-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto žinovė Velykas kviečia švęsti gurmaniškai: dalinasi naudingais patarimais ir unikaliu receptu

Nors Kalėdos vadinamos didžiausia metų švente, jos – labai ryškios, blizgios bei reiklios dėmesiui. Visiškai kitokią nuotaiką kuria Velykos. Ši šventė, anot maisto žinovės ir prekės ženklo „Assorti“ asortimento vadovės Guodos Azguridienės, labiau siejama su gamta, natūralumu ir pavasario sugrįžimu, taigi švenčiame kitaip – lengvai, švelniai, pakylėtai. Toks, G.Azguridienės teigimu, turėtų būti ir Velykų stalas, kurį maisto žinovė kviečia puošti tradiciniais valgiais, tačiau produktus rinktis natūralius, kokybiškus, ir, svarbiausia, nepersistengti nei su patiekalų kiekiu, nei įvairove. Tai, sako ji, leis nepersivalgyti ir mėgautis gurmaniškais šventiniais skoniais, o tuo įsitikinti galės kiekvienas, išbandęs unikalų velykinį receptą.
„Assorti“ parduotuvė prekybos centre „Panorama“
„Assorti“ parduotuvė prekybos centre „Panorama“ / „Assorti“ nuotr.

Margučių pasirinkimui – du svarbūs argumentai

Nesvarbu, kokios mados lydi Velykų šventimą, jų centre visada išliks kiaušinis. O šių pagrindinių šventės simbolių, anot G. Azguridienės, būna pačių įvairiausių – dažytų, margintų, skutinėtų arba tiesiog išvirtų.

„Įprasta, kad Kalėdos švenčiamos kosmopolitiškai. Ši šventė – labai ryški ir blizgi, tačiau Velykos mums primena pačią būtį, egzistenciją, gamtą ir natūralumą. Todėl ir velykinės dekoracijos būna švelnios, lengvos, tarsi pirmoji išsprogusi lapija. Tai atspindi velykiniai kiaušiniai. Smagu, kad jie šventinį stalą puošia įvairių atspalvių, skirtingų dydžių“, – pasakoja maisto žinovė.

Būtent tokie, pašnekovės teigimu, yra laisvai laikomų vištų ir ekologiški kiaušiniai. Juos rinktis G.Azguridienė siūlo dėl dviejų svarbių priežasčių.

„Assorti“ nuotr./Velykinis vaišių stalas
„Assorti“ nuotr./Velykinis vaišių stalas

„Visų pirma, tokius kiaušinius dažyti – vienas malonumas. Tai darant su svogūno lukštais, visi išeis skirtingo tamsumo atspalvių. O jei marginsite vašku ir dažysite sintetiniais valgomaisiais dažais, raštas nebus toks kontrastingas, tačiau puikiai tiks prie pavasariško margumo. Išskirtiniai yra ir putpelių kiaušiniai. Jų net dažyti nereikia. Tačiau svarbiausiais argumentas rinktis ekologiškus ir laisvai laikomų vištų kiaušinius yra tvarumas ir nauda organizmui. Jie vertingesni savo maistinėmis savybėmis nei narvuose laikomų vištų kiaušiniai – ypač dėl omega 3 riebiųjų rūgščių ir vitamino D“, – akcentuoja G.Azguridienė.

Tai, anot jos, užtikrinama paukščiams lesant iš esmės kitokį – įvairų, natūralų – maistą. Vištos kartu gauna daug gryno oro bei dienos šviesos. Todėl, G. Azguridienės teigimu, sostinės prekybos centruose „Ogmios miestas“ ir „Panorama“ įsikūrusiuose premium klasės supermarketuose „Assorti“ bei šio prekės ženklo internetinėje parduotuvėje prekiaujama tik ekologiškais ir laisvai laikomų vištų kiaušiniais.

„Assorti“ nuotr./Laisvai laikomų vištų kiaušiniai „Assorti“
„Assorti“ nuotr./Laisvai laikomų vištų kiaušiniai „Assorti“

„Savo pirkėjus kviečiame rinktis būtent tokius produktus. Šie kiaušiniai – naudingesni, ir taip drauge paskatinsime ūkininkus laikyti paukščius jiems natūraliose sąlygose“, – sako „Assorti“ asortimento vadovė.

Gurmaniški akcentai Velykų stalui: itališkas sviestas, balzaminio acto perlai ar įvairūs daigai

Paklausta, kokie pagardai labiausiai tinka prie velykinių margučių, maisto žinovė teigia – jų yra labai įvairių. Visų pirma, G.Azguridienė kiaušinius siūlo valgyti su sviestu, kurio skonis taip pat toli gražu nevienodas.

„Assorti“ nuotr./Itališkas sviestas „Fattorie Fiandino“
„Assorti“ nuotr./Itališkas sviestas „Fattorie Fiandino“

„Savo supermarketuose siūlome pasirinkti nuo lietuviško „kaimiško“ iš Jurbarko apylinkių iki itališko iš Pjemonto regiono. Taip pat „kaimiško“, nes jis gaminamas rankomis. Įprasta kiaušinius valgyti ir su majonezu, krienais, garstyčiomis, kitais įvairiais padažais. Vengiantiems kalorijų ir gurmanams prie margučių rekomenduočiau balzaminį actą. Jis suteikia saldžiarūgštį intensyvų akcentą, bet pagrindinio maisto skonio neužgožia. Ypač patogu ir estetiška tam naudoti balzaminio acto perlus“, – kalba maisto žinovė.

„Assorti“ nuotr./Puikus patiekalų akcentas – balzaminio acto perlai
„Assorti“ nuotr./Puikus patiekalų akcentas – balzaminio acto perlai

Nors pavasario pradžia, priduria ji, nėra dėkingas metas daržovėms, įpratę valgyti pomidorus, agurkus ir apelsinus ištisus metus, galime puikiai suprasti, kada šių gėrybių derlius – geriausias.

„Šiuo metu apelsinų sezonas Europoje baiginėjasi. Lietuvos šiltnamių agurkai vargu, ar spės iki švenčių pasirodyti, tačiau itališki pomidorai ir cukinijos jau įgavę skonį. Džiugu, kad prasčiausi mėnesiai šviežioms daržovėms – praeityje. Be to, dabar pats sezonas daigams. Siūlyčiau į juos žiūrėti ne tik kaip į stalo puošmeną, bet ir kaip itin turtingą vitaminų bei mineralų šaltinį. Tuo ypač garsėja saulėgrąžų daigai. Jie – ir labai maistingi, o ridikėlių ar česnakų daigai priduos maistui aštrumo“, – dalinasi G.Azguridienė.

„Assorti“ nuotr./Salotos su daigais
„Assorti“ nuotr./Salotos su daigais

Išskirtinis dėmesys desertams

Velykos, sako maisto žinovė, nebūtų Velykomis be saldumynų. Todėl supermarketai „Assorti“ siūlo platų tradicinių itališkų pyragų „Colomba“ asortimentą. Šio skanėsto pavadinimas, išvertus iš italų kalbos, reiškia „Velykų balandis“. O jis kilo iš pyrago gamybos būdo, nes saldėsis kepamas specialioje formoje, kuri primena paukštį balandį.

„Šio kepinio gaminimo procesas labai panašus į „Panettone“. Skiriamasis bruožas – traškus paviršius, padengtas „macarons‘ų“ glajumi. Jis gaminamas iš migdolų riešutų ir perlinio cukraus. Kolombų tešla, kaip ir panetonių, labai puri, kildinama 72 valandas su raugu. O įdarai – patys įvairiausi: su šokoladu, razinomis, mandarinais, įvairiais kremais. Mes kolombas siūlome be glitimo su šokoladu, su citrinų kremu ir klasikines be įdaro“, – paragauti kviečia „Assorti“ asortimento vadovė.

„Assorti“ nuotr./Itališki velykiniai „Colomba“ pyragai
„Assorti“ nuotr./Itališki velykiniai „Colomba“ pyragai

Jos teigimu, velykiniai desertai ypač daug džiaugsmo teikia ir mažiesiems. O vaikai itin mėgsta meduolinius zuikius ir šokoladinius kiaušinius.

„Mūsų siūlomi meduoliai – iš vienos seniausių Vokietijos kepyklų, įsikūrusių meduolių sostinėje Niurnberge. Ji žinoma dėl aukščiausios kokybės šventinių pyragų bei meduolių, gaminamų tik pagal tradicinius receptus. Savo ruožtu šokoladinių kiaušinių, zuikių ir kitų personažų rinkoje gausu, tačiau jų šokoladas – labai skirtingas. Mūsų lentynose rasite tik aukščiausios kokybės itališko ir belgiško šokolado kiaušinius bei šokoladukus. O šalia puikuojasi ir velykiniai meškiai, puikiai tinkantys ne tik pavasariui. Su šventiniais gėrimais ir įvairiomis sultimis jie pradžiugins spalvingumu bei praskaidrins šventinį šurmulį“, – šypsosi G.Azguridienė.

Pavasariškas receptas, kuriam abejingų neliks

„Assorti“ nuotr./Salotos su daigais ir bolivine balanda
„Assorti“ nuotr./Salotos su daigais ir bolivine balanda

Maisto žinovė G.Azguridienė dalinasi pavasarišku pavasarinių salotų su daigais ir bolivine balanda receptu. Jis, pasak G. Azguridienės, tikrai papuoš šventinį stalą bei įneš išskirtinių skonių derinių. Šios salotos, pašnekovės teigimu, labai gaivios, lengvos, o kartu – sočios, bet neapsunkinančios organizmo. Išbandykite ir įsitikinsite tuo patys.

Pavasarinės salotos su daigais ir bolivine balanda

Padažui reikės:

  • 50 g alyvuogių aliejaus;
  • 2 v. š. agavų sirupo;
  • 1-2 a. š. Dižono garstyčių;
  • ½ vieneto citrinos sulčių;
  • ¼ a. š. druskos;
  • ¼ a. š. šviežiai maltų pipirų.

Bolivinės balandos ir padažo paruošimas:

1. Nedideliame prikaistuvyje užvirkite 210 ml vandens.

2. Bolivinę balandą nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu.

3. Vandeniui užvirus, suberkite kruopas ir virkite jas 10–15 minučių.

4. Išvirusias kruopas pagardinkite žiupsneliu druskos, išmaišykite, uždenkite puodą dangčiu ir palikite apie 5 minutes.

5. Kol ruošiate bolivinę balandą, galite greitai susimaišyti visus padažo ingredientus. Jų prireiks kiek vėliau.

Salotoms reikės:

  • Salotų mišinio;
  • „Iceberg salotų“ (ar kitų mėgstamų salotų);
  • 70 g raudonos bolivinės balandos;
  • Pomidorų;
  • Ridikėlių;
  • „Burrata“ sūrio;
  • Ančiuvių;
  • Virtų putpelių kiaušinių;
  • Norimų daigų;
  • ½ -¼ a. š. druskos.

Salotų paruošimas:

1. Į lėkštę sudėkite salotas ir norimus daigus. Šiame recepte buvo naudojami česnakų daigai. 2. Ant viršaus berkite virtą bolivinę balandą, pjaustytus pomidorus, ridikėlius, putpelių kiaušinius.

3. Taip pat išdėliokite ančiuvius, paplėšykite „Burrata“ sūrį ir apšlakstykite paruoštu padažu. 4. Viską gerai išmaišykite ir skanaukite.

Mėgaukitės nuostabiais artėjančio pavasario skoniais!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius