Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eskedar pasidalijo, kaip pasirinkti tinkamiausią pieną kavai

Etiopijoje, iš kur yra kilusi Eskedar Maštavičienė, kava – tai ne gėrimas, tai – gyvenimo, bendravimo ir poilsio būdas. Todėl į klausimą – kuri kava ta tikroji, kurią rekomenduotų gerti, ar pienas bei sviestas ją paverčia kitu gėrimu nei kava, moteris atsako paprastai ir su šypsena.
Kava / Eskedar
Kava / Eskedar / Shutterstock ir Luko Balandžio nuotr.

„Yra tik viena svarbiausia taisyklė, kokią reikia gerti kavą – tokią, kuri jums pati skaniausia. Ji gali būti ir su pienu, ir su sviestu, ir su medumi ar cinamonu, svarbu, kad jūs jaustumėte malonumą ir skonį bei rinktumėtės aukščiausios kokybės produktus“, – tikino moteris, savo ruošiamai kavai dažniausiai besirenkanti išskirtinės kokybės „Dvaro“ sviestą ir pieną.

Kuo gi jis ypatingas? Anot „Pieno žvaigždžių“ Panevėžio pieno filialo vyriausios technologės Dalios Mickeliūnienės, aukščiausią kokybę „Dvaro“ pieno produktams produktams garantuoja ne tik išskirtinė žaliava, iš kurios jie gaminami, bet ir išskirtinė gamybos technologija bei aukšti kokybės kontrolės standartai – nuo patekimo į gamyklą iki pat parduotuvių lentynų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./ „Eskedar Coffee Bar“ 2-asis gimtadienis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./ „Eskedar Coffee Bar“ 2-asis gimtadienis

Su priedais ar be?

Pirmiausia, norint pagaminti skanią kavą, šypsosi Eskedar, reikėtų rinktis kokybiškas pupeles. Lietuviai, atkreipia dėmesį „Eskedar Coffee“ prekinio ženklo įkūrėja, yra reiklūs kavai, jos skoniui, jaučiasi, kad domisi – iš kur atkeliavo, kaip skrudinta, tas tikrai labai džiugina.

Eskedar nuomone, priedai kavos tikrai negadina. Ypač sviestas. Eskedar specialiai jį gamina savo namuose pagal senąsias Etiopijos tradicijas, o tada gardina kavą. Šį kavos gėrimo būdą moteris išpopuliarino ir Lietuvoje, neretai į kavines „Eskedar Coffee Bar“ ir „Eskedar Coffee Terrace“ užsuka pasimėgauti būtent kava su minėtu sviestu.

„Lietuviai mėgsta kavą su priedais, o ypač su pienu. Man patinka gerti taip, kaip gerdavome mano tėvynėje. Joje dažnai į kavą dedame sviestą, kuris pagamintas su įvairiausiomis žolelėmis ar prieskoniais. Taip pat kavą galima gardinti ir cinamonu. Šie dalykai, mano nuomone, atskleidžia naujus šio gėrimo skonius, praturtina“, – kalbėjo moteris.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Istorijų namų kavinė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Istorijų namų kavinė

Gamindama sviestą moteris įprastai renkasi „Dvaro“ sviestą, nes pasitiki šio prekės ženklo ilgamete produktų kokybe.

„Mūsų nemažai – trys vaikai, todėl pasiimame didžiausią „Dvaro“ pieno pakuotę ir tempiame namo“, – juokiasi Eskedar.

Ruošdama kavą su pienu, moteris linkusi bandyti kelis variantus ir galiausiai atrasti tokį, kuris tinka labiausiai.

„Dvaro“ pienas itin skanus, o svarbiausia yra išsaugojęs vertinguosius baltymus, kurie gaminant kavą su pienu užtikrina nepriekaištingą putos konsistenciją ir kokybę.

E.Abukausko nuotr./„Dvaro" pienas
E.Abukausko nuotr./„Dvaro" pienas

Kas slepiasi po žodžiu kokybė?

Geros kavos paslaptis – kokybiški produktai. Tačiau ne visada lengva suprasti, koks produktas yra kokybiškas. Ant etikečių galime perskaityti sudedamąsias dalis, tačiau, nežinodamas detalių, gaminimo, laikymo sąlygų arba subtilybių, į ką kreipti dėmesį, gali pasimesti – kaip pasirinkti kokybišką produktą?

AB „Pieno žvaigždės“  filialo „Panevėžio pienas“ vyriausioji technologė Dalia Mickeliūnienė pasakoja, kad, pavyzdžiui, „Dvaro“ produktų kokybė prasideda galbūt anksčiau, nei daug kas įsivaizduoja – dar ne gamykloje.

E.Abukausko nuotr./AB „Pieno žvaigždės“ filialo „Panevėžio pienas“ vyriausioji technologė Dalia Mickeliūnienė
E.Abukausko nuotr./AB „Pieno žvaigždės“ filialo „Panevėžio pienas“ vyriausioji technologė Dalia Mickeliūnienė

„Pienas yra superkamas iš modernių ūkių, kuriuose karvės yra auginamos geriausiomis sąlygomis. Tokių karvių pienas yra daug vertingesnis, turintis daug baltymų, daug švaresnis, turintis didesnę maistinę vertę. „Dvaro“ pienas yra pasterizuojamas ne aukštesnėje nei 74C temperatūroje, todėl yra išsaugomi vertingieji baltymai bei natūralaus šviežio pieno skonis.“

Tiesa, įdomu, kad taip pat įmonėje iki pat produkto galiojimo laiko pabaigos yra paliekami produktų pavyzdžiai, kurie yra kaskart degustuojami, vertinami, atliekami produkto tyrimai ne tik vidinėje įmonės laboratorijoje, bet ir nepriklausomose išorės laboratorijose.

E.Abukausko nuotr./„Dvaro" pienas
E.Abukausko nuotr./„Dvaro" pienas

Kodėl ne kiekvienas pienas kavą papuoš standžia puta?

Eskedar sako, kad išsirinkti pieną, kuris tiktų pagaminti skaniai latte ar capuccino kavai – ne taip paprasta, kaip atrodo iš pradžių. Pavyzdžiui, savo kavinėse ji su kolegomis išmėgino toli gražu ne vieną variantą.

„Kartais net pienas, ant kurio pakelio užrašyta, jog jis skirtas baristoms gaminti kavą, nėra toks tinkamas, kaip atrodo. Norint pasigaminti standžią putą, svarbus ir pieno riebumas, ir „vandeningumas“. Kartais puta tiesios sukrenta, matai, kad ji per skysta“, – aiškino Eskedar.

Vienintelis būdas, pasak jos, mėginti ir atrasti sau tinkamiausią ir skaniausią, tačiau iš savo patirties atskleidė, kad su „Dvaro“ pienu puta visada pavyksta tobula.

Paklausta, kaip galima sugadinti produktus, dedamus į kavą – pieną ar sviestą – Eskedar susimąsto.

„Kai namuose su prieskoniais sumaišau sviestą, tinkamas naudoti jis būna jau kitą dieną. Stengiamės sunaudoti greičiau, kad skonio savybės būtų pačios geriausios. O kalbant apie pieną... Pieno putai, sakyčiau, keli dalykai patys svarbiausi – neprileisti į ją per daug oro ir, aišku, neperkaitinti. Jei taip nutinka, mes tokio produkto į kavinės svečių puodelį jau nepilame“, – tikino Eskedar.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Eskedar Maštavičienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Eskedar Maštavičienė

Nemažai žmonių kavos putos gaminimo įrenginius yra nusipirkę namuose ir anksčiau ar vėliau įvaldo šį procesą. Eskedar šypsosi, kad, kaip ir kiti darbai, jis reikalauja praktikos ir pajautimo.

Vis dėlto, nusijuokia moteris, dalis žmonių namuose pila kavą į vadinamos „užpiltinės“ kavos puodelį, ir tai – irgi puikus būdas gerti šį nuostabų gėrimą, tik svarbu pasirinkti kokybišką tiek kavą, tiek pieną.

Nuo produktų kokybės priklauso, kokią patirtį gausime

Labai svarbu, pasak moters, kad produktai būtų kokybiški, juk kavą vertiname skonio receptoriais, todėl, nors baristos moka labai gražiai patiekti kavą, tik to neužtenka.

O kas vis tik svarbiau, baristos meistrystė ar produktai? Jei tektų pasirinkti – prasti produktai, bet tobulas barista arba aukščiausio lygio kokybės produktai, bet prastesnis kavos ruošėjas, ką vis tik rinktųsi? Eskedar nusijuokia, kad viliasi, jog realybėje niekada nereiks tarp to rinktis, tačiau kiek pamąsčiusi tikina, kad produktų kokybė pirmoje vietoje, o paskui jau ir pateikimas.

„Grįžtame prie to, kad mes vis tik ragaujame maistą. Juk ir namuose jis ne visada pagamintas pagal visas taisykles, ne visada gražiausiai paruoštas ir paserviruotas, bet skanus. Tačiau klientų patirtis prasideda nuo pirmo žingsnio pro duris, jį pasitinkančio baristos šypsnio, kavos kvapo, garsų ir jaukios aplinkos. Pirmiausia jis mato dailiai patiektą kavos puodelį ir tik tada jos paragauja. Tikime, kad visi elementai yra svarbūs, bet tik turėdami aukštos kokybės produktą, galėsime turėti geriausią įmanomą patirtį“, – įsitikinusi pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius