Todėl prieš prasidedant didžiajam pasiruošimui mėsos tiekimo įmonė „Baltic Foods“ rekomenduoja šiais metais svečius pavaišinti net trimis gardžiais patiekalais: šventine įdaryta žąsimi, antimi su rūgščiais obuoliais ir salotomis su anties krūtinėle bei graikiniais riešutais.
Kvieskite svečius ir savo artimuosius palepinkite dar neragautais receptais!
Šventinė įdaryta žąsis
Reikės:
- 1 vnt. žąsies;
- 800 g ryžių;
- razinų;
- abrikosų;
- džiovintų slyvų;
- žąsies kepenėlių, skrandžio, širdies;
- druskos;
- juodųjų maltų pipirų;
- prieskoninių žolelių.
Gaminimas:
Žąsį nuplauti, nupjaustyti sparnų galiukus, ištrinti medumi (tiek vidų, tiek išorę), įtrinti prieskoniais, česnaku ir dėti į šaldytuvą pasimarinuoti (geriausiai parą ar dvi). Apvirti ryžius, atvėsinti, į juos suberti nuplikytas razinas, sudėti abrikosus, slyvas. Smulkiai supjaustyti skranduką, širdelę, kepenėles ir berti į ryžius. Įberti druskos, pipirų, paukštienos prieskonių, mėgiamų prieskoninių žolelių.
Viską gerai išmaišyti ir kimšti į žąsį (prikimšti ir pagurklį) ir gerai užsiūti (geriau storesniu siūlu). Žąsį įdėti į keptuvą, įpilti karšto vandens ir pašauti į karštą 200 laipsnių orkaitę, vėliau temperatūrą sumažinti iki 170–180 laipsnių.
Reikia nepamiršti žąsį vis apšlakstyti, apversti, jei prisirinko per daug riebalų – nusemti (kepimo metu galima kelis kartus pradurti paukščio odą tarp kūno ir šlaunelių, nes tai riebiausia žąsies vieta).
Kepimo laikas priklauso nuo žąsies dydžio ir amžiaus, galima patikrinti pradūrus storiausią vietą – jei išbėga skaidrus skystis, vadinasi iškepė.
Jei lieko įdaro, jį sudėtie į foliją ar kepimo rankovę, kartu įdėti kakliuką, sparnelių galiukus, įpilkite jau pradėjusios kepti žąsies riebalų ir dėkite šalia žąsies kepti.
Kepta antis su rūgščiais obuoliais
Jums reikės:
- 1,5 kg anties;
- 500 g rūgštesnių obuolių;
- 1 st. grietinės;
- 100 g riešutų;
- pagal skonį druskos;
- pagal skonį juodųjų maltų pipirų;
- pagal skonį raudonųjų pipirų.
Gaminimas:
Kepimui paruoštą antį nuplaukite ir išdžiovinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir kepkite orkaitėje, kartkartėmis paliedami ją išsiskiriančiomis sultimis.
Obuolius supjaustykite ketvirčiais ir išėmę antį iš orkaitės prikimškite jų į vidų. Toliau kepkite, laistydami pačios anties sultimis.
Grietinę sumaišykite su smulkintais riešutais. Po pusantros valandos antį vėl išimkite iš orkaitės, ištepkite grietine su riešutais ir toliau kepkite iki galo. Papuoškite antį žalumynais ir pomidorų griežinėliais.
Salotos su kepta anties krūtinėle ir graikiniais riešutais
Jums reikės:
- 200 g keptos anties krūtinėlės;
- 150 g salotų (gražgarsčių ir špinatų);
- gabalėlio šviežio agurko;
- 30 g graikinių riešutų;
Padažui:
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 1 v. š. grūdėtųjų garstyčių;
- 1 v. š. raudonojo vyno acto;
- 1 v. š. citrinų sulčių;
- 1 a. š. medaus;
- druskos, juodųjų pipirų;
Gaminimas:
Lėkštėje išdėliokite salotas, pusžiedžiais pjaustytą agurką, anties krūtinėlę – plonais griežinėliais. Ant viršaus užberkite sausoje keptuvėje paskrudintus ir smulkintus graikinius riešutus. Padažui išvardintus ingredientus išmaišykite dubenėlyje ir apipilkite salotas.
Parengė Austėja Matusaitė