-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šypsena – vasaros sezonui

Vasara pamažu įsibėgėja, o kartu su ja gimsta noras užkopti į viršukalnes ir suvalgyti visas pasaulio braškes. Ne mažiau norisi dalintis savo šypsenų istorijomis ir spindėti per gausų švenčių maratoną. Todėl graži ir išpuoselėta šypsena tampa itin svarbi.
Aistė Bingelytė
Aistė Bingelytė
Temos: 1 Dantys

Didžiausio Lietuvoje odontologijos klinikų tinklo CLINIC | DPC komanda yra pasiryžusi padėti jums švęsti vasarą, o į rūpimus klausimus apie dantų higienos svarbą, estetinį plombavimą bei protezavimą atsakyti pakvietėme klinikos gydytoją – odontologę Aistę Bingelytę.

– Įsibėgėja vasara, lepina saulė, atidarytas įvairiausių susibūrimų ir švenčių sezonas. Natūralu, kad daugiau bendraujama ir šypsotis norisi labiau... Ką pirmiausia patartumėte pas jus atėjusiam pacientui, kurio didžiausias lūkestis – graži šypsena dar šią vasarą?

– Viskas prasideda nuo švaros. Todėl svarbiausia kruopščiai laikytis burnos higienos, valyti dantis šepetėliu ir pasta du kartus per dieną, naudoti tarpdančių siūlą ar specialų šepetėlį. Papildomai galima naudoti skalavimo skystį. Labai geras prietaisas palaikyti burnos švarai yra burnos irigatorius. Jis generuoja stiprią vandens srovę, kuria patogiai galime išvalyti tarpdančius ir kitas sunkiai pasiekiamas vietas. Ir labai svarbu lankytis pas gydytoją odontologą du kartus per metus. Gydytojas įvertins jūsų dantų būklę ir paskirs reikiamą gydymą. Jeigu yra prisikaupę kietųjų apnašų (akmenų), būtina apsilankyti pas burnos higienistą. Jis pašalins visas apnašas, dantis nupoliruos. Esant poreikiui, galima atlikti dantų balinimą per vieną vizitą. Jeigu dantys pažeisti karieso, turi senų, patamsėjusių plombų, gali reikėti plombavimo ar protezavimo. Šiuolaikinės technologijos viską leidžia atlikti labai greitai. Todėl net ir esant didelės apimties darbams, gražia šypsena galima džiaugtis dar šią vasarą.

Partnerio nuotr./CLINIC | DPC
Partnerio nuotr./CLINIC | DPC

– Specializuojatės estetinio plombavimo srityje – gal galite plačiau papasakoti apie estetinį plombavimą, jo indikacijas ir privalumus?

– Estetinis plombavimas – tai danties estetikos atkūrimas naudojant plombines medžiagas. Plomba dažniausiai padengiamas visas priekinis danties paviršius. Atliekant šį plombavimą, iš esmės galima padaryti viską – pakeisti danties spalvą, formą, padėtį. Prieš plombavimą dantys šlifuojami minimaliai arba tik pašiurkštinamas emalio paviršius – priklauso nuo danties pažeidimo, padėties. Jeigu dantis labai atsikišęs ir norima jį ,,ištiesinti’’, danties reikės nušlifuoti daugiau. Tada ant dantų tepamas adhezyvas (surišėjas) ir įvairiomis mentelėmis, teptukais plomba padengiamas dantis. Galiausiai atliekamas poliravimas. Po šio vizito dažniausiai paskiriamas kitas – galutiniam išpoliravimui, išdailinimui. Po to poliravimą reikia atlikti kartą per metus – taip plombos išliks gražios ilgą laiką. Estetinis plombavimas yra labai kruopštus, ilgas darbas. Kiekvienam dančiui kartu su poliravimu skiriama apie valanda laiko. Šio plombavimo privalumai: dantys dažniausiai atstatomi per vieną vizitą, mažesnė kaina nei protezavimo. Trūkumai: laikui bėgant plombos praranda blizgesį, gali pakeisti spalvą, aptrupėti. Estetinio plombavimo negalima atlikti, jei dantis labai pažeistas karieso ir likę mažai sveikų sienelių, jeigu labai bloga paciento burnos higiena. Taip pat, jeigu dantys labai kreivi, ne visada plombavimo pagalba pavyksta juos patiesinti – tada pirmiau rekomenduočiau atlikti ortodontinį gydymą. Kartais pacientai net ir turėdami sveikus, tiesius dantis prašo estetinio plombavimo. Reikia turėti minty, kad plombavimas vis tiek yra intervencija. Jeigu dantys sveiki ir pakankamai gražūs, tada galbūt užtektų tik balinimo. Bet kokiu atveju gydytojas odontologas parinks jums tinkamiausią gydymo metodą.

– Kiek mažiau esu girdėjusi apie dantų restauravimą laminatėmis – gal galite plačiau apie tai papasakoti: kas tai yra, iš kokių medžiagų pagamintos laminatės, kada rekomenduojama tokią procedūrą atlikti, kokie jos privalumai, ar yra kontraindikacijų?

– Laminatės – tai plonytės keraminės plokštelės, dar kitaip vadinamos mikroprotezais, yra pricementuojamos prie dantų paviršiaus. Iš esmės tai panašu į estetinį plombavimą, tik danties paviršių dengia ne plomba, o keramika. Dažniausiai gaminamos iš ličio disilikato keramikos, kuri pasižymi skaidrumu ir tvirtumu. Dantys protezuoti laminatėmis atrodo labai natūraliai. Privalumai: nekeičia spalvos, nepraranda blizgesio, tiksliai nusėda ant dantų paviršiaus, tvirtos. Trūkumas – didesnė kaina. Dantys restauruojami laminatėmis, kai netenkina dantų estetika – yra daug senų, patamsėjusių plombų, patamsėję dantys, negraži forma, tarpai tarp dantų. Laminatės nenaudojamos, kai dantys yra negyvi, labai pažeisti karieso, likę mažai sveikų sienelių – tokiais atvejais greičiausiai reikės protezavimo vainikėliais. Taip pat laminatėmis neištiesinsime dantų, jeigu jie labai kreivi, apsisukę, nes tada dantis reikėtų labai daug šlifuoti. Tokiu atveju geriau rinktis ortodontinį gydymą. Prieš protezuojant laminatėmis dantys yra minimaliai nušlifuojami iš priekinio paviršiaus, jeigu reikia ir iš tarpdančių ir gomurinio paviršiaus. Tuomet nuimami atspaudai, pricementuojamos laikinos plastmasinės laminatės. Tada dantų technikų laboratorija pagamina keramines laminates. Galiausiai gydytojas odontologas nuima laikinas laminates ir pricementuoja keramines prie nušlifuotų dantų. Laminačių nereikia pakartotinai poliruoti ar kažkaip specialiai prižiūrėti, tik privalu kruopščiai laikytis burnos higienos, kas 6 mėn. lankytis pas higienistą, atlikti profesionaliąją burnos higieną.

Partnerio nuotr./CLINIC | DPC
Partnerio nuotr./CLINIC | DPC

– Kada rekomenduojate rinktis estetinį plombavimą, kada – protezavimą laminatėmis?

– Estetinis plombavimas dažniausiai atliekamas per vieną vizitą, o protezavimui laminatėmis gali reikėti dviejų, trijų ar daugiau vizitų. Plombavimą rekomenduočiau rinktis, kai dantys dar yra pakankamai sveiki, tokiu būdų dantis mažiau šlifuojamas. Laminates geriau rinktis, kai dantys jau ir taip pažeisti, pvz., turi daug plombų. Bet jeigu pacientas nori ilgaamžiškesnio sprendimo, laminates galima rinktis bet kuriuo atveju.

– Kada prireikia dar ir sudėtingesnio dantų protezavimo? Kokios yra protezų rūšys, nuo ko priklauso, kokį gydymą pasirinkti?

– Jeigu dantys labai pažeisti, su didelėmis plombomis, negyvi – juos tikslinga protezuoti pilnais vainikėliais, taip bus tvirčiau. Vainikėliai naudojami tada, kai dantys negyvi, stipriai pažeisti karieso, likę nedaug sveikų sienelių, turi didelių plombų. Prieš protezuojant vainikėliu dantis yra pilnai apšlifuojamas iš visų pusių, tada užcementuotas vainikėlis puikiai sutvirtina dantį. Jeigu yra trūkstamų dantų, juos galima atstatyti tiltiniais protezais, išimamais protezais, implantais – tai dažniausiai priklauso nuo paciento finansinių galimybių. Svarbu paminėti, kad jeigu nėra šoninių dantų, protezuoti ar plombuoti tik priekinius dantis nepatariama, nes dėl didesnės apkrovos jie gali nulūžti, aptrupėti. Būtina atstatyti krūminius dantis, o tik tada atlikti estetinius darbus priekinių dantų srityje.

Partnerio nuotr./CLINIC | DPC
Partnerio nuotr./CLINIC | DPC

– Vis dar gajus mitas, kad dantų protezavimas – tai labai nemaloni ir varginanti procedūra. Ar galite pacientus patikinti, kad senieji gydymo metodai ir naudotos medžiagos – jau atgyvena, ir dabar protezavimas kur kas efektyvesnis ir netgi komfortiškesnis?

– Šiuolaikinė odontologija yra toli pažengusi ir leidžia pacientams jaustis itin komfortiškai. Prieš šlifuojant dantis, dažniausiai atliekamas nuskausminimas, taigi pacientas nieko nejaučia. Jeigu yra didelės apimties darbai, galime taikyti ir sedaciją. Kartais ją renkasi pacientai, kurie labai bijo dantų gydymo. Tuomet pacientas tiesiog miega ir nieko nejaučia.

„Clinic DPC“ klinikose taikomos moksliniais tyrimais patikrintos technologijos ir naudojamos itin aukštos kokybės medžiagos. Čia dirbantys gydytojai kiekvienam pacientui skiria ypatingą dėmesį ir rūpestį. Klinikos gydytojai yra skatinami nuolat tobulėti ir kelti kvalifikaciją savo srityse, ne mažiau svarbu ir tai, kad kiekvienas „Clinic DPC“ specialistas turi galimybę konsultuotis ir mokytis iš klinikų tinklo įkūrėjo, daugiau nei 10 metų patirties sukaupusio implantuojančio gydytojo – odontologo Simono Bankausko. Šiltą ir dėmesingą atmosferą, pirmiausia tvyrančią tarp kolektyvo narių, jaučia kiekvienas čia apsilankantis. Juk maloni aplinka itin svarbi sėkmingai gydymo eigai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius