Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendinių „16Hz“ galėjo ir nebūti: grupės vokalistas P.Jucevičius – apie kulinariją ir užslėptus talentus

Ko gero, dažnas žmogus nė neįsivaizduoja, kiek daug turįs neatskleistų gabumų ir potencialo. Įsisukame į sferą, kuri mums patinka ir sekasi, ir tik dėl tam tikrų atsitiktinumų, išbandę ką nors visiškai naujo, pastebime, kad esame talentingi toli gražu ne vienoje srityje. Tokias patirtis kolekcionuoja ir legendinės grupės „16Hz“ narys Petras Jucevičius. Vokalistas, dainų ir tekstų autorius, aranžuotojas bei prodiuseris šįkart savo sugebėjimus atskleidžia kulinarinėje laidoje „Druska ir pipirai“.
Petras Jucevičius
Petras Jucevičius / Juliaus Kalinsko / 15min ir Loretos Kondratės nuotr.

Kartu su kepyklų technologe Ieva Montvydaite pop muzikos grupės „16Hz“ narys P.Jucevičius gamina traškų obuolių pyragą su avižinių dribsnių trupiniais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ieva Montvydaitė ir Petras Jucevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ieva Montvydaitė ir Petras Jucevičius

Cepelinai ir sušiai? Jokių problemų!

Nors jau pačioje kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ vaizdo epizodo pradžioje žinomas šalies muzikos pasaulio atstovas juokauja, kad išmintinga vyrams virtuvėje patikėti tik paprastus darbus, t. y. lupti obuolius arba bulves, pats grupės „16Hz“ narys bemaž kasdien sukasi prie puodų.

Užsiima P.Jucevičius kur kas rimtesniais reikalais negu obuolių lupimas. Atlikėjas atskleidžia vos prieš kelias dienas vaikams gaminęs cepelinus.

„Kulinarijos laidose nesu dažnas svečias, bet su virtuve tikrai nesusipykęs. Nematau jokios problemos pagaminti, iš esmės, bet ką – ar tai būtų sušiai, ar cepelinai. Pastebėjau, kad vaikams cepelinai labai patinka – reikės jais užsiimti dažniau.

Loretos Kondratės nuotr./Petras Jucevičius
Loretos Kondratės nuotr./Petras Jucevičius

Iš esmės, kai augini vaikus, svarbesnis dalykas yra ne tai, ką tu pats mėgsti gaminti ar valgyti, o tai, ką valgo vaikai. Jiems augant, platėja ir pomėgiai – galima daugiau eksperimentuoti su maistu“, – pasakoja P.Jucevičius.

Pirmieji trypčiojimai prie dujinės viryklės – dar ankstyvoje vaikystėje

Jauniausias iš trijų brolių Jucevičių – bene artimiausiai susijęs su kulinarija. Nors abu vyresnėliai – ir Robertas, ir Arūnas – maistą ruošti sugeba, daugiausia laiko virtuvėje leidžia būtent Petras.

Iš esmės, kai augini vaikus, svarbesnis dalykas yra ne tai, ką tu pats mėgsti gaminti ar valgyti, o tai, ką valgo vaikai.

Legendinės grupės „16Hz“ nario artima pažintis su maisto gamyba prasidėjo dar vaikystėje. Visi trys Jucevičių šeimoje augę sūnūs nuo mažens virtuvėje šeimininkavo patys.

„Paprastus patiekalus gamindavome – jokių stebuklų. Tradiciškai – „į trasą“ eidavo blynai. Ko gero, visi vaikai auga su blynais ir makaronais.

Ryškiausiai į atmintį iš vaikystės įsirėžė tešlos paplotėliai, kuriuos pakepdavome ant „špyžiaus“, ir pagrindinis mūsų su broliais desertas – virš dujinės viryklės ugnies šaukšte pakaitintas cukrus su lašeliu acto.

Asmeninio albumo nuotr./Jucevičių šeima, 1975 m.
Asmeninio albumo nuotr./Jucevičių šeima, 1975 m.

Turbūt šiuolaikiniai vaikai net neįsivaizduotų. Užtat mes kaip skaniai valgydavom – tarsi ledinukai gaudavosi“, – prisimena P.Jucevičius.

Blogos muzikos ir prasto maisto – nėra

Pasak kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ svečio, paralelių tarp kulinarijos ir muzikos yra išties ne viena. Bene esminė – skonių įvairovė.

„Kaip žmonės mėgsta skirtingą muziką, taip ir maiste jų skoniai skirtingi. Ir tu gali įrodinėti kiek nori, kad šitas maistas, tarkime, veganiškas, geriausias, bet skoniai draugų neturi. Ir pykti negali. Netgi, sakyčiau, neturi teisės: kiekvienas gali turėti savo skonį, ir tai yra labai subtilu. Esame itin individualūs. Kuo toliau, tuo geriau tai suprantu.

Ir pykti negali. Netgi, sakyčiau, neturi teisės: kiekvienas gali turėti savo skonį, ir tai yra labai subtilu.

Su muzika, mano akimis, situacija analogiška: blogos muzikos nėra, gali būti tik blogas atlikimas ar pateikimas. Kaip kiekviena daina, taip ir kiekvienas patiekalas savo ragautoją suranda.

Netgi tie anyžiniai saldainiai – man, asmeniškai, jie tokie baisūs, neįmanomi valgyti – bet štai gaminami ir pardavinėjami. Vadinasi, kažkam jie labai patinka“, – svarsto P.Jucevičius.

Be jokios abejonės, pop muzikos grupės vokalisto įsitikinimu, šias dvi iš pažiūros skirtingas sritis taip pat sieja kūryba ir improvizacija jose:

„Tiek versle, tiek visur kitur reikalinga kūryba. Kartais meno žmonės apie tai kalba daugiau – va, sukūrei muziką, parašei tekstą – tai jau kūryba.

Lygiai taip pat kūryba yra ir maisto gaminime, kuomet nebijoma derinti, atrodytų, nesuderinamų produktų. Tad, mano akimis, nereikia bijoti eksperimentuoti ir visko daryti griežtai vien pagal receptą.“

Obuolių pyragui – razinos, slyvos ir riešutai

„Tik eksperimentuojant atrandamas tas tikrasis variantas, kuris bus pats geriausias“, – atlikėjo išsakytas mintis pagrindžia profesionali kepyklų technologė I.Montvydaitė.

Naujausiame kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizode dueto gaminamam traškiam obuolių pyragui, kurio standartinėje versijoje rastume kiaušinius ir grietinę, naudojami avižiniai dribsniai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Obuolių pyragas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Obuolių pyragas

Be obuolių ir avižinių dribsnių prireiks miltų, sviesto, cukraus ir žiupsnelio druskos.

„Norintiems įdomesnių skonių, obuolius pagardinti siūlyčiau cinamonu. Drąsiai galite naudoti razinas, džiovintas slyvas ar kitus džiovintus vaisius. Obuolius galima maišyti su kriaušėmis, slyvomis, o į trupinius pridėti smulkintų riešutų“, – siūlo I.Montvydaitė.

Nors kai kurie konditeriai mėgėjai, eksperimentuodami su obuolių pyragu, į jo sudėtį įtraukia maskarponės ar „Philadelphia“ sūrį, to daryti profesionali prekybos tinklo „Rimi“ kepyklų technologė nerekomenduoja:

„Sūris gali išskirti daug drėgmės, dėl kurios pyragas neteks traškumo ir karamelizuotumo. Jeigu vis tik norisi kepti pyragus su sūriais, galite pasigaminti puikius kremus šalia pyrago vietoje ledų arba pasilikti šio pyrago trupinius ir, atskirai išsikepus pagrindą, gaminti jau kitokius pyragus.

Pikantiškam obuolių pyragui su porais ir rokforo sūriu trupinukuose reikėtų sumažinti cukraus kiekį, o pyrago pagrindą pakepti prieš dedant įdarą.“

Tapo, dekoruoja ir domisi ginklais

Pastaruoju metu kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ svečias P.Jucevičius itin daug laiko leidžia ne tik šeimininkaudamas virtuvėje, bet ir kurdamas muziką įrašų studijoje.

Prieš mėnesį pasirodė naujai aranžuota grupės „16Hz“ daina „Aš tavęs taip ilgai nemačiau“, o šiuo metu atgimimui šiuolaikiniu skambesiu ruošiamas ir kitas legendinės Lietuvos pop grupės kūrinys.

Asmeninio albumo nuotr./Akriliniais dažais pieštas Petro Jucevičiaus tapybos darbas
Asmeninio albumo nuotr./Akriliniais dažais pieštas Petro Jucevičiaus tapybos darbas

Vis tik pavasarį, regis, šiek tiek sustojusio laiko P.Jucevičius veltui nešvaistė – kai nemuzikavo, stovėjo prie molberto ir akrilinių dažų, kūrė dekoracijas ir iš gamtoje randamų medžiagų.

15min atlikėjas atskleidė turįs ir kitą pomėgį – šaudymą.

„Kas čia žino: galbūt būčiau tapęs olimpiečiu? O gal snaiperiu? Nes tai man labai įdomu, ir kiek turėjau galimybių pašaudyti, sekėsi labai neblogai.

Tik su talentais yra toks reikalas: juos reikia vystyti. Taip jau susiklostė, kad pasidavėme į muzikos pusę, todėl su tuo viskas daugiau ir vyksta. Manau, kad yra ir kitų sričių, kuriose galbūt būčiau save atradęs, tik rimčiau prie jų niekada nepriėjau“, – atskleidžia grupės „16Hz“ narys.

Loretos Kondratės nuotr./Pop muzikos grupė „16Hz“
Loretos Kondratės nuotr./Pop muzikos grupė „16Hz“
Loretos Kondratės nuotr./Pop muzikos grupė „16Hz“
Loretos Kondratės nuotr./Pop muzikos grupė „16Hz“

Ar galite įsivaizduoti, kokios gausybės hitų melomanai visoje Lietuvoje šiandien neturėtų savuose grojaraščiuose, jeigu P.Jucevičius tam tikru gyvenimo momentu būtų pasukęs į sportą arba kariuomenę?

„Pagalvoju. Jeigu tiksliau, galvoju ne apie tai, kad kokių nors hitų nebūtų buvę, bet plačiau – kaip nenuspėjamai klostosi gyvenimas. Savu laiku juk atrodė, kad muzika – labai toli, tik hobis, iš kurio nieko nebus.

Galvoju ne apie tai, kad kokių nors hitų nebūtų buvę, bet plačiau – kaip nenuspėjamai klostosi gyvenimas.

Hobis, kuris duonos neuždirbs, ir tik liks tokia, kaip sakant, kūrybine kančia. Bet galiausiai darbu tapo, – pasakoja P.Jucevičius. – Taip jau gyvenime susiklosto: juk tik svajonėse įsivaizduodavau, kaip būtų smagu, jeigu galėtume koncertuoti žmonėms, jeigu jie norėtų klausyti mūsų muzikos.

Vadinasi, reikia svajoti atsargiai, nes svajonės išties pildosi. Aišku, yra posakis: sėkmė priklauso nuo bandymų kartų. Todėl reikia bandyti.“

Kaip Ievai Montvydaitei ir Petrui Jucevičiui sekėsi gaminti traškų obuolių pyragą su avižinių dribsnių trupiniais, galite pamatyti šiame kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizode:

VIDEO: „Druska ir pipirai“: norite traškaus obuolių pyrago? Kiaušinius keiskite... avižiniais dribsniais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius