Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Injekcijos“ dalyvė M.Grikšaitė: „Bokso pirštinė man tapo moteriškos jėgos indeksu“

Lieka vis mažiau laiko iki jaunųjų dizainerių konkurso „Injekcija“, kurio dalyviai šiemet varžosi dėl galimybės savo kūrybą pristatyti pavasarį vyksiančioje jubiliejinėje – 20-ojoje – „Mados infekcijoje“. Portalas 15min pristato dizainerius ir jų kūrybines idėjas, kurias ant podiumo bus galima pamatyti jau gruodžio 7 d. Vilniaus lokomotyvų remonto depo 2-ajame ceche.
„Soft Power“ kolekcijos eskizas ir Milda Grikšaitė
„Soft Power“ kolekcijos eskizas ir Milda Grikšaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Injekcijos“ finale žiūrovai išvys 14 kolekcijų. Jas pristatys Melita Rus, Domantas Šmaižys, Inga Skripka, Iveta Vecmane (Latvija), Justas Vonžodas, Reda Paula, Rūta Lendraitytė, Karolina Kvedaraitė, Viktorija Zajac, Rimantė Rimgailaitė, Danuta Šimelytė, Milda Grikšaitė, Adelė Žilinskaitė bei kūrybinis Lauros Kunciūtės ir Marijos Garnak duetas.

Šiandien kviečiame susipažinti su viena dalyvių – Kaune gyvenančia jaunąja dizainere Milda Grikšaite. Ji baigė mados dizainą Vilniaus dailės akademijoje, taip pat studijavo Centrinio Lakašyro universitete Anglijoje. Štai ką ji pasakoja apie savo patirtį, kūrybą, įkvėpimą, tikslus, ir, žinoma, kolekciją.

„Nerijus & Gintarė“ nuotr./„Soft Power“ kolekcijos modelis
„Nerijus & Gintarė“ nuotr./„Soft Power“ kolekcijos modelis

Patirtis: Beveik 10 metų dirbau modeliu užsienyje ir Lietuvoje, tad turiu labai aiškų asmeninį suvokimą apie madą, kokybę, patogumą ir tai, kas yra arba nėra aukštoji mada. Jau šešerius metus dirbu stiliste fotosesijose, esu dirbusi televizijos seriale. Tačiau būtent drabužių modeliavimo ir kolekcijos vystymo pagrindus įgijau studijuodama universitete.

Kūryba: Pati gyvenu aktyviai, tad ir madoje noriu sujungti konceptualumą su patogumu. Puikiai jaučiu laiko dvasią, todėl mano kolekcijose visada atsispindi mados tendencijos, nors šios ir nėra kolekcijų kertinis akmuo.

Mėgstu supriešinti priešingybes – vyriškumą ir moteriškumą, atletiškumą ir oficialumą, sena ir nauja ir pan. Nors garsiai to ir nedeklaruoju, man natūraliai rūpi tvarumas ir ekologija. Manau, kad mada turi būti kokybiška – tai reiškia aukštos kokybės audinius ir meistriškumą, todėl drabužiai išlieka ilgesniam laikui.

Nepakanka vien parinkti ekologiškus audinius ar naudoti ekologišką kailį, kad galėtum save vadinti tvarios mados dizaineriu. Kartais, mano manymu, kur kas tvariau yra naudoti tikrą kailį, jau vien todėl, kad jis nenusidėvi ir jį gali nešioti net kelios kartos, o jei ir būtų išmestas, toks gamtoje suirtų kur kas greičiau nei dirbtinis.

Mėgstu supriešinti priešingybes – vyriškumą ir moteriškumą, atletiškumą ir oficialumą, sena ir nauja.

Įkvėpimas: Mane, kaip ir daugelį kūrėjų, įkvepia menas, muzika, pasakos, intelektualūs žmonės. Tačiau pagrindinis mano įkvėpimo šaltinis yra mano pačios asmeninės patirtys: vaikystė, kelionės, sportas ir kasdienybė.

Laikas: Nors labai mėgstu kapstytis nostalgiškuose prisiminimuose, klausytis muzikos, kurią jau prisimena tik mano tėvai, ir itin domiuosi istorija, vis dėlto esu labiau ateities žmogus.

Sako, kad tai tipinis Vandenių bruožas. Pastebėjau, kad ateities vizija geriausiai ir atsiskleidžia tada, kai išmokstama istorija: klaidos, pergalės ir šiaip įvairios patirtys. Dažniausiai intuityviai jaučiu ateinančias tendencijas – tiek mados, tiek gyvenimo būdo. Manau, kad taip yra būtent todėl, kad išmokau pritaikyti istoriją ateičiai.

Asmeninio archyvo nuotr./Kolekcijos „Soft Power“ eskizai
Asmeninio archyvo nuotr./Kolekcijos „Soft Power“ eskizai

Šūkis: Niekada neprašyk leidimo, geriau jau maldauti atleidimo.

Myliu: Savo dukrelę, gražius ir protingus žmones, mados savaitės šurmulį, juodą kavą, keliones, sportą ir jausmą, kai jauti, kad pavyko užčiuopti gerą idėją.

Nekenčiu: Termino „mados prekinis ženklas“. Žinoma, jo beveik neįmanoma išvengti šiame versle, bet ne drabužių dizaineriams nekurti drabužių gal būtų paprasčiau. Kodėl žmonės, kurie, pavyzdžiui, nesugalvoja, ką veikti gyvenime, neskrenda į kosmosą?

Turbūt mano, kad mados verslas yra kur kas patogesnis ir nereikalauja ypatingų sugebėjimų. Taip pat nekenčiu arogancijos ir nenuoširdumo. Bet pirmoje vietoje tarp nemėgstamiausių dalykų vis dėlto yra bukumas. Ypač moterys, turinčios šią savybę, erzina.

Mokytojas: Pirmiausia, žinoma, mano tėvai, tada – kiemas, tiksliau, mano draugai. Taip pat mano dėstytoja Agnė Kuzmickaitė, kuri man padėjo rasti savo požiūrio kampą.

Tikslas: Šiuo metu labiausiai noriu patekti į „Mados infekciją“, nes turiu labai daug ką ten parodyti (šypsosi). Taip pat noriu, kad mano kūryboje save galėtų identifikuoti žmonės, turintys panašų požiūrį. Žmonės, kuriems rūpi įvairūs dalykai, kurie yra smalsūs, energingi, kurie nebijo būti kitokie.

„Nerijus & Gintarė“ nuotr./Kolekcijos „Soft Power“ modelis
„Nerijus & Gintarė“ nuotr./Kolekcijos „Soft Power“ modelis

„Injekcija“: Šis konkursas man yra patvirtinimas, kad „užšokau ant tinkamos bangos“, einu teisingu keliu. Injekcijos organizatorių nuomonė Lietuvos kontekste man yra svarbi ir ją labai vertinu.

Kolekcija: Pradedant kurti „Soft Power“ kolekciją, man asmeniškai buvo labai aktualu atgauti kūno formas po gimdymo, tad bokso treniruotės buvo tapusios bene kasdieniu užsiėmimu. Analizuodama šią sporto šaką ir elementus, pasirinkau bokso pirštinę kaip kolekcijos pagrindą. Ji man tapo tarsi moteriškos jėgos indeksu.

Pati pirštinė yra tarsi jėgos, kontaktinio sporto simbolis, tačiau jos konstrukcija, jos minkštumas apsaugo ir puolėją, ir besiginantį. Tokios yra ir moterys – labai stiprios, bet geriausiai jos atsiskleidžia per švelnumą ir kontaktą. Kolekcijos vyraujanti spalva neatsitiktinai pasirinkta „Millennial Pink“. Rožinė dar labiau sušvelnina vyriško sporto tematiką.

Vieta: Girdėjau, kad Lietuva tapo Vidurio Europa, bet aš gimiau Rytų Europoje, tad šis identitetas yra svarbus mano kolekcijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius