-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juvelyrės V.Orkinės patarimai: į ką atkreipti dėmesį renkantis vertingą papuošalą

Gyvenimas per trumpas, kad nešiotume nuobodžius papuošalus. Žėrinčių detalių ypač norisi per šventes, ilgos žiemos prietemose ir pilkų, juodų paltų jūroje. „Spindintis deimantas ar perlas gali būti vienintelis papuošalas jūsų dėžutėje, bet reikiamu momentu jis gali nuskaidrinti nuotaiką. Na, o dar rimtesnis argumentas – geri papuošalai nukreipia dėmesį nuo veido raukšlių“, – juokauja juvelyrė Viktorija Orkinė.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Šiandien su juvelyre Viktorija Orkine kalbamės apie tai, kas yra išties vertingi papuošalai ir kaip neapsirikti juos renkantis.

Ką reikia žinoti apie deimantus ir briliantus

„Briliantas yra deimantas, išpjautas suformuojant 57 briaunas. Tokiu būdu išpjautas deimantas labiausiai žėri, todėl būtent briliantinis deimanto pjovimas (arba tiesiog briliantas) yra pats populiariausias. Svarbiausi jo vertinimo kriterijai: svoris, spalva, švarumas ir išpjovimas (angl. carat, color, clarity, cut). Karatų skaičius lengviausiai plika akimi įvertinamas parametras, nes visi matome kuris akmuo didesnis, bet ne visad pats svarbiausias“, – sako V.Orkinė.

Juvelyrės teigimu, renkantis baltąjį deimantą svarbu atkreipti dėmesį, kad spalva būtų įvertinta ne žemesne nei H raide (kuo aukščiau H, tuo deimantas baltesnis). Raidė I ir esančios žemiau – tai jau gelsvi deimantai, kurie iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti balti, tačiau, lyginant su baltu deimantu arba padėjus akmenį ant balto lapo, tinkamai krintant šviesai matysite, kad jis gelsvas.

„Tokie akmenys kainuoja pigiau, yra mažiau vertingi. Deimantų, vertinamų D raide, pasitaiko labai retai. Atkreipkite dėmesį į švarumą – ar nėra juoduliukų, matomų plika akimi arba per lupą, didinančią 10 kartų. Jei nematote, vadinasi, deimantas yra geras. VVS ar IF raidelės reiškia išskirtinį deimanto švarumą ir kokybę. Akmens švarumo skalę rasite internete, o žemiau SI1 pirkti nerekomenduočiau, nes žemesnius parametrus turinčiuose akmenyse nešvarumai jau gali būti matomi ir plika akimi arba toks akmuo gali suskilti“, – deimantų paslaptis atskleidžia menininkė.

Pasak V.Orkinės, be paties deimanto išpjovimo būdo dar yra vertinama išpjovimo kokybė. Rekomenduojama, kad ji būtų puiki (angl. Excelent). Juverylė prisipažįsta pati net labai gerai (ang. Very Good) išpjauto, o tai tik vienu laipteliu žemiau nei „puikus“, akmens jau nepirktų, nes jis neužtikrins nepriekaištingo akmens blizgesio. Deja, išpjovimo kokybės Lietuvos prabavimo rūmai netvirtina, tai žymi tik tarptautiniai sertifikatai.

Be pagrindinių parametrų kainai ir vertei įtaką daro akmens simetrija ir poliravimas, fluorescencija. Geriausia, jei akmuo turi vertinimą 3 Ex, tai reiškia, kad ne tik išpjovimas, bet ir jo simetrija, ir poliravimas taip pat puikūs.

„Deimanto vertę pačiam nustatyti sunkoka. Todėl bent jau perkant didesnius deimantus (0.5ct ir daugiau) rekomenduotina prašyti tarptautinės laboratorijos išduoto sertifikato. Pasaulyje pripažįstami deimantų sertifikatai yra 5. Labiausiai vertinamas GIA, akmenis vertinantis griežčiausiai. Neapsigaukite, jei kur nors Dubajuje ar Izraelyje jums rodys vietinį sertifikatą. Deimanto parametrai gal ir teisingai nurodyti, tačiau tai ne tarptautinis sertifikatas ir reikėtų kiek įmanoma spalvą, švarumą ir akmenuko proporcijas patikrinti pačiam“, – pataria V.Orkinė.

123RF.com nuotr./Deimantai
123RF.com nuotr./Deimantai

Safyrai, rubinai ir smaragdai: kaip tikrus atskirti nuo padirbinių

Norint atskirti tikrus brangiuosius akmenis nuo padirbinių, reikia atidumo.

„Svarbiausias parametras spalvotiems akmenims – spalva ir išpjovimo kokybė. Tarkime, mėlynasis safyras geriausias tas, kurio mėlynumas panašiausias į rugiagėlės. Tiek šviesesni, tiek tamsesni yra vertinami prasčiau, nors daug kam būtent toks atspalvis patinka labiau. Rubinas kokybiškiausias tas, kurio spalva panašiausia į avietės. Smaragdas – ryški, gili žalia spalva“, – sako juvelyrė ir pabrėžia: vertingų spalvotų brangakmenių spalva turi būti sodri, nebalzgana, o blizgantis akmuo bus vertingesnis už vos žėrintį ar visai matinį.

V.Orkinė pataria atkreipti dėmesį ir į akmens švarumą: kuo akmuo švaresnis (VS ar VVS vertinimas), tuo jis vertingesnis. Jei akmuo nėra idealiai švarus, nebūtinai blogai. Tarkime, jeigu rubine matote mažus juodus taškelius, o smaragdo viduje – permatomas skaidulas, siūliukus, žinokite, kad akmuo tikras.

Lietuviai tampa išrankesni

Juvelyrės teigimu, lietuviai juvelyrikai tapo atidesni nei anksčiau, domisi simbolika, akmenų kokybe, renkasi išskirtinius kūrinius, kuriuose užkoduoja asmenines gyvenimo detales, istorijas.

Norint įsigyti ilgalaikį ir vertingą papuošalą, akmenį, anot V. Orkinės, reiktų pasidomėti, kokios turi būti jo savybės. Vertingo akmens kaina gali skirtis kelis ar net dešimt kartų, priklausomai nuo jo kokybės.

„Kartą Stambulo juvelyrikos parodoje, vienoje iš vitrinų akį patraukė nepaprastai gražus safyras. Jis gulėjo greta kitų, bet buvo nesulyginamai gražesnis. Paklaususi kainos nustebau – 14 000 JAV dolerių.

Manau, kiekviena moteris būtų būtent šį akmenį išsirinkusi, nes kiti greta buvę safyrai nublanko. Tokiu būdu lengva palyginti vertę, o kai tokios galimybės nėra, tiesiog atidžiai įsižiūrėkite į spalvą, skaidrumą. Deja, tikrai nesunku permokėti, yra buvę nemažai atvejų, kai užsienyje kliento įsigytas akmuo, už kurį solidžiai sumokėta, buvo šleivas, kreivas“, – dalinasi pašnekovė.

Kalbant apie auksą, šis brangusis metalas vertinamas praba, nurodančią grynojo aukso kiekį papuošale procentais. „Kartais sakoma – „geras rusiškas auksas“. Nėra tokio dalyko. Vienintelis kriterijus yra ne metalo kilmės šalis, o praba. Beje, raudonasis arba „rusiškas“ auksas grįžta į madą, ypač derinamas su kitais aukso atspalviais“, – teigia pašnekovė.

123RF.com nuotr./Juvelyrika
123RF.com nuotr./Juvelyrika

Juvelyrės patarimai, kaip išsirinkti papuošalą visam gyvenimui

  • Klasikinis žiedas su deimantu arba pusbrangiais, brangiaisiais akmenimis (smaragdas, rubinas, topazas, safyras, spalvotasis deimantas) – tai ne tik romantišką meilę liudijantis simbolis. Stiprios, savarankiškos, daug dirbančios moterys prabangų žiedą dovanoja pačios sau.
  • Perlai ausyse, nebūtinai balti – amžina klasika, kaip ir deimantai. Tai vertinga investicija, nes visos turime mažas juodas sukneles, dryžuotą jūrinio stiliaus suknią ar nertinį, klasikinį pieštuko sijoną ar baltus marškinius. Nebūtina rinktis baltus ir apvalius perlus, gali būti juodos „tabletės“, žali ar rožiniai ovalai.
  • Nedidelis pakabutis prie pat kaklo duobutės – minimalistinio stiliaus papuošalas, tinkamas nešioti kasdien, dėvint nė nejaučiamas. Tai gali būti nedidelis brangakmenis ar keli skirtingų spalvų akmenys, taip pat norimas, dažnai geometrinių formų, simbolis iš tauriųjų metalų, užvertas ant smulkios grandinėlės.
  • Kuklūs auskarai su deimantais – „karūnėlėje" arba apgaubti blizgaus, matinio metalo labiau tinka mėgstančioms modernesnį stilių. Galite daugiau nieko neturėti, bet tokie auskarai yra vienas iš taikliausių sprendimų. Beje, jų slėpti plaukais nevalia.
  • Apyrankė – dabar madingas minimalistinio stiliaus grandinėlių junginys ar plonas strypelis, bet būtinai iš tauriųjų metalų. Masyvesnės apyrankės labiau tinka ilgoms, grakščioms rankoms, bet ir čia prisiminkite posakį „mažiau yra daugiau“, nebent jums artima indiška papuošalų dėvėjimo kultūra – segėti visko daug ir nuolat švelniai žvangėti.
  • Nemiegokite su auskarais, net jeigu jie nespaudžia, yra patogūs. Net ir tvirtas auksas, jau nekalbant apie sidabrą, yra spaudžiamas ir tarnaus trumpiau nei kad auskarus nakčiai išsisegtumėte ir padėtumėte į savo lobių dėžutę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius