Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austėjos varškės spurgos, kurias gaminant nereikės išsitepti rankų

Traški, ruda išorė, minkštas, purus, baltas vidus – kas? Tikriausiai atspėjote – varškės spurgos. Jas verdant namai pakvimpa vanile, o šeimos nariai nenustygsta, kada galės paragauti.
Spurgos
Spurgos / Shutterstock nuotr.

Gali pasirodyti, kad varškės spurgų gaminimas – sudėtingas bei labai ilgas procesas. Tikriausiai daugeliui įstrigęs vaikystės prisiminimas apie karštą puodą su verdančiu aliejumi ir prie jo ilgai plušančią mamą, verdančią spurgas. Tačiau iš tikro spurgos yra gana paprastai pagaminamas saldėsis – svarbu pasirinkti tam tinkamą receptą.

Man labai patinka gaminti tokius desertus, po kurių reikia mažai tvarkytis – kuo mažiau indų bei įrankių sunaudojama gamybos procese, tuo geriau. Šis spurgų receptas būtent toks – netvarkos bus mažai, o gautu rezultatu džiaugsitės ir jūs, ir jūsų šeima. Gaminkime kartu!

Varškės spurgos, kurias gaminant nereikės išsitepti rankų

Taip taip, perskaitėte teisingai. Minkštutėles varškės spurgas traškia plutele galima pasigaminti ir neišsitepant rankų. Tikrai nėra reikalo kiekvieną tešlos rutuliuką formuoti delnuose, nes tam jums puikiai gali pasitarnauti ledų šaukštas. Savąjį visiškai atsitiktinai pamačiusi prekybos centre įsigijau, o dabar naudoju jį tiek ledams, tiek keksiukų tešlai dėti į formeles, tiek ir verdant spurgas. Mano turimas ledų šaukštas yra maždaug 30 ml talpos.

Tačiau, jei tokio pagalbininko neturite, galite išsisukti ir su dviem paprastais valgomaisiais šaukštais spurgų tešlą kabinsite vienu šaukštu, o tuomet braukiant tešlą nuo vieno šaukšto ant kito suformuosite kamuoliuką – spurgytę. Skamba kiek sudėtingiau, tačiau iš tikro tai visai paprasta.

Ingredientai

Šioms spurgoms naudojami ingredientai yra visiškai įprasti ir dažniausiai visi jų turime savo virtuvėje. Tad nelaukite svarbios progos ar geresnės dienos – pasigaminkite spurgų dar šiandien ir pradžiuginkite artimuosius.

Spurgoms reikės:

  • 3 pakelių po 180 g 9% riebumo varškės;
  • 200 g kvietinių miltų;
  • 1 a.š. (kaupino) kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos;
  • 90 g cukraus;
  • 1 a.š. vanilinio cukraus;
  • 5 vidutinio dydžio kiaušinių;
  • 0,5 l aliejaus (naudoju saulėgrąžų);
  • cukraus pudros barstymui.

Iš šio kiekio gavosi 26 vidutinio dydžio spurgos. Jei pirmą kartą gaminant baisu, kad spurgos nepavyks, sumažinkite ingredientų kiekį pusiau ar gaminkite iš trečdalio nurodyto kiekio. Tačiau esu tikra – išsivirti spurgų tikrai pavyks, jei laikysitės instrukcijos.

Gaminimo eiga

1. Kiaušinius išplakite šluotele, kol šie suputos. Standžių putų čia nereikia, o ir nepavyks tokių išgauti. Spurgų tešlos gamybai nenaudoju elektrinio plaktuvo – tikrai pakanka ir paprastos plakimo šluotelės.

2. Į kiaušinių plakinį suberkite cukrų ir vanilinį cukrų. Plakite, kol visi cukraus kristalai ištirps. Jei paliksite iki galo neištirpusio cukraus, jausite jo kristalus valgant spurgas, o ir tešla nebus vienalytė. Tad pasistenkite gerai ištirpinti cukrų.

3. Į gautą masę sudėkite varškę. Šluotele trinkite, maišykite, kol gausite panašią į vienalytę tešlą. Dėl varškės konsistencijos tikriausiai visiškai tobulai glotnios tešlos išgauti nepavyks, tačiau taip – dar skaniau. Varškės gumulėliai spurgose duos papildomo skonio.

4. Į varškės bei kiaušinių plakinį supilkite miltus, kepimo miltelius, druską. Miltus prieš supilant galite persijoti – išvengsite miltų gumulėlių, o tešla įgaus papildomo purumo. Žinoma, jei nenorite, to nedarykite, spurgos pavyks ir be papildomo miltų sijojimo. Viską gerai išmaišykite. Turėtumėte gauti gana tirštą tešlą, patogiai semiamą šaukštu.

5. Į nedidelės talpos (idealu – 1-1,5 l) puodą supilkite aliejų. Puodą kaitinkite, reguliariai patikrindami, ar aliejaus temperatūra jau tinkama spurgų virimui. Lengviausias būdas patikrinti temperatūrą – į aliejų įmerkti medinį pagaliuką (tam puikiai tinka dantų krapštukas ar medinis iešmelis). Jei aplink pagaliuką ima darytis maži oro burbuliukai, temperatūra tinkama, jei nevyksta niekas – dar laukite. Svarbu neperkaitinti aliejaus, nes spurgos tiesiog sudegs. Mano kaitlentė turi 9 kaitinimo lygius, tad kaitinu aliejų užstačiusi 8 lygį, o vėliau temperatūrą palaikau 6 lygiu.

6. Kai aliejus jau bus tinkamos temperatūros, semkite šaukštą tešlos. Aš tešlos perteklių nubraukiu silikonine mentele. Jei naudosite paprastus valgomuosius šaukštus, formuokite tešlos kamuoliuką nuo šaukšto ant šaukšto perkeldami tešlą, kol išgausite norimą formą.

7. Tuomet gautą tešlos kamuoliuką atsargiai įleiskite į aliejų. Vienu metu nepridėkite per daug spurgų, nes šios išsipūs kepimo metu ir ims darytis ankšta. Aš dažniausiai vienu metu verdu 4, kartais 5 spurgas.

8. Įleidus tešlą į aliejų luktelėkite minutėlę ir tuomet atkelkite spurgas nuo dugno, kad neprisviltų. Man patogiausia šį veiksmą daryti paprasta šakute. Kol spurgos verda, vis apverskite jas, kad tolygiai apskrustų ir iškeptų vidus.

9. Kai spurgos taps labiau rudos nei auksinės spalvos, laikas jas traukti iš aliejaus. Leiskite nuvarvėti aliejaus pertekliui. Galite spurgas sudėti į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę. Aš mėgstu jas sudėti ant metalinių grotelių, po kuriomis pastatau lėkštę aliejui.

10. Nuvarvėjus riebalų pertekliui, dar šiltas spurgas pabarstykite cukraus pudra. Ši gražiai aplips ir suteiks papildomo saldumo.

Pabaigai

Kaip ir minėjau, mėgstu gaminti tokius saldėsius, po kurių reikia mažai tvarkytis, tad spurgų gamybai man užteko vieno dubens, vieno nedidelio puodo, šluotelės tešlai plakti bei ledų šaukšto. Dar vienas mano mylimas įrankis – silikoninė mentelė, be jos retai kada išsiverčiu gamindama patiekalus.

Šias spurgas paprasta gaminti ir aplink zujant mažiems vaikams – gaminau jas ne kartą su dar dvejų neturinčiu mažyliu. Svarbu puodą su aliejumi pastatyti kiek toliau nuo smalsių akyčių ir miklių pirštukų. Tad jei laukiate svečių ar po darbo grįžtančių šeimos narių – gaminkite, skanaukite ir džiaukitės šiomis spurgomis taip, kaip džiaugiuosi ir aš.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius