-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 25

Skaičiai šokiruoja: džinsams pagaminti reikia nesuvokiamo kiekio vandens

Renkantis drabužius, neretai žmonės pasvarsto tik apie tai, ar jie tiks prie to, ką jau turi, atsižvelgia, ar verta tiek mokėti. Vis dėlto dėmesį būtina atkreipti ir į kitas detales – kokį kelią drabužis nueina iki tol, kol pasiekia jus. Štai, pavyzdžiui, paprastų marškinėlių pagaminimas reikalauja 2,7 tūkst. litrų vandens, džinsų – 7,6 tūkst. Kaip teigia tekstilės antrinio panaudojimo studijos „Denim Diaries“ ir dalinimosi gerais daiktais erdvės „DĖK'ui“ butiko įkūrėja Milda Paukštė, tokie skaičiai turėtų priversti susimąstyti. „Čilės dykumoje tiesiog tonomis verčiami neparduoti drabužiai“, – sako ji.
Drabužių gamybos tarša aplinkai
Drabužių gamybos tarša aplinkai / AFP/„Scanpix“, 123RF.com nuotr.

Drabužių gamyba daro milžinišką žalą aplinkai

Pastaraisiais metais vis dažniau prie drabužių galima pamatyti žymę „eko“ arba nurodymą, kad pagaminta iš ekologiškos medvilnės. Nors tai, atrodo, sufleruoja, jog toks aprangos pasirinkimas yra draugiškas gamtai, Milda aiškina, kad realybė yra kiek kitokia.

„Kaip sako atsakingu vartojimu besidomintys žmonės, tvariausi drabužiai yra tie, kuriuos jau turime. Ekologiškos medvilnės marškinėliai nebus draugiški aplinkai, jei juos nešiosime tik 7 kartus – skaičiuojama, kad tiek vidutiniškai dėvimas vienas drabužis, – teigia M.Paukštė. – Kiekvienam drabužiui pagaminti reikia išteklių, darbo jėgos, įrangos, transportavimo. Be to, svarbu sutvarkyti tekstilės atliekas, kurių neišvengiamai lieka.

Ekologiškos medvilnės ar „eko“ ženklu pažymėtuose drabužiuose dažniausiai kalbama apie vieną etapą – pavyzdžiui, medvilnė auginta nenaudojant pesticidų. Vis dėlto yra ir kitų žingsnių, kai gaminamas drabužis – tarkime, transportavimas. Jeigu jis sukurtas Kinijoje ar Indijoje, pagalvokite, kad drabužis turėjo ilgą kelią iki jūsų spintos.“

Asmeninio albumo nuotr./Milda Paukštė
Asmeninio albumo nuotr./Milda Paukštė

Milda priduria, kad ekologiškos medvilnės drabužiai savaime neužtikrina, kad jūs elgiatės ekologiškai – pirmiausia, anot jos, yra neatsakinga toliau pirkti drabužius, jei spintoje yra jų perteklius.

„Tvarumas tekstilės klausimu prasideda nuo to, kad tiesiog reikia mažiau vartoti“, – sako M.Paukštė.

Ekologiškos medvilnės marškinėliai nebus draugiški aplinkai, jei juos nešiosime tik 7 kartus.

Kaip teigia Milda, didžiuliais kiekiais gaminami drabužiai daro milžinišką žalą aplinkai. Pasak jos, jų gaminama per daug – gamintojai tikisi, kad drabužius nupirks, nors tokio poreikio nėra.

„Drabužių gamyboje užsakoma daugiau tam, kad būtų kuo mažesnė kaina. Sistema yra taip išbalansuota, kad didelės įmonės nemato bėdos, kad dalis gaminių nebus parduota. Taip nauji drabužiai tampa atliekomis, kurias reikia sutvarkyti – o šis procentas šiandien yra labai mažas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius