dovilė Pavalkytė su modeliais ir grafikos dizaineriu
Organizatorių nuotr./Kolekcijos „Made in Silence“ dizainerė Dovilė Pavalkytė su modeliais ir grafikos dizaineriu

Rugsėjo 26-osios vakarą Vaidilos teatro didžiosios salės grindimis žengs labai skirtingo amžiaus, patirčių ir profesijų kurtieji. Viena iš modelių – dažnai kartu su dizainere kolekcijos idėją pristatanti, profesionaliu modeliu dirbanti Vaiva Žymantaitė. Mergina yra laimėjusi pirmąją vietą Vokietijoje vykusiame kurčiųjų grožio konkurse.

Modeliu tapo ir vieno prekybos centro kainodaros asistentas Kęstutis Gumbrys, prieš pristatymą žurnalistams sakęs, kad jaudinasi, nes dar niekuomet nėra tekę daryti nieko panašaus, tačiau mėgstantis iššūkius. Kęstučio darbovietė „Rimi“ yra palanki kurtiesiems, daugumą jų priima į darbą ir integruoja į stambios prekybos įmonės veiklą.

„Noriu sužinoti, koks tai jausmas“, – likus kelioms valandoms iki kolekcijos pristatymo apie žengimą podiumu plačiai šypsodamasis kalbėjo K.Gumbrys, su akcentu kalbantis be gestų vertėjos pagalbos.

Modelis V.Žymantaitė pridūrė, jog labai džiaugiasi dizainerės idėja ir tikisi, kad kolekcija visuomenei įrodys, jog kurtieji gali daugiau, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Dėvimi marškinėliai naikins barjerus tarp kurčiųjų ir girdinčiųjų

Dizainerė Dovilė Pavalkytė sako, jog kolekcija susideda iš masinei gamybai skirtų marškinėlių su gestų kalbos ženklais ir vienetinių, individualių, išskirtinių drabužių. Ji pristatyta nestandartiškai, sujungiant teatro ir mados renginio elementus.

„Smagu pažinti kitokį pasaulį. Jau matau viziją, kaip žmonės, dėvintys šiuos marškinėlius, susitiks gatvėje, nusišypsos vienas kitam. Nes mes kartais supykstame, kai, pavyzdžiui, autobuse kažko paklausiame, o asmuo nereaguoja, mūsų negirdi. Galiu pasakyti, kad girdintieji dažniau sutrinka ir nežino, kaip pasakyti tai, ką nori, kurčiajam. Kurtieji visuomet stengiasi suprasti iš kūno kalbos, ženklų“, – pokalbį užbaigė dizainerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius