-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karališka riešutų įvairovė: dietologė patarė, kokius švenčių laikotarpiu rinktis sau ir dovanoms

Nuo seno ant eglutės ir Kalėdų stalo puikuodavosi riešutai – švenčių proga ne vienoje tautoje gyvavo ir iki šiol yra gaji tradicija dovanojant riešutus linkėti sėkmės. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad riešutai iš tiesų vertinami dėl juose esančių mononesočiųjų riebalų, mažinančių širdies ligų riziką, organizmui svarbių mineralų, baltymų ir antioksidantų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva džiaugiasi, kad artėjant žiemos šventėms auga sveikatai palankių užkandžių poreikis – pirkėjai renkasi tiek klasikinius graikinius, lazdyno ar migdolų, tiek vis populiarėjančius makadamijų, anakardžių bei pekaninių karijų riešutus.
Kriaušių pyragas su graikiniais riešutais
Kriaušių pyragas su graikiniais riešutais / RIMI nuotr.

Šventėms – negliaudyti riešutai

Pasak etnologų, šventiniu laikotarpiu riešutai Lietuvoje virsdavo tiek eglutės puošmenomis, tiek privalomu Kūčių stalo atributu, nes simbolizuoja pilnatvę, sėkmę ir džiaugsmą. Riešutai mūsų kultūroje siejami ir su intelektiniais gebėjimais: visiems žinomas posakis „Gliaudo užduotis, kaip riešutus“.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad negliaudytais lazdynų bei graikiniais riešutais visada prekiaujama artėjant Kalėdoms – tuomet riešutų pardavimai auga, nes tradicijos juos dovanoti vis dar gyvos.

„Dažnai pirkėjai ieško negliaudytų riešutų, kad galėtų juos patys supakuoti į dovanų rinkinius. Tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse riešutai per žiemos šventes dovanojami linkint sveikatos ir ateinančių sėkmingų metų. Per pandemiją buvo draudžiama prekiauti sveriama produkcija, tad pastebime, kad pirkėjų įpročiai pasikeitė: populiarūs tapo pakuoti riešutai, itin mėgstami kartu su džiovintais vaisiais – tai puikus užkandis, – sako O. Suchočeva. – Artėjant šventėms, numatytos ir akcijos įvairiems riešutams. Kai kurie pakuoti riešutai ir jų mišiniai su nuolaida parduodami jau dabar. Tai gera proga sutaupyti, kaip ir renkantis „Rimi“ privačios etiketės riešutus, kurie pigesni nei kiti jų kategorijoje.“

Komercijos operacijų vadovė pataria, kad norint ilgiau skanauti šviežius riešutus, vertėtų juos laikyti ne aukštesnėje nei 20 laipsnių temperatūroje, o geriausia – šaldytuve, sandariai supakuotus ir padėtus toliau nuo aštrų kvapą skleidžiančių produktų.

Dienos riešutų norma neturėtų viršyti 30 gramų

Nors gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, svarbu riešutus įtraukti į kasdienį mitybos racioną, nereikėtų jų valgyti saujomis, nes tai gana kaloringas produktas: „Naudinga išbandyti kuo daugiau skirtingų riešutų rūšių, o itin vertingi migdolai, braziliški ir lazdyno riešutai: „Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutų, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškų. Lazdyno riešutai turi folio rūgšties, reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme. Ši medžiaga ypač reikalinga vaikams ir besilaukiančioms mamoms.“

RIMI nuotr./Edita Gavelienė
RIMI nuotr./Edita Gavelienė

Riešutai – sotus produktas, puikiai tinkantis kaip užkandis tarp dienos valgymų arba kaip skirtingų patiekalų komponentas. Įvairios riešutų rūšys savo skoniais gali paįvairinti tiek pabodusius patiekalus, tiek jų padažus. „Visuose riešutuose galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, folio rūgšties, skaidulinių medžiagų. Taip pat juose esama ir augalinių sterolių, į kuriuos pastaraisiais metais atkreipiama vis daugiau dėmesio. Tai – organizmui reikalinga medžiaga, mažinanti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir veikianti kaip antioksidantas“, – teigia E. Gavelienė ir priduria, kad bendra riešutų dienos norma neturėtų viršyti 30 gramų.

„Rimi“ siūlo išsikepti kriaušių pyragą su graikiniais riešutais – švente pakvips visi namai!

RECEPTAS

Pyrago pagrindui reikės:

130 g sviesto;

75 g viso grūdo kvietinių miltų;

75 g kukurūzų miltų;

0,5 šaukštelio druskos;

2 šaukštų cukraus;

2,5 šaukštų vandens.

Įdarui reikės:

2 vnt. kriaušių;

400 g grietinės;

3 vnt. kiaušinių;

75 g cukraus;

1šaukštelio vanilės ekstrakto;

175 g mėlynojo sūrio;

50 g graikinių riešutų;

2 šaukštų kukurūzų miltų.

Gaminimo eiga:

1. Paruoškite pagrindą. Sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą ir įpilkite vandens. Ingredientus greitai išmaišykite iki vientisos masės.

2. Pagrindo masę tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriumi išklotos skardos dugno ir šonų. Padėkite formą į šaldytuvą.

3. Paruoškite įdarą. Sumaišykite grietinę, cukrų ir vanilės ekstraktą. Išplakite kiaušinius ir suberkite kukurūzų miltus į juos. Sumaišykite kiaušinių plakinį su grietinės mase.

4. Susmulkinkite riešutus, skiltelėmis supjaustykite kriaušes. Pirmiausia pabarstykite riešutus ant pyrago pagrindo, tada dėkite kriaušių skilteles.

5. Mėlynąjį pelėsinį sūrį susmulkinkite ir dėkite ant kriaušių. Galiausiai užpilkite grietinės ir kiaušinių mišiniu. Viršų papuoškite kriaušių skiltelėmis.

6. Kepkite 180° C orkaitėje 45 minutes, kol pyragas sutvirtės ir nebekibs prie medinio pagaliuko. Prieš patiekdami leiskite atvėsti bent 30 minučių.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius