Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsiąją burokėlių duoną D.Praspaliauskas kepa su kefyru

Kiekviename šaldytuve namuose rasime tris produktus – pieno, kefyro ir jogurto. Pienas – puikus kalcio šaltinis, būtinas vaikams ir senjorams, kefyre esančios pieno rūgščių bakterijos padeda kovoti su antsvoriu, o jogurtas, kaip vyšnia ant torto – ir maistas, ir desertas.
Deivydas Praspaliauskas
Deivydas Praspaliauskas / 15min nuotr.

O kokius šedevrus su šiais produktais galima sukurti restorano virtuvėje? „Amandus“ šefas Deivydas Praspaliauskas, pristatydamas UAB „Rivona“ išskirtinės kokybės pieno produktų liniją prabangioje pakuotėje su juoda spalva „Piemenėlio Excellence“, atveria savo restorano virtuvės paslaptis.

Kefyras duonai suteikia purumo ir pilno skonio

Iš šios trijulės – pieno, kefyro ir jogurto, daugiausia pagal kiekį restorane sunaudojama kefyro. Šis produktas pirmiausia siejasi su šaltomis sriubomis – šaltibarščiais, šalta agurkų sriuba ir dar daugybe kitų. D.Praspaliausko teigimu, kefyras idealiai tinka ir desertams gaminti – panakotai, šerbetui ar kitiems. Kefyras kaip vienas iš pagrindinių ingredientų naudojamas ir „firminei“ burokėlių duonai kepti.

15min nuotr./Deivydo Praspaliausko burokėlių duona
15min nuotr./Deivydo Praspaliausko burokėlių duona

„Amandus“ svečiai žino, kad jei eina papietauti pas Praspaliauską, galės paragauti garsiosios Deivydo burokėlių duonos. „Maišydami duonos tešlą, naudojame kefyrą – tai vienas iš kilninimo elementų kartu su mielėmis. Kefyras sudaro 50 proc. tešlos skysčio ir suteikia duonai purumo, tekstūros ir pilno skonio. Šios duonos galiojimo terminas – viena diena. Mūsų parduotuvėlėje visą laiką galima nusipirkti šviežios, ką tik iškeptos duonos,“ – sako D.Praspaliauskas.

VIDEO: Į modernius įrengimus investuojantis verslininkas D.Dundulis: svarbiausia – produktų kokybė
VIDEO: Gardžios „Piemenėlio“ pieno produktų naujovės kasdieniam stalui – su šefo rekomendacija

Šaltibarščių improvizacijos – be burokėlių

Virtuvės šefas pasakoja, kad vasarą dažnai kefyras naudojamas padažams su skandinaviška lašiša, kuris paskatinamas su žolelėmis, česnaku, persimaišo su grietine ir išgaunamas reikiamas skonis.

Kefyras dažnai naudojamas ir šaltoms sriuboms gaminti, žinoma, visų mėgstami lietuviški šaltibarščiai su burokėliais. „Tik mes mėgstame receptą perkurti, „Amandus“ šaltibarščiai be burokėlių, pagrindinis ingredientas yra agurkai. Arba vietoj raudonų burokėlių naudoju geltonus, kurie sriubai suteikia visai kitokią, netikėtą spalvą. Mano tokia dalia – visi iš manęs tikisi improvizacijų“, – pasakoja Deivydas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko receptai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko receptai

Namuose visada yra pieno produktų

Restorane naudojamas ir pienas, su kuriuo gaminami desertai, ledai, kavos gėrimai, kremai, tortai, pyragai, žinoma, kartu su kitais pieno produktais – grietine, grietinėle, sviestu ir jogurtu. Visi restorano virtuvėje naudojami „Rivonos“ pieno produktai yra aukščiausios kokybės, tad šefas juos drąsiai rekomenduoja ir kitiems.

D.Praspaliauskas sako, kad pieno produktus valgo ir namuose, kurių visada yra šaldytuve. Beje, pasak šefo, vieni pieno produktai dažnai gali pakeisti kitus, tarkime, jei neturite grietinės, galite panaudoti kefyrą.

Parduotuvėje – tik šviežias pienas

Pasak Alytaus pieninės gamybos vadovės Laimos Balionienės, „Piemenėlio Excellence“ pieno produktams naudojama išskirtinės kokybės žaliava: „Pienas perdirbamas per vieną dieną ir jau kitą rytą išvežiojamas į parduotuves“. Alytaus pieninė superka pieną iš lietuviškų ūkininkų, o greitas perdirbimas užtikrina kokybę nenaudojant jokių priedų. Iškalbingi ir skaičiai – per dieną perdirbama apie 120 tonų žaliavinio pieno, ceche pagaminama apie 100 produktų rūšių.

Į cechą atvežtas pienas pirmiausia ištiriamas, nustatomas riebalų ir baltymų kiekis. Pieno kokybė gali skirtis, priklausomai nuo gyvulių pašarų, ūkininkavimo metodų ir sezono.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko receptai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko receptai

Kefyras stiprina imunitetą



Maisto technologas Linas Sieniutis plačiau pasakoja apie „Piemenėlio Excellence“ kefyrą, kuris pasižymi savo natūralumu, gaminamas tik iš pieno ir kefyrinio raugo. Šis produktas ypač mėgstamas pirkėjų, nes jame esančios gerosios pieno rūgštės bakterijos stiprina imunitetą, gerina virškinimą, padeda sumažinti kūno svorį ir palankiai veikia bendrą savijautą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Sieniutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Sieniutis

Kefyre yra B grupės vitaminų, ypač B2 ir B12, daug baltymų, organinių druskų ir mikroelementų: kalio, kalcio, mangano ir fosforo.

Kefyras priskiriamas sveikiems produktams, kurie pastaruoju metu itin vertinami ir populiarūs. Be to, kefyrą galima ne tik gerti gryną, bet ir susiplakti sveikuoliškus kokteilius, pagardintus žalumynais, uogomis, vaisias ir sėklomis.

Jogurtas – maistas ir desertas

Jogurtas – tai produktas, kurį galima valgyti iš karto. Jogurtas tinka ir pusryčiams, ir vakarienei, ir puikiai pakeičia ir desertą. D.Praspaliauskas rekomenduojamas dviejų rūšių „Piemenėlio Excellence“ jogurtus su mangais, apelsinais, avokadu ir džiovintais vaisiais bei sėlenomis.

Tai tirštos tekstūros, kreminiai jogurtai, pasižymintis aukšta kokybe ir puikiu skoniu. Šie produktai pagaminti iš šviežio nugriebto pieno, grietinėlės ir įvairių vaisių. Valgant šiuos jogurtus, ryškiai juntamas vaisių skonis, o avokado yra net 11 proc.

Jogurtai supilstyti į patogias 150 g pakuotes.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko receptai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Deivydo Praspaliausko receptai

Deivydo Praspaliausko šaltibarščių be burokėlių receptas:

Reikės:

  • „Piemenėlio Excellence“ kefyro,
  • Lygiomis dalimis: kaliaropių, ridikėlių, agurkų,
  • 1–2 valg. šaukšt. trintų lazdyno riešutų,
  • 1 kaimiško kiaušinio,
  • Šviežių nedidelių bulvių.

Gaminimas:

Daržoves sukapojame gabaliukais ir toliau gaminame kaip tradicinius šaltibarščius - užpilame kefyru, pabaigoje pagardinimui įberiame maltų lazdynų riešutų ir išmaišome.

Bulves naudojame tik šviežias, mažytes – jos pačios skaniausios. Kiaušinis geriausiai tinka žąsies, anties ar putpelės, o jei vištos, tai rekomenduoju rinktis laisvai laikomų paukščių arba kaimišką. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius