-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lininiai drabužiai: kaip juos dėvėti ir prižiūrėti?

Lininio audinio drabužiai vasarą – tiesiog tobulas pasirinkimas, nes tai bene vienintelis audinys, leidžiantis odai kvėpuoti ir suteikiantis gaivos pojūtį net ir karštą dieną.
Naujos „Lino“ drabužių kolekcijos modelis
Naujos „Lino“ drabužių kolekcijos modelis / Rūtos Katulienės „Provanso fotostudijos“ nuotr.

Ne veltui lino tekstilė laikoma viena seniausių pasaulyje: istoriniuose šaltiniuose teigiama, kad drabužius iš lino pluošto jau apie 5000 m. pr. Kr. dėvėjo egiptiečiai. Šiandien mados dizaineriai savo kolekcijose naudoja įvairiausius audinius, tačiau vis daugiau dėmesio skiriama natūralumui, tad linas šiltuoju sezonu neapleidžia lyderio pozicijų jau daugelį metų.

Rūtos Katulienės „Provanso fotostudijos“ nuotr./Naujos „Lino“ drabužių kolekcijos modelis
Rūtos Katulienės „Provanso fotostudijos“ nuotr./Naujos „Lino“ drabužių kolekcijos modelis

„Pirmiausia norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad linas – aukščiausios kokybės audinys. Jis pasižymi ilgaamžiškumu, taip pat teigiamu poveikiu žmogaus sveikatai. Linas leidžia odai kvėpuoti, palaikyti normalią kūno temperatūrą visais metų laikais. Idealiausia drabužius iš lino vilkėti vasarą, nes jie puikiai sugeria drėgmę ir prakaitą, prisitaiko prie kūno temperatūros, todėl vėsina arba šildo“, – sako stilistė Almina Venclovaitė.

Ji įsitikinusi, kad linas niekada neišeina iš mados, štai kodėl ir siūloma kiekvienai moteriai savo spintoje turėti šio audinio drabužių. Pasak, A.Venclovaitės, lino gaminių asortimentas labai didelis, todėl galima lengvai rasti sau tinkamų drabužių ir juos vilkėti įvairiomis progomis. Lino gaminiai puikiai tinka tiek šventėms, tiek darbui biure, tiek laisvalaikiui.

Rūtos Katulienės „Provanso fotostudijos“ nuotr./Naujos „Lino“ drabužių kolekcijos modelis
Rūtos Katulienės „Provanso fotostudijos“ nuotr./Naujos „Lino“ drabužių kolekcijos modelis

Gimtadieniui, krikštynoms, vestuvėms ir panašioms progoms, anot įvaizdžio kūrėjos A.Venclovaitės, patartina rinktis lininę suknelę. Drabužio modelį ir spalvą reikėtų rinktis, atsižvelgiant į figūros tipą, odos spalvą. Stilingam deriniui užbaigti stilistė siūlo avėti aukštakulnius stiletus, basutes, balerinos tipo batukus, klasikinius batelius žema pakulne. Aksesuarus patartina rinktis subtiliai, geriausia – minimalistinius. Taip pat puikiai tiks maža delninė.

„Norisi, kad kiekviena moteris, apsivilkusi lininę suknelę, pasijustų laisva it deivė“, – sako bendrovės „Linas“ Viešųjų ryšių atstovė Vilita Skersienė, sutikusi pasidalyti naujausiomis lino drabužių fotosesijos, vykusios fotomenininkės Rūtos Katulienės „Provanso fotostudijoje“, nuotraukomis.

Pasak, V.Skersienės, kadangi šiuo metu vis labiau populiarėja lygių, vienspalvių audinių drabužiai, išsiskiriantys savo detalėmis ir madingomis spalvomis, kurdami šio sezono drabužius bendrovės dizaineriai paisė šių tendencijų. Suknelės ir palaidinės naujojoje kolekcijoje – arba ryškių, modernių spalvų, kurių populiariausia žalia, arba pastelinių tonų, natūralių žemės atspalvių.

Rūtos Katulienės „Provanso fotostudijos“ nuotr./Naujos „Lino“ drabužių kolekcijos modelis
Rūtos Katulienės „Provanso fotostudijos“ nuotr./Naujos „Lino“ drabužių kolekcijos modelis

Pasak pašnekovės, norint išnaudoti visas geriausias lino savybes, džiaugtis gaminių ilgaamžiškumu ir kokybe, būtina žinoti svarbiausias detales ir gudrybes, kaip prižiūrėti lininius gaminius. V.Skersienė sutiko pasidalyti aktualiais praktiniais patarimais.

  • Linas gali būti skalbiamas rankomis, mašina, valomas sausai. Balinantys skalbikliai tinkami baltam linui, tačiau spalvotą audinį reikia skalbti švelniais skalbikliais arba švelniu muilu. Taip pat nerekomenduojami chloro turintys balikliai, nes jie gali sugadinti audinio struktūrą.

  • Jeigu skalbiate mašina, neperkraukite jos: lininis gaminys turi laisvai judėti. Priešingu atveju jis gali tapti... dryžuotas. Tik įsidėmėkite – jei į lino sudėtį įeina dar kokia nors medžiaga, skalbiant reikia atsižvelgti ir į tos pagalbinės medžiagos savybes. Tiek skalbiant mašina, tiek rankomis lininiai gaminiai turi būti kruopščiai išskalaujami.

Rūtos Katulienės „Provanso fotostudijos“ nuotr./Naujos „Lino“ drabužių kolekcijos modelis
Rūtos Katulienės „Provanso fotostudijos“ nuotr./Naujos „Lino“ drabužių kolekcijos modelis
  • Lininius drabužius galima džiovinti džiovinimo mašinoje, taip pat ir natūraliu būdu. Išskalbtas linas bus susiglamžęs, tad nestipriai nugręžtą audinį reikia tinkamai pakabinti, kad džiūdamas dar labiau nesusiglamžytų. Kadangi linas itin sparčiai džiūsta, svarbu jį laiku nudžiauti ir neleisti perdžiūti, kitaip bus labai sunku išlyginti.

  • Dabar ypač madinga lininius drabužius išplovus susukti į gniūžtę ir palikti džiūti (tai ypač rekomenduotina šalikėliams, ilgiems sijonams ar suknelėms). Taip išgaunamas vis labiau populiarėjantis „gražiai“ susiglamžiusio drabužio efektas.

  • Lininius audinius geriausia lyginti tada, kai jie dar šiek tiek drėgni: visų pirma – geriau išsilygins, o ir papildomai drėkinti lyginant nebeteks. Rekomenduojama lyginti iš blogosios audinio pusės, taip lino paviršius bus apsaugotas, kad netaptų glotnus, blizgus ir neišbluktų spalva. Raukšlėms išlyginti naudokite karštą laidynę (3 taškeliai) su garais. Išlygintus lininius gaminius palikite truputį drėgnus ir pakabinkite vėsioje, sausoje ir gerai vėdinamoje patalpoje, kad iki galo išdžiūtų. Jeigu linas benešiojant vis tiek susiglamžys, žinokite, kad tai ne defektas, o lino efektas.

Stilistė Jolita Mackevičiūtė pastebi, kad natūralus linas glamžosi, bet specialiai apdorotas ar derinamas su viskoze, medvilne, elastanu, jis tampa beveik neglamžiu ir puikiai tinka ne tik atostogoms, bet ir vasariniams dalykinio stiliaus drabužiams.

Tad darbui biure reikėtų rinktis drabužius iš specialiai apdoroto lino ar jo derinius su medvilne, viskoze, elastanu, kurie būtų mažiau glamžūs ir neprarastų savo formos bėgant dienai.

Darbui biure tiks tiesaus ar lengvai prigludusio silueto suknelės, be įmantrių detalių, trumpomis ar trijų ketvirčių rankovėmis. Tiek pastelinių, ramių, tiek ir žaismingų ryškių spalvų.

Jei darbe nėra griežto aprangos kodo, darbinį garderobą galite papildyti ir laisvesnio kirpimo palaidine ar elegantiškais marškiniais iš lino. Rinkitės šviesiai rožinės, melsvos ar baltos spalvos marškinius, kurie leis sukurti puikius naujus derinius.

Lininės palaidinės, marškinių ar švarko derinys su džinsais, džinsiniu sijonu, pasak J.Mackevičiūtės, bus puikus ir patogus laisvalaikio pasirinkimas.

Kaip sako stilistė, drabužiai iš lino, tinka įvairaus amžiaus moterims – tiek jaunoms merginoms, tiek vyresnėms moterims. Svarbu pasirinkti tinkamus siluetus, atsižvelgiant į savo figūros tipą, ir dėvėjimo vietą. Darbui tiks klasikiniai siluetai, laisvalaikiui ir atostogoms prie jūros - laisvesni, patogūs, judesių nevaržantys drabužiai, tiek mini, tiek maksi ilgio sijonai ar suknelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius