Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar esate pastebėję ant batų aulo esančias kilputes? Paaiškino, kam jos reikalingos

Tikriausiai esate pastebėję kilputes ant sportbačių ar aulinių batų užpakalinės dalies. Kai kurie žmonės mano, kad jos yra naudingos, o dalis įsitikinę, jog reikšmės neturi. Taigi, kodėl iš tiesų jos ten yra?
Sportbačiai
Sportbačiai / 123RF.com nuotr.

Ant batų aulo esanti kilputė vadinama batų dirželiu (angl. bootstrap). Manoma, kad šis terminas atsirado XIX a. pradžioje, rašoma „Style and run“.

Pateikiame tris pagrindines priežastis, kam tokios kilputės iš tiesų yra reikalingos.

123RF.com nuotr./Džinsai
123RF.com nuotr./Džinsai

1. Padeda lengviau apsiauti batus

Pagrindinė kilpelės, esančios ant batų aulo, paskirtis – padėti lengvai juos apsiauti. Pavyzdžiui, kišdami koją į sportbatį, pirštu patraukite kilpelę. To nedarydami ir besistengdami apsiauti batą, galite sugadinti avalynės kulno atramą.

Tokios kilputės ypač gelbsti, kai norima lengvai įkišti kojas į batus be raištelių. Tokiuose batuose neretai būna elastingi šonai, kurie sutvirtina pėdas, tad kilpelės išties padeda.

Ne veltui kai kurie žmonės skundžiasi, kad sunku apsiauti tokius populiarus sportbačius kaip „Vans“. Taip yra todėl, kad ant jų nėra kilpučių.

Jei kilpų naudojimas jūsų neįtikina, pabandykite apsiauti avalynę už jų nesilaikydami. Tikėtina, kad jums bus sunkiau įkišti koją į batą. Kilpa ant aulo ne tik prailgina avalynės tarnavimo laiką, bet ir padeda ilgiau išlaikyti batus prigludusius.

2. Vieta atšvaitams

Kita galinėje batų dalyje esančių kilpučių paskirtis – pritvirtinti šviesą atspindinčias juosteles. Tai dažniau pasitaiko kalbant apie bėgimo batelius, skirtus bėgti naktį.

Tokiu būdu yra užtikrinamas žmogaus matomumas. Jeigu mėgstate bėgioti tamsiu paros metu, yra labai svarbu kelyje būti pastebimam. Vairuotojai iš gana toli pamato šviesą atspindinčią medžiagą ir gali į jus atkreipti dėmesį.

123RF.com nuotr./Sportbačiai
123RF.com nuotr./Sportbačiai

3. Pakabinti batus jų nedeformuojant

Nors tai nebuvo pirminė kilpučių paskirtis, dabar jos puikiai gali būti naudojamos batams pakabinti, taip jų nedeformuojant. Nesvarbu, ar įdėjote batus į skalbimo mašiną, ar batai sušlapo lietuje – paprasčiausias būdas juos išdžiovinti yra pakabinti už kilpelių.

Jeigu kilpučių nėra, batus galite pakabinti už raištelių. Tiesa, toks būdas tinka tol, kol vėjas raištelių nesutraukia – tokiu atveju batai gali išdžiūti sutrūkinėję.

Kiti netradiciniai panaudojimo būdai

Anksčiau paminėti būdai yra naudojami dažniausiai, tačiau kai kurie žmonės kilputes naudoja ir kitais atvejais. Štai keli pavyzdžiai.

1. Batų žymėjimas viešose skalbyklose. Jungtinėse Amerikos Valstijose yra labai paplitusios didelės viešos skalbyklos – žmonės kilpas naudoja batams atpažinti, per jas permetę ryškiaspalvę virvelę.

2. Raištelių rišimas aplink kilputes. Kai kurie batų raišteliai yra ilgesni nei įprastai. Tam, kad atrodytų tvarkingai, kai kurie žmonės ilgus raištelius suriša aplink kulkšnis ir perkiša per kilpeles.

3. Daugelyje bėgimo varžybų sportininkai turi nešioti mažą lustą, kuris juos identifikuoja. Šios mikroschemos dažnai tvirtinamos prie batų raištelių, tačiau kai kurios gali būti dedamos prie kilpelių nugarinėje batų dalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius