Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaprizingosios vynuogės Pinot Noir: kodėl žinovai vyną iš jų šlovina, mažiau išmanantieji – šnairuoja?

Sudėtingos, lepios ir stebinamai įnoringos vynuogės Pinot Noir naudojamos aukščiausios klasės vynui gaminti. Uogos turi labai ploną odelę, todėl būtina itin kruopšti priežiūra vynuogynuose ir vyno daryklose. Vyndariams Pinot Noir – tikras iššūkis, o vynuogių augintojai apie jas sako: „Jei mėgstate ramų gyvenimą, tai – ne jums!“ Tačiau jeigu šios vynuogės tinkamai išaugintos, o vynas kruopščiai pagamintas, jis suteikia nepakartojamų pojūčių. Vynas Pinot Noir gaminamas beveik visose vyno šalyse, todėl norintiesiems išsirinkti geriausią tenka artimiau susipažinti su vynuogėmis Pinot Noir.
Pinot Noir vynuogės ir vynas
Pinot Noir vynuogės ir vynas / Vida Press nuotr.

Ekspertams Pinot Noir – kietas riešutėlis, nes vynas gali būti labai skirtingo stiliaus, todėl jį sunku sugrupuoti ir įžvelgti visiems suprantamų panašumų. Patys šio gėrimo žinovai Pinot Noir vyną šlovina, tačiau į jį nepatikimai šnairuoja mažiau išmanantieji – skirtingi stiliai baugina, be to, dar reikia išmanyti, kurie gamintojai pasirūpina nuoseklia kokybe ir nekintančiomis skonio savybėmis...

Anksčiau buvo manyta, kad jokia kita vieta pasaulyje, išskyrus Prancūzijos vyno regioną Burgundiją, nėra tinkama vynuogėms Pinot Noir auginti. Tokia mintis nelabai teisinga, nes Europoje kitais vardais vadintos šios vynuogės buvo sėkmingai auginamos beveik visose vyno šalyse. Tiesa ta, kad daugelis vyno regionų Pinot Noir vynuogėms yra per karšti. Burgundijos klimatas vėsus ir šlapias, pavasariais čia dažnai atslenka šaltukas.

Pirmiesiems vyndariams, sumaniusiems lepiąsias Pinot Noir auginti už Europos ribų, užduotis atrodė labai paprasta – tereikia pasodinti jas panašaus klimato vietovėje ir laukti nuostabių rezultatų. Pirmieji tokie bandymai už Europos ribų vyko JAV, Australijoje ir Naujoje Zelandijoje, tačiau vynas nebuvo žavintis. Vynuogėms Pinot Noir užauginti reikėjo daug lėšų ir pastangų, o pats gėrimas išeidavo kartokas, aštrokas ir labai rūgštus. Naujojo pasaulio vynas Pinot Noir iš pradžių atrodė išties silpnai palyginti su kitų rūšių vietiniu vynu, o dar nepatrauklesnius gėrimų rinkoje juos darė pernelyg aukšta kaina – ją lėmė lepių vynuogynų priežiūra.

Vida Press nuotr./Pinot Noir vynuogynas
Vida Press nuotr./Pinot Noir vynuogynas

Po pirmųjų bandymų vyndariai susivokė, kad Pinot Noir daug išrankesnės už kitų tarptautinių veislių vynuoges, pavyzdžiui, Cabernet Sauvignon. Vynuogynams reikėjo ne tik ypatingų oro sąlygų, bet ir specifinio, gerai nusausinto ir klintimis papildyto dirvožemio. Vien tinkamas klimatas neužtikrino kokybės, nes dėl plonų odelių Pinot Noir labai neatsparios įvairioms ligoms ir sparčiai pūva net joms tinkamoje aplinkoje. Be to, Pinot Noir vynmedžiai krauna pumpurus ir bręsta anksti, todėl uogos, nors ir nemėgsta šilto klimato, šaltukui taip pat nėra atsparios. Šitai supratę vyndariai atnaujino savo pirmuosius vynuogynus ir pradėjo gaminti kokybišką Pinot Noir už Europos ribų. Šiuo metu geriausias Naujojo Pasaulio Pinot Noir vynas atkeliauja iš Kalifornijos (JAV) ir Naujosios Zelandijos.

6 metus išlaikytas vynas Pinot Noir gali būti įsimintino ir nuostabaus skonio, o puikiausias Cabernet Sauvignon tokio amžiaus vis dar kupinas „piktų“ taninų.

Uogų Pinot Noir odelės plonos, todėl vyndariams kyla papildomų rūpesčių, bet vynui tai suteikia privalumų – spaudžiant šias vynuoges išsiskiria mažiau taninų, todėl toks vynas bręsta kur kas greičiau nei kiti. 6 metus išlaikytas vynas Pinot Noir gali būti įsimintino ir nuostabaus skonio, o štai puikiausias Cabernet Sauvignon tokio amžiaus vis dar kupinas „piktų“ taninų.

Vyndariai karštai ginčijasi, kokio stiliaus vynas Pinot Noir yra geriausias. Šiuo metu vyrauja dvi nuomonės. Vieni geriausiu laiko stiprios struktūros ir gilios spalvos, atskleidžiantį prinokusių raudonųjų vaisių aromatus, kiti labiau vertina švelnesnį ir gaivesnį vyną, kvepiantį žemės aromatais. Galima tiesiog džiaugtis abiejų rūšių Pinot Noir vynu ir tarpusavyje jų nelyginti.

Šių vynuogių plonos odelės – ne vienintelė problema, su kuria susiduria vynuogynų augintojai. Pinot Noir yra genetiškai nestabili vynuogių veislė. Kiekviename vynuogyne greičiausiai auga bent keli ūgliai naujų klonų, turinčių skirtingas savybes nei likusi krūmų dalis. Pinot Noir genetinis nepastovumas atsiskleidžia kintant klimato sąlygoms. Jeigu staiga vienais metais oras bus visai kitoks nei paprastai, vynuogynuose atsiras genetiškai neatitinkančių ūglių.

Vida Press nuotr./Vynuogyne
Vida Press nuotr./Vynuogyne

Pinot Noir yra galbūt seniausiai kultivuojamos vynuogės iš Vitis vinifera šeimos, kuriai priklauso didžioji dalis šiuo metu auginamų vynuogių veislių. Pinot Noir augino jau senovės romėnai, tačiau per tokį laiko tarpą jos spėjo mutuoti daugybę kartų, ir dabartinių savybės greičiausiai niekuo neprimena romėnų augintų. Pinot Noir šiuo metu turi maždaug virš tūkstančio savo klonų, tačiau tikslaus skaičiaus nusakyti neįmanoma, nes daugelis klonų nėra kaip nors teisiškai užregistruoti. Dėl šių genetinių variacijų vynas Pinot Noir gali būti labai skirtingas.

Įvairiose šalyse Pinot Noir turi daugybę skirtingų vardų. Štai keletas jų:

  • Prancūzija: Pineau de Bouroyne, Franc Pineau, Noirien, Franc Noirien, Salvagnin, Morillon, Auvernat, Auvernaut Noir, Plant Doré, Vert Doré.
  • Vokietija: Burgunder Blauer, Blauer Spätburgunder, Clävner, Blauer-Klävner, Schwarzer Riesling, Möhrchen, Schwarzer Burgunder.
  • Italija: Pinot Nera.
  • Austrija: Blauer Nümberger.
  • Vengrija: Nagyburgundi.

Prancūzija

Geriausias viso pasaulio vynas Pinot Noir spaudžiamas Burgundijoje, Dramblio Kaulo Krante. Čia vynuogės auga siaurose stataus šlaito vietovėse, į pietvakarius nuo Dižono miesto. Svariausias burgundiškas vynas Pinot gaminamas šiauriniame Cote de Nuits ruože. Nosį kutena mėsiški aromatai – nuo keptų naminių paukščių iki apskrudusios odos. Pietuose, Cote du Beaune, gaminamas kur kas švelnesnis vynas Pinot Noir – atsiskleidžia vasaros vaisių, kartais ir gėlių aromatai.

Palyginti su kitomis veislėmis, Pinot Noir vynuogėse yra labai nedaug natūralaus cukraus, todėl Prancūzijoje vyndariams į šviežiai išspaustas nefermentuotas vynuogių sultis leidžiama įmaišyti cukraus – tada vyksta stipresnė fermentacija ir vynas tampa svaresnis. Prancūzijos vyriausybė griežtai kontroliuoja leistiną cukraus kiekio naudojimą. Toks procesas vadinamas chaptalizacija – jo išradėjo prancūzo chemiko Jeano Antoine Chaptalo garbei. Vynas dėl to netampa saldesnis: visą papildomą cukrų „sugraužia“ mielės ir pagamina daugiau alkoholio. Vidutinis Burgundijos Pinot Noir stiprumas – apie 13 procentų. Kartais dėl stiprios chaptalizacijos jaunas vynas Pinot Noir turi nežymų sudeginto cukraus kvapą.

Uogų Pinot Noir odelės plonos, todėl vyndariams kyla papildomų rūpesčių, bet vynui tai suteikia privalumų.

Nors Pinot Noir yra raudonos v ynuogės, jos nepaprastai svarbios šampanui gaminti – bespalvės vynuogių sultys fermentuojamos be odelių, kad vynas liktų šviesus. Jei lyginsime šampaną, kuriame yra Pinot Noir sulčių, su padarytu tik iš vietinių baltų vynuogių, pastebėsime gilesnį, labiau riešutinį skonį. Šampano gamintojai įsitikinę, kad vynuogės Pinot Noir jų gėrimui suteikia gylio, ir toks vynas gali būti ilgiau išlaikomas. Šampaną galima spausti vien tik iš vynuogių Pinot Noir – tada jo etiketėje bus nurodyta „blanc de noirs“ (pranc. – baltas iš juodų). Beje, Šampanės apeliacijoje išauginama daugiausiai vynuogių Pinot Noir (jei kalbėtume apie visą Prancūziją).

Šios vynuogės auginamos ir kituose Prancūzijos srityse. Sancerre regione iš jų spaudžiamas rausvasis vynas – kur kas lengvesnio stiliaus už burgundiškąjį. Elzaso regione vienintelis raudonasis vynas spaudžiamas tik iš Pinot Noir vynuogių – lengvas, ne per daug vaisinis, patrauklus gėrimas. Vynas Pinot Noir gaminamas ir pietų Prancūzijoje.

JAV

Kalifornija šiuo metu yra viena geriausių Pinot Noir sričių už Burgundijos ribų. Vynuogės puikiausiai dera vėsiame Carneros rajone – jis apima Napa ir Sonoma grafystes. Čia augančius Pinot Noir vynuogynus vėsina rūkas, sklindantis iš San Francisko įlankos, todėl vynuogės užtektinai rūgščios. Popietės ir ankstyvi vakarai Carneros srityje gana šilti, todėl vynuogės įgauna prinokusių raudonų vaisių skonio.

Vynuogės Pinot Noir gerai dera ir Oregone. Į šiaurę nuo Kalifornijos esančioje valstijoje vyrauja šaltoki ir drėgni orai – ideali vieta Pinot Noir vynuogynams. Klimatas šioje srityje daug panašesnis į Burgundijos, tačiau bent kol kas geresnių įvertinimų sulaukia vynas Pinot Noir iš Carneros rajono. Oregoną vyno ekspertai vadina vieta, dar neatskleidusia tikrojo savo žavesio.

Vida Press nuotr./Vyno butelis
Vida Press nuotr./Vyno butelis

Naujoji Zelandija

Šioje salų valstybėje Ramiajame vandenyne vyrauja vėsiausias klimatas visame Pietų pusrutulyje, todėl Naujosios Zelandijos žemės itin svetingai priima Pinot Noir krūmus. Nors pirmasis iš šių lepių vynuogių apie 1970-uosius metus pagamintas vynas dažnai stokodavo svarumo, dabar Naujoje Zelandijoje spaudžiamas vienas geriausių ir rafinuočiausių Naujojo Pasaulio Pinot Noir vynų. Šios šalies vynas Pinot Noir vaisiškas, greitai bręstantis, vidutinio ir stipraus kūniškumo, o jeigu jis itin geros kokybės, atsiskleidžia pikantiški žemės kvapai. Tiesa, dėl aukštos kokybės jų kaina nemaža, tačiau kol kas dar protu suvokiama.

Vokietija

Vokietijoje vynuogės Pinot Noir vadinamos Spatburgunder. Tai populiariausia šalyje raudonųjų vynuogių veislė. Tipiškas Vokietijos raudonasis vynas Pinot Noir yra lengvo stiliaus, labai panašus į rausvąjį. Geriausias Pinot Noir spaudžiamias šiaurinėje Ahr srityje, taip pat Baden ir Palatinate regionuose. Nauja Vokietijos vyndarių karta jau bando gaminti kur kas svaresnį ir sunkesnį Pinot Noir vyną, tačiau tokio yra dar labai nedaug.

Vokiečių Pinot Noir nelabai populiarus kitose šalyse. Viena iš priežasčių – didelė kaina, kita – tokio vyno tiesiog pagaminama nedaug.

Vida Press nuotr./Vynas
Vida Press nuotr./Vynas

Kitos valstybės

Šveicarijoje Pinot Noir – populiariausia vynuogių veislė. Čia ji gali būti vadinama Blauburgunder. Šveicarų vynas Pinot Noir kasmet gauna gausybę apdovanojimų įvairiuose čempionatuose (pavyzdžiui, tarptautiniame šių vynuogių 2009 metų konkurse „Mondial du Pinot Noir“ iškovojo 240 medalių), tačiau šveicarų vyndariai beveik neeksportuoja savo vyno, todėl juo mėgaujasi vien patys tautiečiai.

Geriausias viso pasaulio vynas Pinot Noir spaudžiamas Burgundijoje, Dramblio Kaulo Krante.

Australijoje geriausias Pinot Noir atkeliauja iš Victoria regione esančio Yarra slėnio ir Bendigo rajono. Kaip ir kitoms vėsų klimatą mėgstančioms vynuogėms, Pinot Noir šioje šalyje svarbu surasti tinkamą vietą, kur vynuogės nepūtų, o vynas nepasižymėtų viską gadinančiu džeminio skonio charakteriu.

Kaip ir Australija, didžioji dalis Pietų Afrikos tiesiog per karšta, kad būtų galima pagaminti elegantišką vyną Pinot Noir. Tiesa, čia Pinot Noir vynuoges sukryžminus su karščiams atspariomis raudonosiomis Cinsaut buvo išveista veislė Pinotage – ja šiuo metu Pietų Afrikos vyndariai pagrįstai didžiuojasi, mat vynmedžiai subrandina puikų derlių ir galima pagaminti nuostabų raudonąjį vyną.

Italijoje Pinot Noir vadinamas Pinot Nera. Alto Adige, Collio Goriziano, Oltrepo Pavese ir Trentino regionuose gaminamas Burgundijos stiliaus Pinot Noir vynas. Kituose regionuose Pinot Noir vynuogynų beveik nėra, nes klimatas per šiltas, o žemės sandara netinkama.

Ispanijoje Pinot Noir vynas gaminamas Leidos, Malagos bei Andalūzijos provincijose. Tokio vyno išspaudžiama labai nedaug. Tiesa, 2009 metų tarptautiniame konkurse „Mondial du Pinot Noir“ vynas Cortijo Los Aguillares Pinot Noir Sierras de Malaga D.O. 2008 vienintelis iškovojo didijį aukso medalį („Grand Or“).

Nors Pinot Noir yra raudonos vynuogės, jos nepaprastai svarbios šampanui gaminti.

Vynas Pinot Noir gaminamas ir kitose šalyse – Austrijoje, Bulgarijoje, Moldovoje, Slovėnijoje, Vengrijoje, Didžiojoje Britanijoje, Argentinoje, Čilėje, Kanadoje ir kitur. Vyndariai mėgsta iššūkius, todėl dažnam ateina gyvenimo tarpsnis, kai jis tvirtai apsisprendžia – metas Pinot Noir!

Šis straipsnis publikuotas žurnale „Geras skonis“ ir naujame interneto portale, apie gastronomiją, gėrimus ir vartojimo kultūrą Skonis.lt. Nuo šiol kiekvieną savaitę 15min ieškokite dar daugiau publikacijų, skirtų maisto ir gėrimų profesionalams bei entuziastams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius