-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo pagardinti ir praturtinti šaltibarščius pavasarį: žolininkės patarimai ir eksperimentai virtuvėje

Laukiam nesulaukiam to šilto oro, kada galėsim iki soties gaivintis šaltibarščiais. Švieži krapai, agurkai ir svogūnų laiškai jau maloniai erzina nosį, prašydamies į lėkštes ir siūlydami savo vitaminus. O kur dar kefyras su savo gerųjų bakterijų gvardija! Tad vargšai tie užsieniečiai, kurie raukos prieš dubenį mūsų lietuviško paveldo, nesuprasdami, kokio gėrio neįvertina.
Šaltibarščiai
Šaltibarščiai / Asmeninio arch. nuotr.

Šaltibarščius lietuviai valgė nuo seno. Valstiečiai – paprastesnius, dubenin dažnai metę tai, ką turėjo, ne tik virtus burokėlius su lapais. Bajorai šaltą sriubą gardino prabangiai – ir žuvim, ir virtu liežuviu. Mums įdomesni sveikesni variantai, nes dabar žiūrime ne tik skonio ar „mandrumo“, bet ir sveikatos. Tai šiandien virtuvėje pabarškinom puodais ir prigaminom įvairių šaltibarščių. Dalinamės tuo, kas gavosi.

Asmeninio arch. nuotr./Šaltibarščių ingredientai
Asmeninio arch. nuotr./Šaltibarščių ingredientai

Tradiciniams šaltibarščiams būtini keli ingredientai – burokėliai, agurkai, svogūnų laiškai, krapai ir, žinoma, kefyras. Nuo to, kokius pasirinksime burokėlius, labai priklausys ir šaltibarščių skonis. Norint mažiau vargo, naudojame marinuotus pirktinius. Jeigu užkonservavo mama ir turime rūsyje – naudojame naminius. Galime nusipirkti virtų ir tiesiog sutarkuoti – kai kam tokie yra skaniausi. Bet dėl skonio nesiginčijama, kaip ir retai šiais laikais sutinkama tokių, kurie burokėlius virtų patys.

Kuo skiriasi naminiai nuo pirktinių? Jeigu mama juos konservavo, tikėtina, naudojo obuolių sultis, tad burokėliai stiklainyje yra saldūs ir švelnaus skonio, neerzina jautresnio skrandžio ir ypač tų, kurie skundžiasi padidėjusiu rūgštingumu. Pirktiniai dažnai būna marinuoti su actu. Rūgštelė juose maloni, valgyti skanu, bet netinka jautruoliams. Nusipirkti konservuotų burokėlių su obuolių sultimis irgi yra įmanoma, tereikia atidžiai skaityti etiketes.

Taigi išsirinkę burokėlius pagal skonį, ieškome kefyro. Geriausia imti jau subalansuotą šaltibarščiams, tai reiškia, riebesnį, galėsime nedėti grietinės. „Piemenėlio kefyras šaltibarščiams“ – kaip tik. Pagamintas iš šviežio pieno, paraugintas per naktį, parduotuvėse visada šviežias. Iš gerų produktų gausis geras patiekalas.

Agurką pjaustyti ar tarkuoti? Dilemos didelės nėra, nes svarbiausia čia – jūsų asmeninis skonis ir valgytojų dantys. Jeigu vaišinsite močiutę – galite sutarkuoti.

Žiupsnelis smulkintų šviežių krapų, saujelė svogūnų laiškų ir žiupsnelytis druskos. Iki tobulybės tetrūksta kelių šviežių bulvių gretimoje lėkštėje ir virto kiaušinio, jei mėgstat.

Asmeninio arch. nuotr./Šaltibarščiai
Asmeninio arch. nuotr./Šaltibarščiai

Gaunas taip skaniai, kad išprotėt galima bevalgant. Jūs nemėgstat? Gal netyčia turit nelietuviško kraujo?

Bet šaltibarščius (ar panašias sriubas) turi nemažai tautų. O ypač – artimiausi mūsų kaimynai – baltarusiai, lenkai. Galima šiek tiek „pamandravot“ virtuvėje ir mums ar bent pabandyt kokį kartą jei ne kitus, tai bent save nustebint. Tarkime, šaltibarščius praturtint petražolėmis ar saliero stiebu. Skonis gaivus ir tikrai įdomesnis.

Šitą receptą mums pakuždėjo Birštono krašto žolininkė Birutė Laukevičienė. Išmėginome – tikrai gardu – rekomenduojame išbandyti. Ponia Birutė ypač giria petražolę, kuri numuša svogūno skonį ir labai praturtina šaltibarščius visokiom naudingom medžiagom. Salierą ji rekomenduoja rinktis lapinį, jei rasite – naujovišką garbanotą, jo lapeliai smulkūs ir lengvai kramtomi, o skonį suteikia dievišką ne tik šaltibarščiams, bet ir visoms sriuboms.

Asmeninio arch. nuotr./Šaltibarščiai su salierais
Asmeninio arch. nuotr./Šaltibarščiai su salierais

Kalbant apie šaltibarščių variacijas, pavasarį, kai prasideda salotos, į sriubą galima įpjaustyti ir šio žalumyno. Anot p.Birutės, šaltibarščiai labai gardu ir su meškiniu česnaku, kurio laiškeliai kaip tik gegužės mėnesį patys skaniausi. Juos naudojame vietoj svogūnų laiškų.

Tačiau daugiausia pagyrų žolininkė žeria pavasarinei garšvai. Ją galima berti į įvairių rūšių šaltas sriubas su kefyru. Tik reikia imti jauną, kur lapeliai dar vos besiskleidžiantys – ji tada dar būna gležnutė, minkštutė ir be galo kvapni bei skani.

Išbandėme dar vieną B.Laukevičienės receptą – šaltsriubę su ridikėliais. Šalia jų pjaustėme agurką, krapus, svogūnų laiškus ir saliero lapelius. Pagardinome druska ir skanavom su bulvėm. Visai neblogas variantas, kai konservuotų burokėlių po ranka nėra. Juk kaime pas močiutę vasarą, jei dar pamenat, visai smagiai srėbdavom ir kefyru užpiltus agurkus su krapais, kuriuos taip pat vadindavo šaltibarščiais.

Asmeninio arch. nuotr./Ridikėlių šaltsriubė
Asmeninio arch. nuotr./Ridikėlių šaltsriubė

Į eksperimentų sąrašą pateko ir už akių internete užkliuvęs plaktų šaltibarščių receptas. Kitaip tariant – šaltibarščių putėsiai. Jie galėtų patikti trintų sriubų mėgėjams arba senjorui, kuris nori skonio, tačiau vargsta kramtydamas. Taigi krimsti šiuo atveju tenka tik bulvę, o sriubą galima tiesiog gurkšnoti.

IMG_0487
IMG_0487

O kaip šaltibarščius gaminate jūs? Gal turite ypatingą receptą? Pasidalinkite!

Receptus su nuotraukomis siųskite el. paštu konkursai@15min.lt iki birželio 10 d, o trims nugalėtojams prekybos tinklas „Norfa“ padovanos net po 5 kg jau paruoštų kepimui gardžių marinuotų šašlykų!

VIDEO: Kaip gaminamas pagrindinis šaltibarščių ingredientas: reportažas iš „Rivonos“ konservų gamyklos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius