Mokslininkai pastebėjo, kad kelios riešutų porcijos per savaitę arba patiekalai su riešutais dėl savo priešuždegiminio poveikio gali sumažinti lėtinių ligų atsiradimo riziką arba bent jau išvengti simptomų paūmėjimo uždegimo atveju.
Riešutai yra magnio, skaidulų, L-arginino, antioksidantų, nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, todėl jie pasižymi minėtu apsaugančiu poveikiu. Tiesa, kol kas nežinoma, kuri medžiaga turi lemiamą vaidmenį.
Tyrėjai iš „The Brigham and Women's Hospital“ jau anksčiau susiejo riešutų vartojimą su lėtinių ligų atsiradimo rizikos bei mirties atvejų mažėjimu, o naujoje studijoje pateikia dar daugiau atsakymų.
„Vis dar negalima galutinai atsakyti į klausimą, kaip mityba paveikia uždegiminius procesus ir ligų atsiradimo riziką. Bet mūsų studija patvirtina riešutų naudingumą: manome, kad teigiamas riešutų efektas, sergant kardiovaskulinėmis ir metabolinėmis ligomis, pagrįstas priešuždegiminiu riešutų poveikiu“, – teigia mokslininkai pranešime spaudai.
Studijoje tirti 5013 dalyvių plazmos biožymenys ir analizuoti jų atsakymai į pateiktus klausimus. Vertindami pagrindinius uždegimo žymenis (CRB, IL-6, TNF), tyrėjai rado, kad dalyviai, kurie 5 ar daugiau kartų per savaitę užkąsdavo riešutų ar valgė patiekalus su riešutais bent 3 kartus per savaitę, turėjo mažesnius uždegiminius rodiklius nei riešutų nevartojusieji.
Ji24 receptai su riešutais:
- Migdolus nuplaukite, nusausinkite, padžiovinkite orkaitėje, susmulkinkite ir sumaišykite su miltais bei kepimo milteliais.
- Kiaušinius iki purios masės išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi.
- Gautą masę supilkite į miltus, pagardinkite citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite ir vėl išplakite elektriniu plakikliu.
- Iš tešlos drėgnomis rankomis formuokite pailgas nedideles duoneles (kepant jos padidės), jas aptepkite plaktu kiaušinio baltymu.
- Biscotti kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 min.
- Pravėsusius kepalėlius supjaustykite nedidelėmis riekelėmis, jas išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir, kol biscotti išdžius, palaikykite dar karštoje, bet jau išjungtoje orkaitėje.
1. Riešutus suberkite į popieriumi išklotą skardą ir paskrudinkite karštoje orkaitėje, pašalinkite nusilupusias luobeles. Riešutai turi pagelsti ir šiek tiek apskrusti.
2. Nedideliame puode sumaišykite cukrų su vandeniu, kad cukraus kristalai sudrėktų. Nemaišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol cukraus kristalai ištirps, o masė taps tamsaus gintaro spalvos – apie 10 min.
3. Suberkite karštus riešutus ir prieskonius, kuo greičiau išmaišykite mediniu šaukštu ir sukrėskite masę ant sviestu patepto kepimo popieriaus.
4. Tolygiai paskirstykite, uždenkite sviestuoto popieriaus lakštu ir lengvai pakočiokite kočėlu, kad skanėstas būtų vienodo storio. Kai šiek tiek pravės, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais ir leiskite visiškai atvėsti.
1. Riešutus nuplaukite, nuvarvinkite ir išdžiovinkite. Pakepinkite sausoje keptuvėje, atvėsinkite ir nulupkite luobeles.
2. Sukrėskite medų į puodą ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol jis iš permatomo virs matiniu, tik neleiskite užvirti. Suberkite cukrų, maišydama toliau kaitinkite, kol masė taps vientisa ir šviesiai geltonos spalvos.
3. Dubenyje iki standžių putų suplakite kiaušinių baltymus.
4. Toliau kaitindama medaus ir cukraus mišinį po šaukštelį pamažu įmaišykite kiaušinių baltymus. Masė turi būti tiršta ir beveik baltos spalvos. Toliau kaitinkite ant silpnos ugnies maždaug 30 min., neleiskite užvirti. Galiausiai suberkite vanilinį cukrų, dalimis sudėkite riešutus.
5. Masę sukrėskite ant vaflio lakšto, tolygiai paskirstykite aliejumi patepta mentele, uždėkite kitą lakštą, šiek tiek paspauskite, atvėsinkite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir 12 val. laikykite šaldytuve. Aštriu peiliu supjaustykite gardėsį norimo dydžio gabalėliais.

1. Morkas smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Pabarstykite druska. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite morkas ir kepkite, kol suminkštės.
2. Silkes išskroskite, nulupkite, išrinkite ašakas. Susukite filė suktinukus ir persmeikite mediniais smeigtukais.
3. Graikinius riešutus ir džiovintas slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Slyvas supjaustykite juostelėmis.
4. Viską suberkite į keptuvę su morkomis ir išmaišykite. Dėkite į lėkštę, ant viršaus – silkių suktinukus.
![]() |
Knyga „Geri receptai 2“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai 2“, kulinarė Asta Žvikevičienė

1. Sviestą iki putų ištrinkite su cukrumi ir druska, po vieną įplakite trynius, įmaišykite riešutus, citrinos žievelę, bulves, manų kruopas ir kepimo miltelius. Tešlą 15 minučių atidėkite į šalį. Tuo tarpu sviestu išteptą skardą pabarstykite džiūvėsėliais.
2. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į bulvių masę. Kepkite apie 45 minutes 200 laipsnių temperatūroje. Atvėsinkite ant grotelių.
3. Abrikosų džemą sumaišykite su vandeniu ir aptepkite pyrago paviršių. Šokoladą su sviestu ir vandeniu ištirpinkite karšto vandens vonelėje, gerai išmaišykite ir apliekite pyragą.
Receptas iš tinklaraščio „Kulinarijos laboratorija“
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską. Supilkite miltų mišinį į smulkintuvą, sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkinkite, kol masė taps panaši į avižų dribsnius.
- Tuomet po šaukštą pilkite plaktą kiaušinį, kaskart po to paleisdami smulkintuvą, kol visas kiaušinis bus įmaišytas.
- Tešlą išimkite iš smulkintuvo, sufrimuokite iš jos kamuolį, dėkite į maišelį ir šaldykite porą valandų.
- Atšalusią tešlą iškočiokite, kepimo inde suformuokite pyrago pagrindą. Tešlą subadykite šakute, dar 30 min. šaldykite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C. Pagrindą kepkite apie 15 minučių.
- Įdarui skirtą grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų, apelsino žievelę sudėkite į puodą aukštomis sienelėmis ir virkite karamelę (nuo užvirimo – apie 6–10 min. tegul būna kuo stipresnė ugnis).
- Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, skysta. Įmaišykite į ją riešutus ir druską. Pilkite paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepkite pyragą dar 25 minutes.

- Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
Rekomenduojame kokosų pieno ir žaliųjų citrinų padažą.
Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.
Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.

1. Šokoladą ir sviestą nuolat maišydami ištirpinkite inde, įstatytame į verdantį vandenį. Nukelkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti.
2. Į atvėsusią šokolado masę įmaišykite cukrų, vanilės ekstraktą, po vieną – kiaušinius. Suberkite miltus su kepimo milteliais, įberkite druskos ir išmaišykite.
3. Razinas nuplikykite ir supjaustykite, graikinius riešutus sutrupinkite, lazdynų – suskaldykite. Viską palengva įmaišykite į tešlą.
4. Kvadratinę 20 cm x 20 cm dydžio formą išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu sudėkite tešlą.
5. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Palikite atvėsti formoje mažiausiai valandą ir supjaustykite kvadratėliais. Pabarstykite milteliniu cukrumi.
![]() |
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Į virtuvinį kombainą sumeskite pasmulkintą šaltą sviestą, kiaušinį, užberkite cukraus miltelius, druską ir miltus.
- Paruoškite birią tešlos trupinių masę ir padėkite į šaldytuvą.
- Obuolius nuplaukite, supjaustykite mažais gabaliukais ir padalinkite į 4 dubenėlius. Užpilkite po 2 šaukštus uogienės, ant viršaus – trupinius iš šaldytuvo bei po šaukštą riešutų.
- Kepkite 180 °C orkaitėje apie 20 min. Baltymą išplakite su cukrumi iki standžių putų. Iš orkaitės ištraukite apkeptus desertus.
- Orkaitės karštį sumažinkite iki 140-150 °C. Šaukštu padalinkite ant jų išplaktus baltymus.
- Pašaukite atgal į orkaitę dar 6-8 min. Ant iškeptų desertų užberkite likusius maltus riešutus.
Receptas DANSUKKER
- Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Karamelizuotą sutirštintą pieną ir sviestą per naktį palaikykite vienodoje kambario temperatūroje. Kitą dieną elektriniu plaktuvu abu šiuos produktus išplakite iki vientisos masės. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
- Nuplaukite ir gerai nusausinkite riešutus. Jei norite, galite juos šiek tiek pasmulkinti, perskelti į dvi dalis. Suberkite paruoštus riešutus ir sulaužytus sausainius į karamelinę masę. Gerai išmaišykite, kad visi produktai apsiveltų.
- Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
- Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų. Supilkite miltų mišinį į smulkintuvą, sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkinkite, kol masė taps panaši į avižų dribsnius. Tuomet po šaukštą pilkite plaktą kiaušinį, kaskart po to paleisdami smulkintuvą, kol visas kiaušinis bus įmaišytas.
- Tešlą išimkite iš smulkintuvo, suformuokite iš jos rutulį, dėkite į maišelį ir šaldykite 2 val.
- Atšalusią tešlą iškočiokite, kepimo inde suformuokite pyrago pagrindą. Tešlą subadykite šakute, dar 30 min. šaldykite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C temperatūros. Pagrindą kepkite apie 15 minučių.
- Grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų sudėkite į puodą aukštomis sienelėmis ir virkite karamelę (nuo užvirimo – apie 6–10 min). Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, skysta. Įmaišykite į ją riešutus. Pilkite paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepkite pyragą dar 25 minutes.
Receptą atsiuntė Rūta K.
- 100 g nuluptų lazdynų riešutų kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol įgaus gražią auksinę spalvą (apie 15 min.). Kai riešutai atvės, nuvalykite žievelės likučius ir sutrinkite elektriniu smulkintuvu, kad išeitų kažkas panašaus į grūdelius.
- Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių, skardą išklokite kepimo popieriumi. Išplakite kiaušinio baltymą iki standžių putų, įberkite žiupsnelį druskos, dėkite riešutus, cukrų bei atsargiai išmaišykite.
- Masę semkite šaukštu ir dėkite ant kepimo skardos. Kepkite apie 30 min.

1. Šlauneles išdarinėkite: palikite nesugadintas odeles, o mėsą ir kaulus išimkite. Kaulo palikite tik apie 2 cm (prie šlaunelės galo).
2. Mėsą labai smulkiai supjaustykite ar stambiau sumalkite. Sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, graikiniais riešutais, pagardinkite pipirais, smulkintais česnakais ir prieskoniais, pasūdykite.
3. Įdaro prikimškite šlaunelių odeles ir subadykite adata, kad kepadamos nesutrūktų. Šlauneles apvoliokite kiaušinio plakinyje, paskui džiūvėsėliuose ir pakartokite dar kartą.
4. Sudėkite šlauneles į kepimo popieriumi ar folija išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepti 180°C karštumo orkaitėje 30–40 min. Kol kepa, nuolat patepkite aliejumi ar palaistykite išsiskyrusiu skysčiu.
1. Sviestą išsukite su cukrumi, įmaišykite kiaušinių trynius, migdolų esenciją ir miltus, užminkykite kietą tešlą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaltai.
2. Iškočiokite iš tešlos apskritus paplotėlius, išklokite jais negilias formeles ir 8–10 min. pakepkite 200°C temperatūros orkaitėje.
3. Per tą laiką paruoškite įdarą. Dubenyje suplakite kiaušinį su ruduoju ir vaniliniu cukrumi, įberkite žiupsnelį druskos, įmaišykite tirpintą sviestą, suberkite riešutus ir gerai išmaišykite.
4. Sudėkite įdarą į apkeptus tešlos krepšelius, kepkite 180°C temperatūroje, kol cukrus virs karamele – apie 30 min. Kai riešutų krepšeliai iškeps, atvėsinkite ir patiekite su vaniliniais ledais.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

1. Sluoksniuotą tešlą atšildykite ir supjaustykite norimo dydžio keturkampiais (nelabai mažais). Suklokite tešlos lakštus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių arba kol gražiai iškils ir parus.
2. Iškeptus lakštus atvėsinkite.
3. Sutirštintą pieną išplakite su minkštu sviestu. Vaisius ir riešutus sumaišykite. Kiekvieną lakštą aptepkite kremu (vieną palikite trupiniams), apibarstykite vaisių ir riešutų mišiniu ir sudėkite vieną ant kito. Kiekvieną sluoksnį šiek tiek paspauskite. Paskutinis sluoksnis turi būti kremo.
4. Atidėtą tešlos lakštą sutrupinkite ir trupiniais apibarstykite viršutinį kremo sluoksnį. Skanėstą suvyniokite į foliją ar kepimo popierių, gerai iš viršaus suspauskite rankomis ir per naktį laikykite šaldytuve.
![]() |
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Morkas nuskuskite, stambiai supjaustykite, išdėliokite karščiui atspariame inde, apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, riešutais ir rozmarinų šakelėmis.
2. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol morkos suminkštės, bet neištiš.

1.Svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Džiovintus grybus susmulkinkite ir pamirkykite 800 ml šilto vandens (apie 10 minučių), šviežius grybus nuplaukite ir perpjaukite pusiau arba į keturias dalis.
2.Šoninę supjaustykite juostelėmis. Šaukštą aliejaus įkaitinkite troškintuve, pakepinkite svogūnus ir šoninę. Išimkite. Likusį aliejų supilkite į troškintuvą ir ant didelės ugnies apkepkite šviežius grybus. Pabaigoje suberkite kakavą, miltus ir maišydami dar patroškinkite.
3.Džiovintus grybus sumaišykite su šonine, svogūnais ir su vandeniu, kuriame mirko, supilkite į troškintuvą. Supilkite grietinėlę, įmeskite laurų lapelių, paskaninkite druska, pipirais ir virkite 15 minučių.
4.Riešutus sukapokite ir paskrudinkite keptuvėje be riebalų. Atvėsinkite. Kalendras susmulkinkite. Puodą su grybais nuimkite nuo ugnies, pagardinkite druska, pipirais, įmaišykite pusę riešutų ir kalendrų, o likusiais papuoškite.
![]() |
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Razinas ir datules nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu.
- Datules pasmulkinkite, kartu su razinomis suberkite į dubenį, užpilkite brendžiu ir palikite, kad išbrinktų.
- Obuolius nulupkite, perpjovusi per pusę, išskobkite sėklalizdžius ir sutarkuokite stambia trintuve.
- Sausoje keptuvėje paskrudintus riešutus sumalkite. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi ir medumi.
- Įmaišykite plaktus kiaušinius, kepimo miltelius, cinamoną, nutarkuotas citrinos žieveles ir miltus. Kai masė taps tolygi, įmaišykite nuspaustas razinas, datules ir riešutas, viską gerai išsukite.
- Pyrago tešlą krėskite į riebalais pateptą karščiui atsparią kepimo skardą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
- Palaukite, kol pyragas atvės, ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
1. Įkaitintoje orkaitėje trumpai paskrudinkite karijas, susmulkinkite.
2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
3. Dubenyje sumaišykite miltus, rudąjį cukrų, kepimo miltelius, kakavą ir druską.
4. Kitame dubenyje sumaišykite obuolius, miltinį cukrų, cinamoną ir riešutus. Įberkite šaukštą miltų.
5. Atskirame inde suplakite kiaušinius su vaniliniu cukrumi, įmaišykite aliejų. Supilkite mišinį į miltus, gerai išmaišykite. Galiausiai į tešlą sudėkite obuolius ir riešutus.
6. Sukrėskite tešlą į apskritą skardą, tolygiai paskirstykite, pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite maždaug valandą. Atvėsinkite.
7. Tiekite pyragą su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.

- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o ant šio tolygiai paskleiskite lazdynų riešutus. Įkaitusioje orkaitėje kepkite apie 10 min., kol riešutų luobelės atšoks. Išimkite skardą iš orkaitės, atvėsinkite, kol galėsite riešutus laikyti rankose. Tuomet, trindami tarp delnų, pašalinkite riešutų luobeles. Paruoštus riešutus visiškai atvėsinkite. Tada susmulkinkite peiliu ar maisto smulkintuvu iki nedidelių gabalėlių.
- Pasiruoškite šokoladinį padažą. Į prikaistuvį supilkite grietinėlę. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir suberkite į grietinėlę smulkinto šokolado gabalėlius. Palikite pastovėti porai minučių, o tuomet maišykite, kols gausis vientisa masė. Įberkite šaukštą miltelinio cukraus (ar daugiau, jei norite saldesnio padažo) ir išmaišykite.
- Iškeptus vaflius apšlakstykite dar šiltu šokoladiniu padažu ir apibarstykite kepintais lazdynų riešutais. Patiekite nedelsiant.
VAFLIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.

- Baklažanus supjaustykite pailgomis riekelėmis, šiek tiek pabarstykite druska ir palikite ~15 min. pastovėti (tam, kad iš jų pasišalintų kartumas).
- Vėliau baklažanus nusausinkite ir apkepinkite keptuvėje rantytu dugnu („grill“), kol šiek tiek suminkštės.
- Paruošiamas įdaras: alyvuoges, česnakus ir kaparėlius susmulkinkite. Į rikotą įmaišykite kapotų riešutų, alyvuoges, kaparėlius.
- Įdaras pagardinamas žiupsniu druskos, pipirų, muskato ir ~ pusės citrinos žievele. Ant baklažano griežinėlio dėkite įdaro ir jį susukite į suktinuką.
- Suktinukus pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ~ 5 min.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
- Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
- Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
- Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
- Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
- Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
- Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
- Keksiukus kepkite ~25 minutes.

- Paruoškite makaronus pagal pakuotės nurodymus. Tuomet atvėsinkite juos šaltame vandenyje ir padėkite į šalį.
- Smulkiai supjaustykite daržoves ir mėsą.
- Paskrudinkite anakardžių riešutus sausoje keptuvėje.
- Pakepkite mėsą aliejuje aukštoje temperatūroje, kol ji gražiai apkeps, tada sudėkite daržoves.
- Pakepinkite maišydami maždaug 2–3 minutes, kol mėsa iškeps, o daržovės sušils.
- Supilkite Wok padažą ir įmaišykite anakardžių riešutus.
- Pakepkite makaronus karštoje keptuvėje, aliejuje su kario pasta, sumaišykite ir patiekite makaronus lėkštėje kartu su Wok.
Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“