Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naminė gira. Į sveikatą!

Kai atšyla oras, nori daugiau gerti. O kai nori gerti, žiūrėk, įbėgęs į parduotuvę ir nusitveri kokį nesveiką gėralą. Kad rankos nesitiestų į sintetinio skonio vaisvandenius, siūlome užsiraugti naminės giros. Procesas nesudėtingas, o skonis mmmm...
Duonos gira
Duonos gira / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Receptai Gira

Senovėje raugdavo ne tik kviečių, rugių, avižų duonos girą, bet ir įvairių vaisių bei uogų, grūdų, augalų pumpurų, medaus, raugintų burokėlių, kopūstų ar kitų daržovių rasalo, netgi valgomųjų pavasario žolių girą. Ja malšindavo troškulį, o kartais ir žaizdas plaudavo. Moterys gira veidą prausdavo, nes tikėjo, kad ji skaistina odą. Kiek vėliau mokslininkų nustatyta, kad giroje esančios gyvosios bakterijos gerina žarnyno veiklą, B grupės vitaminai – odos ir gleivinės būklę.

Kaip raugti

Pagaminti gerą girą nesudėtinga. Visgi apie šį darbą nieko neišmanančioms šeimininkėms pirmąsyk verčiau eksperimentuoti ir girą raugti pagal išbandytus receptus, antraip gali tekti nusivilti naminio gėrimo skoniu. Štai keli giros receptai iš šiuo sezonu lengvai prieinamų produktų.

Duonos gira

Maždaug pusės kilogramo svorio ruginės arba kvietinės duonos kepaliuką supjaustykite riekelėmis. Išdžiovinkite jas praviroje 50°C temperatūros orkaitėje ir užpilkite penkiais litrais verdančio vandens. Įmetusi šviežių mėtų lapelių, parą palikite kambario temperatūroje. Į perkoštą gėrimą įdėkite su 50 g cukraus ištrintas mieles (imkite maždaug 20 g), įberkite 300 g cukraus, išmaišykite ir laikykite šiltoje vietoje, kol gėrimas gerai įrūgs. Išpilstykite į švarius butelius, į kiekvieną įmeskite po penkias razinas, užsukite kamšteliais ir laikykite šaltai.
Pasiūlymas. Skoniui paįvairinti kartą kitą nurodytą kiekį džiovintos duonos galite maišyti su 200 g džiovintų burokėlių.      

Šviežių arba šaldytų aviečių gira

Pusę kilogramo uogų sutrinkite mediniu grūstuvu. Užpilkite penkiais litrais šalto vandens ir užvirinkite. Nukėlusi nuo ugnies, luktelėkite, kol atvės, perkoškite. Įdėkite 150 g medaus, įberkite saujelę neplautų (!) razinų ir pastatykite šiltoje vietoje. Kai gira įrūgs, supilstykite į butelius ir laikykite šaltai.
Pasiūlymas. Avietes galite keisti spanguolėmis. Užvirinusi jas su vandeniu, pertrinkite per sietelį. Į girą dėkite kiek daugiau medaus.

Jaunų kiaulpienių lapelių gira

Į puodą dėkite dvi saujas sultingų kiaulpienių lapelių, užpilkite penkiais litrais vandens ir kiek pavirinkite. Perkošusi įberkite 100 g cukraus, įmeskite kelis citrinų griežinėlius ir dar sykį ištrauką užvirinkite. Kai atvės, įdėkite šaukštą mielių ir parai pastatykite šiltoje vietoje. Supilstytą į butelius, laikykite šaltai. 

Ar žinote, kad...

  • Senovės Rusijoje buvo raugiama įvairiausių rūšių gira. Šalyje knibždėte knibždėjo šio gėrimo gaminimo specialistų. Pagal tai, kokią girą gamindavo, jie buvo vadinami „kriaušiukais“, „obuoliniais“, „žoliniais“ ir pan.
  • Razinas į girą reikia berti neplautas, nes ant jų odelės „gyvena“ šiek tiek vyno mielių, turinčių įtakos giros skoniui ir spartinančių rūgimą.  
  • Bet kokios rūšies duonos girą galima aromatizuoti mėgstamomis žolelėmis, pavyzdžiui, raudonėliais, mėtomis, čiobreliais. Žoleles reikia suberti į marlinį maišelį ir įmesti jį į girą. Kai gėrimas įrūgs, išgriebti.

Jei cukrus – didžiausias jūsų priešas  

Gardžios giros galite pasigaminti ir be cukraus, juolab kad be jo apsieidavo ir mūsų senoliai. Jie girą raugdavo su kviečių, miežių, rugių, žirnių salyklu (daigintais grūdais). Siūlome pamėginti jo pasiruošti.

Pasirinktus grūdus nuplaukite šiltu vandeniu ir suberkite į emaliuotą puodą. Šliūkštelėkite ant jų kambario temperatūros vandens, kad apsemtų. Laikykite kambario temperatūroje, po dviejų dienų vandenį pakeiskite, grūdus vėl nuplaukite šiltu vandeniu. Kai grūdai sudygs, t. y. želmenys bus 2–3 kartus ilgesni už grūdus, išgriebkite juos iš vandens ir išdžiovinkite 30–40 °C karštumo orkaitėje. Sumalkite mėsmale, paskui dar sykį kavos malūnėliu. Miltelius suberkite į drobinį maišelį ir laikykite sausoje vėsioje vietoje.

Kaip gaminti girą su salyklu? Siūlome paprasčiausią ir greičiausią būdą: emaliuotame puode užvirinkite vandenį, suberkite salyklą (5 litrams vandens 500 g salyklo) ir palikite 2–3 valandas pastovėti. Supilkite į stiklinį indą, jei norite, pagal skonį įdėkite medaus, gabalėlį mielių ir palikite šiltoje vietoje, kad įrūgtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius