-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2015-ųjų pavasario ir vasaros mados tendencijos: raštai, spalvos, ryškiausi drabužių siluetai

Dūzgiantys mėnesiai. Mados savaitės, vilnijančios per pasaulio didmiesčius, savo kalendoriuose braukančius dienas. Viena savaitė – Niujorkas. Kita – Paryžius. Dar viena – Milanas. Ir, žinoma, eklektiškasis Londonas.
Michael Kors kolekcija
Michael Kors kolekcija / „Scanpix“ nuotr.

Nuo rugsėjo, kada buvo pristatytos pavasario drabužių linijos, praėjo jau penki mėnesiai, tačiau didžiajai daugumai ne tas buvo galvoje, nes visi ruošėsi žiemai. Dabar, kai suklusę pro darbo langą Senamiestyje išgirstame paukštuką (!), arba kai nedrąsiai bet vis dažniau prasiveržianti saulė patirpdo ledus, imamės vis dažniau pagalvoti ir apie pavasarį. Oi, tada tai jau puošimės!

Pavasario laikotarpis: aštuntasis dešimtmetis

AFP/„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Matthew Williamson, „Gucci“, Matthew Williamson 2015 m. pavasario – vasaros kolekcijų modeliai.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Matthew Williamson, „Gucci“, Matthew Williamson 2015 m. pavasario ir vasaros kolekcijų modeliai.

Viską, kas pagaminta aštuntajame dešimtmetyje – imam! Geresnio šūkio, taikliai apibūdinančio sezono nuotaiką, ir nesugalvosi. Nuo muzikos iki filmų, nuo spalvų kolorito iki drabužių konstrukcijų – viskas alsuoja tuo nerūpestingai rafinuotu laikotarpiu ir, kaip netruksime įsitikinti pačios, jau greitai užguls ir parduotuvių lentynas.

Aštuntojo dešimtmečio pulsas teka plačia vaga per 2015-uosius ir šnabdėdamas ragina džiaugtis gyvenimu taip, kaip džiaugėsi hipių laikmečio gyventojai.

Apie muziką prabilome ne veltui. Tikriausiai esate girdėjusios apie legendinį Amerikos gėlių vaikų festivalį Vudstoką? Jimi Hendrixas, Janis Joplin – bene didžiausios to laikmečio ikonos. Ir nors ironiška, kad pasaulį abi asmenybės paliko dešimtmečiui vos prasidėjus, ne kas kitas, o jos diktavo aibės paauglių stilių.

Aštuntąjį dešimtmetį, galime drąsiai teigti, simbolizuoja ilgos ir žemę šluojančios suknelės, perregimi stambūs nėriniai, vaivorykščių spalvų dryžiai, o kur dar švysčiojantys kutai, iš skiautinių siūti drabužiai, zomšinės liemenės...

Visa tai alsuoja bohemiška festivalių nuotaika ir lengvai apkvaitusia paaugliška vasara, tačiau neabejojame, kad kokį nors santūrų elementą pasiskolinusi ir pritaikiusi savo drabužinėje, kiekviena moteris sugebės atrodyti nepaprastai įdomiai ir stilingai. O galbūt kaip tik tai, ko jums reikia – santūresni kasdienos motyvai, tokie, kaip kelnės aukštu liemeniu, iš pažiūros konservatyvios, tačiau krūtinę dailiai apgulančios šilko palaidinės ar marškiniai, nutaškyti įmantriais spalvotais raštais?

Tokius, galite įsivaizduoti, dėvėjo to laikotarpio moterys karjeristės, pūstomis lūpomis lakstančios reklamų agentūrų biuruose tarp kolegų pučiamų cigarečių dūmų. Vadinasi, elegantiški kostiumėliai, šiek tiek vyriškų konstrukcijų modeliavimo (kelnės ir marškiniai), tačiau paplonintų medžiagų ir puikiai priglundantys prie apvalainų figūrų.

Šitokiu atsainiu nerūpestingumu, kai vienu šūviu nušaunami du zuikiai – ir patogu, ir be galo patrauklu, labai nesunku susižavėti. Na, o kad visiškai įsijaustumėte į laikotarpio dvasią, galite išbandyti ir pasimatuoti netgi plazdančias tunikas ar kombinezonus!

Paskutinis, trečiasis, dešimtmečio tunelis veda mus į naktinį gyvenimą ir žėrinčius diskotekų įvaizdžius. Nors šie įvaizdžiai labiau karnavaliniai ir skirti diskotekų povams, tačiau kas žino, gal kuris jų pakiš visai originalią idėją!

Pasilinksminimų metą simbolizuodavo platforminiai batai, metalu žibančios palaidinės, leopardo dėmėmis marginti drabužiai (sunku patikėti, bet tai – prancūzų klasiko Yves Saint Laurent paveldas) ir Jimi Hendrixo taip dievinti aksominiai švarkai. Ak, tiesa, nepamirškime ir svarbiausio augalinio rašto – netvarkingai susispietusių gėlių!

Šiaip ar taip, aštuntojo dešimtmečio pulsas teka plačia vaga per 2015-uosius ir šnabdėdamas ragina džiaugtis gyvenimu taip, kaip džiaugėsi hipių laikmečio gyventojai – na, bent jau suknelių spalvomis pademonstruoti pozityvumą ir polinkį į hedonizmą.

Neaplenkęs nė vieno didžiojo podiumo, pranašaujame, šis mados eksperimentas pasitvirtins ir rinkoje. Ką veikti pavasario belaukiant? Pažiūrėti „Annie Hall“ – Woody Alleno filmą, kuriame moteris pirmą kartą kine baltą kostiumą įtvirtino kaip nepajudinamą stiliaus elementą.

Pavasario drabužis: suknelė

Marškinius primenančios suknelės

AFP/„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Marios Schwab, „Paul and Joe“, Marios Schwab 2015 m. pavasario – vasaros kolekcijų modeliai.
AFP/„Scanpix“ nuotr./ „Paul and Joe“ (viduryje) ir Marios Schwab 2015 m. pavasario ir vasaros kolekcijų modeliai.

Dizaineriai stengiasi įrodyti, kad pavasarį suknelės visai neturi būti nei griežtai ir preciziškai tvarkingos, nei per stropiai išlygintos. Žinoma, klasikinių siluetų, kaip visada, netrūksta, tačiau akis patraukia ir šiokia tokia naujiena – sparčiai besiveržianti į kūrybos braižus asimetrija.

Kalbame apie marškinių stiliaus suknutes, pakirptas ties sijonų kraštais ar prikaustančias dėmesį kitais originaliais simetrijos neatitikimais. Regis, safario stilių arba sicilietiškus nėrinius populiarumu ambicijų turi pasivyti ir susagstomos suknelės su grafiniais efektais – margintais audiniais ar tiesiog įkirpimais medžiagose.

Taip pat skaitykite: Ilga suknelė: elegancija iki pirštų galiukų

Ir nors iš pirmo žvilgsnio neįprasta, iš tiesų ši tendencija diktuoja utilitarizmą, arba praktiškumą – universalios ir visoms progoms tinkamos medžiagos, nesiglamžantys audiniai, įžambūs kirpimai, kartu ir santūrūs, ir apnuoginantys, nedrąsiai beldžiasi netgi vieną petį apnuoginantys siluetai.

Taigi, paprasta, bet kartu ir genialu – balti marškiniai, klasikinis drabužinės elementas, atrado naują savo formą – suknelę. Štai tokią – būtent šviesią ir iš tolo spindinčią – rekomenduojame pavasariui.

Valstietės suknelė, arba į kaimą nusiplakusi bohemiška dvasia

„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: „Erdem“, Roberto Cavalli 2015 m. pavasario – vasaros kolekcijų modeliai.
„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: „Erdem“ (dvi foto) Roberto Cavalli 2015 m. pavasario ir vasaros kolekcijų modeliai.

Jausmingumu spinduliuojanti suknelė, būtinai siekianti žemę ar bent jau čiurnas, taip dažnai mirguliavo ir švysčiojo mados namų pasirodymuose, kad abejoti nė neverta – tai bus tikras būsimos vasaros hitas. Santūri ir uždara, tarsi nekaltas drabužis iš seno romano, iš tiesų ji dar ir kaip vilioja savo perregimų audinių intarpais ar plazdančiomis besvorėmis klostėmis.

Nebijokite būti pernelyg moteriška – mados pasaulyje kaip tik ryškios dvi pagrindinės kryptys: balti nėriniai ir gėlių šakų kompozicijos. Vienos gražiausių suknelių parodytos „Chloé“ ir Albertos Ferretti kolekcijose – rekomenduojame pasižvalgyti.

Nebijokite būti pernelyg moteriška – mados pasaulyje kaip tik ryškios dvi pagrindinės kryptys: balti nėriniai ir gėlių šakų kompozicijos.

Dar viena labai ryški banga – bohemiškas įvaizdis, arba moters menininkės įvaizdžio atgimimas. Duoklė saviraiškai, polėkis laisvei ir kelionėms, kūrybiška, nenurimstanti dvasia – pagrindinės dizainerių kuriamo moters portreto vertybės.

„Boho“ pastaruoju laikotarpiu, tiesa, buvo kiek užgožtas įsivyravusio sportinio minimalizmo ir prabangios tuštumos, naikinančios detales, tačiau tikimasi, kad 2015 metų vasara jei nepadarys tam galą, tai bent įneš šiokių tokių pastebimų pokyčių.

Taip pat skaitykite: Didelė krūtinė ir plonos kojos: ką tinka dėvėti tokiai moteriai

Beje, tokie drabužiai – laisvi ir nevaržantys judesių – patogūs net kelionėse, o ir atrodo nepaprastai. Tad ko gi ieškoti parduotuvėse ar savo spintos archyve? Pirmiausiai – ilgų suknelių arba maksi ilgio sijonų, tunikų, dailių šilkinių audinių, jei susižavėsite Rytų kerais – tuomet ir kimono tipo rankovių.

Pavasario raštai: gėlės ir dryžiai

„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Diane Von Furstenberg, „Paul and Joe“ (modelis – lietuvaitė Agnė Končiūtė), Carolina Herrera modeliai prieš pasirodymą, „Altuzarra“ 2015 m. pavasaris–vasara.
„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Diane Von Furstenberg, „Paul and Joe“ (modelis – lietuvaitė Agnė Končiūtė), Carolina Herrera modeliai prieš pasirodymą ir „Altuzarra“ 2015 m. pavasaris ir vasara.

Dryžiai

Sezono raštai – dryžuotos juostos – tiesėsi ir akis traukė kone visose mados savaitėse, ką jau kalbėti apie svečių gatvės stilių. Nebijokite net stambiadryžių suknelių, nes dryžiams, regis, šį sezoną leistina viskas.

Keli įdomesni variantai, kaip galite atnaujinti pabodusį dryžuotą motyvą: rinkitės spalvotus dryželius, išlaikykite vieną spalvos gamą (pvz., jei palaidinė vertikaliais rožiniais bei raudonais vienodo pločio dryžiais, tai kelnes pasirinkite raudonos spalvos ir pan.), priderinkite metalu žibančius plokštelių vėrinius ar netgi pasidabruotą palaidinę.

Žinoma, klasikinė ir elegantiškomis atostogomis alsuojanti dryžių variacija visuomet bus mėlyna ar balta. Tačiau žaismingas chaosas bei eklektika irgi sveikintini – stilizuokite šį raštą drąsiai ir visai netikėtai galite atrasti net labai malonių akiai variantų.

Gėlės

Ką gi, mažiausiai stebinanti naujiena, kad gėlės ir vėl grįžo. Tačiau, kaip ir kiekvieną sezoną, taip ir šį pavasarį norisi šviežesnio varianto, kaip žiedų ir augalų motyvus aprangoje pritaikyti naujai, originaliai ir šiek tiek netikėtai.

Šį sezoną yra du pagrindiniai gėlių dėvėjimo būdai. Pirmasis – dideli, ryškūs, tarsi spalvose įmirkyti žiedlapiai. Tokius atrasite „Altuzarra“, Carolinos Herreros, Michaelio Korso ir netgi detalių šiaip jau nemėgstančios Victorios Beckham kolekcijose. Perdėti, išryškinti ir žydintys floros kūriniai provokuojamai švyti ant vakarinių suknelių ar kostiumų – o tai ne taip jau įprasta.

Taip pat skaitykite: Slapti moterų ginklai – figūrą koreguojantys apatiniai

Antrasis variantas – gėles šonan ir dėmesys į lapiją. Pavyzdžių apstu – nuo „Rag & Bone“ iki Yigal Azrouel ar dizainerės Diane von Furstenberg kolekcijų (žr. į mėlyną dizainerės suknelę viršuje koliaže, dekoruotą baltų lapelių raštu). Gėlės šiemet – anaiptol ne romantiškas ir pernelyg mergaitiškas ar kuklus, bet stiprus ir nepriklausomas raštas. Galite tuo neabejoti, jei iki šiol dar nesiryžote pasipuošti kuo nors gėlėtu.

Spalvų paletė: aitru, vaisku, ryšku!

„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: „BCBG Max Azria“, „Gucci“, Nina Ricci, „DKNY“ 2015 m. pavasario – vasaros kolekcijų modeliai.
„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: „BCBG Max Azria“, „Gucci“, Nina Ricci, „DKNY“ 2015 m. pavasario ir vasaros kolekcijų modeliai.

„PV 15“ sezono spalvų paletė, jei taip galima pavadinti, tiesiog jaudinanti: reklaminių plakatų spalvos, būtinai atkreipiančios dėmesį, visi ryškūs, prisodrinti raudonos, geltonos, mėlynos ir žalios atspalviai nuteikia pozityviai ir kalba apie naujoves, nustelbiančias keletą sezonų dominavusias pasteles.

Tiesa, kai kurie dizaineriai neišsižada ir baltų įvaizdžių nuo galvos iki kojų – tai nebe taip baisu ir netgi kasdieniška, tad mielai puoškitės ir akinamai šviesiai, tačiau tokiu atveju rekomenduojame į savo drabužių ansamblį įtraukti ryškią blykstę – citrininės geltonos spalvos laikrodžio apyrankę, žolės po lietaus žalumo rankinuką ar tamsiai raudonus akinių rėmelius.

Svarstote, ar juodos ir baltos deriniai niekur nedingo? O kaipgi. Tik šiemet jie – stebinantys savo geometriniais kontrastų žaidimais kaip niekados (vaizdai laisvalaikiui – „Versus“, „Rodarte“, Narciso Rodriguez kolekcijos).

Nors mados kolekcijas lankantys pirkėjai („buyers“, be mados žurnalų redaktorių ir įžymybių, yra vienas didžiausių mados savaičių lankytojų srautas, lemiantis, kokie gaminiai ir tendencijos bus pastebėti ir atsiras pasaulio butikuose, masiniuose prekybos centruose ir originaliose drabužių parduotuvėse) tiesiog iššlavė rožinių atspalvių drabužius, nesunku numatyti ir raudonių, oranžų ir gelsvų tonų sėkmę.

Drabužių versle ir kasdienėje aprangoje spalvos ne taip lengvai keičia viena kitą, kaip nepastoviajame podiume, tad tikėtis, kad prigijusias pasteles staiga ims ir visiškai išstums neoniniai atspalviai, neverta, tačiau laukiame ryškesnių spalvų žybsnių ir gaivių tonų. Juk visai smagu akis paganyti į tokius šviesulius – avietinę suknelę, dingstančią už kampo, ar pro duris neriančias elektrinės žalios spalvos kelnes su kantu...

„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Matthew Williamson, „Jil Sander“, Nina Ricci, „DKNY“ 2015 m. pavasario – vasaros kolekcijų modeliai.
„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Matthew Williamson, „Jil Sander“, Nina Ricci, „DKNY“ 2015 m. pavasario ir vasaros kolekcijų modeliai.

Be rausvų žaros tonų nesudėtingai prigyti turėtų ir kitos dvi dangaus spalvos – mėlyna ir geltona. Jos, beje, ne tik kartu dera tarpusavyje, bet gerai atrodo ir dėvimos atskirai.

Gaivi ir šaltoka mėlyna puikiai dera ir išpildo atletiško stiliaus idėją, o tamsių siluetų mėgėjoms dizaineriai pataria rinktis tamsiausią mėlynos atspalvį ir manyti, kad gryna juoda – jau praeityje.

Štai toks spalvų ratas vyrauja vasarą, tokių spalvų pagrindų moko ir jaunuosius dizainerius, tapytojus bei kitus menų atstovus. Įsiminkime: raudona, geltona, mėlyna!

Pavasario naujienos spintoje – plačios kelnės ir midi sijonai

„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Michael Kors, Giorgio Armani, a.a. Oscar de la Renta 2015 m. pavasario – vasaros kolekcijų modeliai.
„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: Michael Kors, Giorgio Armani, Oscar de la Renta 2015 m. pavasario ir vasaros kolekcijų modeliai.

Plačios kelnės

Pasirodžiusios jau pernai, šiemet plačios kelnių klešnės bando prasibrauti į pirmas tendencijų gretas, užkariaudamos stileivų širdis tokiais reklaminiais šūkiais, kaip „skinny džinsų erai atėjo galas“. Perdėta? Taip. Vilioja? Irgi.

Savotiškai įdomu, o gal tiesiog pervargome nuo labai jau ilgai užsibuvusio vieno kelnių silueto. Kaip ten bebūtų, yra keli kelnių modeliai. Vienas – įprastos, ligi žemės, tačiau kitas kur kas unikalesnis – vadinamosios „culottes“. Kas tai? Prancūzų kalba „culottes“ yra vadinamos sijonkelnės.

Tai kelius siekiančios, tiksliau, dažniausiai juos dengiančios, moterų kelnės, specialiai sukirptos itin plačios, kad nesiskirtų nuo sijono. Plačios lyg krepšininko šortai. Tai skirta labiau toms, kurios mėgsta leistis į stiliaus eksperimentų paieškas, tačiau ką gali žinoti...

Vienspalvės ir margos, natūralaus lino ar verstos odos – pasirinkimas beribis ir priklausys tik nuo jūsų. Šį sezoną diktuojamas tik siluetas bei konstrukcija, o spalvoms bei faktūroms galima viskas.

Midi ilgio sijonai

Panašaus silueto, toks pat elegantiškas, tik mažiau netikėtas – midi ilgio sijonas. Akivaizdu, kad visuomenės nuotaikos taip sutapo, kad vėl garbinti ir liaupsinti imtas Christiano Dioro sukurtas varpelio sijono siluetas ir dabar puoselėjamas Paryžiaus mados namų palikimas – matyt, krizės išvargintos, griežtų vyriškų siluetų atsikandusios vartotojos nusprendė atsigręžti į tradicinį praėjusio amžiaus moteriškumą.

Galite užsukti į internetines parduotuves (pvz., asos.com ar newlook.com) ir susirasti visai nebrangių variantų, jei dar nesate tikra, ar tai pirkinys, vertas investicijos.

Komerciškai pelningiausias – vis dar džinsas

„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: „Burberry Prorsum“ džinsinio švarko fragmentas, Diane Von Furstenberg , „Gucci“, „Burberry Prorsum“ 2015 m. pavasario – vasaros kolekcijų modeliai.
„Scanpix“ nuotr./Iš kairės: „Burberry Prorsum“ džinsinio švarko fragmentas, Diane Von Furstenberg , „Gucci“, „Burberry Prorsum“ 2015 m. pavasario ir vasaros kolekcijų modeliai.

Ar žinote, kokia tendencija pernykštę vasarą buvo geriausiai parduodama? Na, pagalvokite, kas mirgėjo gatvėse ir kokias džinsines kelnes įsigijo vos ne kiekviena paauglė. Ogi plėšytus džinsus!

Nesiryžtame teigti, kad atšilus orams jie ir vėl nepasirodys mieste, tačiau šiemet turėtų atsirasti ir naujų džinso variacijų: dažytas džinsas, modeliai aukštu liemeniu, džinsiniai švarkeliai – pagrindinės jų.

Turbūt kiekvienai yra tekę išbandyti margos suknelės ir džinsinio švarko įvaizdį, tiesa? Regis, šį pavasarį metas jį atgaivinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius