15min be reklamos
2022 12 05, 15:05

Atsipalaiduokite, juk Kalėdos: brangiausias pasaulio grybas lengvai atras vietą ir ant jūsų šventinio stalo

Juodieji perlai, virtuvės deimantai arba kitaip – trumai jau nuo senų laikų vertinami dėl išskirtinio skonio ir yra vieni brangiausių delikatesų pasaulyje. Jų kaina už kilogramą gali siekti net kelis tūkstančius eurų. Nors šie grybai tebėra aukščiausios klasės gastronomijos ženklas, tačiau juos derinant su mums įprastais produktais, jie vis labiau populiarėja ir kasdieniame meniu.
Trumai
Trumai / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Lidl Maistas

Ne veltui savo specifiniu skoniu, kvapu ir į bulvę panašia forma išsiskiriantys trumai vadinami tikrais virtuvės deimantais: jie auga nedideliame gylyje, pasislėpę tarp medžių šaknų, tad juos žemėje aptikti yra gan sunku. Visgi, pasak gurmanų, atrasti šį retą gamtos perlą ir pasimėgauti juo – išskirtinė patirtis. Galbūt kartą paragavę prisijaukinsite šiuos delikatesus ir savo šventiniam stalui?

Ilga istorija ir ypatingos savybės

Trumai savo išvaizda bei kvapu ir žavėjo, ir gąsdino ištisas civilizacijas. Tikėtina, kad šiuos grybus naudojo dar šumerai, o graikai ir romėnai juos vertino ne tik virtuvėje ar medicinoje, bet ir naudojo kaip afrodiziaką. Viduramžiais šie grybai buvo laikomi net blogio simboliu, o savo atgimimą patyrė XV a. Prancūzijoje. Trumų medžioklė su kiaulėmis ar specialiai dresuotais šunimis (beje, jie grybų paieškose naudojami iki šiol) tapo tikra rūmų pramoga.

Trumų kvapas sunkiai nusakomas žodžiais, dažniausiai apibūdinimas kaip aštrus, drėgnos žemės, grybų ir rudens lapų mišinys. Nors dėl specifinio skonio trumai valgomi mažais kiekiais, tačiau jie yra naudingi žmonių fizinei bei emocinei sveikatai, nes tai – puikus antioksidantas bei amino rūgščių, baltymų, skaidulų ir mineralų šaltinis.

Tam tikros šių grybų rūšys pasižymi skirtingomis savybėmis ir sezoniškumu. Vieni populiariausių rinkoje – juodieji trumai – auga žiemą ir ankstyvą pavasarį. Jie išsiskiria savo stipriu skoniu ir yra bene dažniausiai naudojami kulinarijoje. Baltieji trumai auga rudenį, tačiau yra ypatingai reti, tad paprastai muša kainų rekordus. Dėl ypatingai intensyvaus skonio juos stengiamasi naudoti tik šviežius. Saldžiu ir riešutiniu aromatu bei subtilesniu skoniu pasižymi vasariniai trumai.

Prabanga kasdienybėje

Švieži trumai visuomet buvo brangus delikatesas dėl savo sezoniškumo, paieškų sudėtingumo ir trumpo galiojimo laiko, tačiau šiuo metu jie jau nėra neprieinama prekė. Kaip pastebi „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta, trumai nebe toks retas svečias ir ant lietuviško stalo, o prekybos tinklas „Lidl“ artėjant šventėms savo asortimentą tik šią savaitę papildė šio ypatingo grybo praturtintais patiekalais – nuo picų, dešrų ir sviesto iki aliejų ar bulvių traškučių.

„Pastebime, kad pirkėjai yra linkę išbandyti naujus skonius, tad artėjant šventėms pristatome „Deluxe“ linijos pasididžiavimą – įvarius patiekalus su trumais. Ypatingos progos paragauti šio delikateso tikrai nereikia. Tai gali tapti ne tik įdomia kasdienio valgiaraščio alternatyva, bet ir, pavyzdžiui, puikia valgoma dovana ar jūsų šventinio stalo pažiba“, – teigia V. Lopeta.

Ypatingas trumų dvelksmas šventiniam stalui

Gurmanai labiausiai vertina šviežius trumus, supjaustytus plonais griežinėliais, kurie išryškina riebesnių patiekalų skonį. Paprastai jais gardinami makaronų, ryžių ir bulvių patiekalai, tačiau šie grybai virtuvėje skatina eksperimentuoti.

„Lidl“ kviečia jau šią savaitę pradėti planuoti šventinį meniu ir per šventes nustebinti savo svečius ypatinga trumų įkvėpta vakariene, kuri tikrai nenuskriaus jūsų piniginės. Šventinę vakarienę galite pradėti sukurdami gurmanišką užkandžių padėklą su trumais pagardintais sūriais, bulvių traškučiais ir užtepėlėmis. O pagrindiniam patiekalui patiekite lašišos kepsnelius su trumų ir žirnių padažu.

Žuvies ir garnyro paruošimui prireiks:

  • 4 vnt. lašišos filė
  • 1 kg mažųjų bulvyčių
  • 2 v. š. šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • gabalėlio „Deluxe“ sviesto su trumais
  • jūros druskos bei pipirų pagal skonį

Padažo gamybai reikės:

  • 1 v. š. „Deluxe“ trumų aliejaus
  • 2 v. š. smulkiai pjaustytų raudonųjų svogūnų
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 puodelio vištienos sultinio
  • 1,5 puodelio šaldytų žaliųjų žirnelių
  • 5-7 vnt. šviežių mėtų lapelių
  • jūros druskos bei pipirų pagal skonį

Patiekalo gamybą pradėkite nuo padažo. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus, česnakus, įpilkite žirnelius, šviežius mėtų lapelius ir supilkite vištienos sultinį. Troškinkite viską apie 10 minučių. Pakepintas daržoves virtuviniu kombainu sutrinkite iki vientisos masės, įpilkite trumų aliejaus ir pagardinkite druska bei pipirais.

Į puodą su vandeniu dėkite virti mažąsias bulves ir pradėkite ruošti lašišą. Jos gabalėlius pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Keptuvėje ant aliejaus kepkite lašišą, kol gražiai apskrus. Paruošę visas patiekalo dalis, lėkštę padenkite žaliuoju padažu, o ant jo patiekite lašišos kepsnį ir virtas bulves. Norint dar gilesnio trumų skonio, bulves galite pagardinti gabalėliu trumų sviesto. Pažadame, šiuo patiekalu tikrai nustebinsite savo svečius šventiška prabanga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Greitai ir gardžiai vakarienei: vištienos tempura
Greitai ir gardžiai vakarienei: vištienos tempura
Nidos receptas: itališkas obuolių pyragas iš senos užrašų knygutės
Nidos receptas: itališkas obuolių pyragas iš senos užrašų knygutės
Jautienos kotletai nustebins sultingumu: prireiks vienos paprastos daržovės
Jautienos kotletai nustebins sultingumu: prireiks vienos paprastos daržovės
Pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis sausį brango
Pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis sausį brango
Pirktinė tešla leis susisukti greit: gardus nesaldus pyragas su kumpiu ir sūriu
Pirktinė tešla leis susisukti greit: gardus nesaldus pyragas su kumpiu ir sūriu
Protestuojantys ūkininkai nori prekybos atlaisvinimo, mažesnių palūkanų
Protestuojantys ūkininkai nori prekybos atlaisvinimo, mažesnių palūkanų
„Iki“ griauna mitus: pigiau – nėra lygu prasčiau
Reklama
„Iki“ griauna mitus: pigiau – nėra lygu prasčiau
Paprastutė, nebrangi pupelių ir makaronų sriuba patiks visai šeimai
Paprastutė, nebrangi pupelių ir makaronų sriuba patiks visai šeimai
FAO: maistas pasaulyje pinga dešimtą mėnesį iš eilės
FAO: maistas pasaulyje pinga dešimtą mėnesį iš eilės
Iš pirmo žvilgsnio neįprasti, bet gardūs balandėliai su varške ir alyvuogėm
Iš pirmo žvilgsnio neįprasti, bet gardūs balandėliai su varške ir alyvuogėm
Infliacija Europoje mažėja, tačiau maisto kainos kyla: vienas didžiausių kainų šuolių – Lietuvoje
Infliacija Europoje mažėja, tačiau maisto kainos kyla: vienas didžiausių kainų šuolių – Lietuvoje
7 metus maisto parduotuvėse neperkantis Sandrius: save vadina „chaliavščiku“, kiti jį – „elegantišku bomžu“
7 metus maisto parduotuvėse neperkantis Sandrius: save vadina „chaliavščiku“, kiti jį – „elegantišku bomžu“
Reklama
Iliuzionistas Rokas Bernatonis priima iššūkį: degalų taupymo magija
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką