Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš jūros išplaukus ir grilin atplaukus: kokią žuvį dažniausiai čirškina V.Radzevičius?

Norintiems prasidėjusį grilio sezoną paįvairinti kitais patiekalais, o ne vien tik šašlykais ar kepsniais, verta išmėginti žuvį ir jūros gėrybes. Žinomas keliautojas, kulinaras ir grilio entuziastas Vytaras Radzevičius dalijasi savo patarimais, kaip žuvį kepsninėje paversti neįtikėtino gardumo pietumis, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Vytaras Radzevičius
Vytaras Radzevičius / „Lidl“ nuotr.

„Gardumynų iš jūros pasirinkimas – itin didelis, tačiau svarbiausia, kad žuvis būtų šviežia ir pakankamai „mėsinga“, tvirtos struktūros, pavyzdžiui, lašiša, tunas. Kepkite ją kaip didkepsnį: iš pradžių vieną pusę, po to kitą. Skaičiuoju taip: 2–3 cm storio žuvies kepsnį kepkite po 3–4 minutes iš abiejų pusių, apversdami su plona mentele. Ji – iškepusi, kai įgauna kepsniui būdingą rusvą spalvą ir lengvai skleidžiasi spustelėjus“, – paaiškina V.Radzevičius.

Kulinaras taip pat pataria menkę ir upėtakį kepti be vartymo, kad nesubyrėtų – tokios žuvies kepsnius geriausia suvynioti į aliuminio foliją, arba kepti dengtoje kepsninėje.

„Grilyje skaniai iškepsite ir lyną bei šamą – jo struktūra yra tvirta, turi palyginti nedaug riebalų ir ašakų – nereikės „žaisti“ rakinėjant kauliukus iš patiekalo. Jei leidžia galimybės, išmėginkite ant vytelių keptą žiobrį – tikras delikatesas“, – teigia pašnekovas.

„Lidl“ nuotr./Šamo filė kepsnys
„Lidl“ nuotr./Šamo filė kepsnys

Galvojantiems, kaip tinkamai paruošti žuvį kepimui grilyje, „Lidl“ ambasadorius rekomenduoja žuvį pamarinuoti jau prieš pat kepimą. Jis taip pat nurodo ir tinkamai paruošti kepimui skirtus įrankius.

„Prieš kepant žuvį ant atvirų grotelių, alyvuogių aliejumi aptepkite ir žuvį, ir groteles, kad neprikibtų. Žinoma, geriausia patiekalą paruošti jį marinuojant, mėgstu skonį suteikti tiek kepant, tiek jau iškepus ar pasigaminus padažą. Tačiau marinavimas – tinkamiausias sprendimas kepant žuvį aliuminio folijoje ar uždengtoje kepsninėje“, – sako V.Radzevičius.

Grilyje – jūros gėrybės: ir greita, ir skanu

Norintiems žengti į aukštesnę grilio lygą, tinkamu patiekalu gali tapti jūros gėrybės. Bene dažniausias pasirinkimas – didesnės krevetės. Tačiau žinomas kulinaras pataria joms skirti dar daugiau dėmesio nei įprastai žuviai.

„Jei nutarėte kepsninėje kepti krevetes, neatsitraukite nuo jų nė sekundei – net ir tiek užtenka, kad jos perkeptų. Šviežias krevetes kepkite tol, kol paraudonuos, bet sudeginti tikrai nereikia, tad vos tik paraudonuoja – galite drąsiai ragauti. Prieš kepant midijas gerai jas perrinkite – nenaudokite prasiskleidusių. Gerai nuplaukite, ir kepkite uždengtas apie 2–3 minutes, kol prasiskleis – gausite midijas su „dūmeliu“, – pataria grilio entuziastas.

„Lidl“ nuotr./Grilinamos midijos
„Lidl“ nuotr./Grilinamos midijos

Ieškantiems idėjų, kaip nustebinti svečius savaitgalio pietumis, V. Radzevičius rekomenduoja pirmiausia tiesiog išsikepti midijas, o tada – pasitelkti savo fantaziją: apšlakstyti citrinos sultimis ar tirpintu česnakiniu sviestu, apibarstyti šviežiais trintais pipirais, smulkiai pjaustytomis petražolėmis ir pan. Svarbiausia, anot pasaulio virtuvių tyrinėtojo, yra šviežumas ir greitis.

Į pagalbą – tinkami įrankiai

Išsirinkus mėgstamą žuvį ar jūros gėrybes ir įkaitinus kepsninę, patartina pasirūpinti ir tinkamais įrankiais, kurie, pasak virtuvės meistro, gerokai palengvins grilinimo procesą.

„Jei susiruošėte kepsninėje kepti žuvį, kepimo grotelės – bene patogiausias įnagis, kuriuo lengvai apversite žuvį. Jei naudojate nevartomas groteles, pasirūpinkite plona mentele. Prie savęs turėkite ir pakankamai ilgas kepimo žnyples – ne tik kad nekais rankos, bet ir apsisaugosite nuo netikėtos rankų plaukų depiliacijos“, – šmaikštauja V.Radzevičius.

Keliautojas ir kulinaras taip pat pataria turėti ir lentelę kepsniams padėti, o jei mėgstate grilinti vakarais ar naktimis, pravartu turėti žibintuvėlį – dar geriau, jei tai – žibintuvėlis ant galvos, kad rankos būtų laisvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius