-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Natūralus sveikatos šaltinis – riešutai. Kokius derėtų rinktis jums?

Riešutai – idealus užkandis visai šeimai, pasižymintis sveikatai naudingų riebalų, skaidulų ir kitų vertingų maisto medžiagų gausa. Skirtingi riešutai garantuoja vis kitokį jų derinį, o šiandien, tiek visuose prekybos centruose, tiek internetu galint įsigyti įvairiausių jų rūšių, telieka vienintelė problema – kaip atsirinkti sau labiausiai tinkančius? Apie tai kalbamės su UAB Hilla, valdančios el. maisto prekių parduotuvę www.riesutaijums.lt, direktoriumi Ryčiu Gurecku.
Natūralus sveikatos šaltinis – riešutai. Kokius derėtų rinktis jums?
Migdolų riešutai / Partnerio nuotr.

Apsaugo nuo įvairių ligų ir gali pakeisti mėsą

Anot specialisto, riešutai nuo seno yra laikomi ypatingu maistu, kadangi juose gausu visų organizmui reikalingų medžiagų: baltymų, mineralų, vitaminų, nesočiųjų riebalų rūgščių, skaidulų. „Riešutai puikiai papildo kasdienę mitybą, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, padeda išvengti įvairių ligų ir negalavimų, stiprina imunitetą ir atsparumą, ląstelių atsinaujinimą, suteikia energijos. Daug riebalų rūgščių turintys riešutai gelbsti ir stiprinant kraujagysles ir širdį, subalansuojant cholesterolio kiekį“, – pasakoja R.Gureckas.

Partnerio nuotr./Anakardžių riešutai
Partnerio nuotr./Anakardžių riešutai

Jo teigimu, gausus geležies kiekis, aptinkamas riešutuose, paverčia juos ir puikia alternatyva mėsai, kurią patariama rinktis besilaikantiems vegetarinės ar veganinės mitybos. „Šiame augaliniame maiste esančios skaidulos gerina virškinimą, o antioksidacinės savybės saugo nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio. Gausus riešutų mitybos racionas, visų pirma, padeda organizmui apsisaugoti nuo įvairių virusų ir bakterijų, paskatina atsinaujinimo procesus, tad gerina bendrą būklę, o tai sudaro stiprų barjerą visoms ligoms“, – tikina pašnekovas.

Partnerio nuotr./Lazdynų riešutai
Partnerio nuotr./Lazdynų riešutai

Skirtingos riešutų rūšys pasižymi skirtingomis savybėmis

Pasak R.Gurecko, riešutų naudingosios savybės priklauso nuo rūšies, tad renkantis verta pasidomėti, koks riešutas turi jūsų organizmui reikalingų medžiagų. Pavyzdžiui, graikiniuose riešutuose esantis mineralų kompleksas padeda stiprinti širdį ir kraujagysles, gerina smegenų veiklą, atmintį, imunitetą, o migdolai turi daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, tad padeda sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Specialistas pažymi, kokiomis svarbiausiomis savybėmis garsėja populiariausios riešutų rūšys ir kada verta juos vartoti:

  • Migdolai. Gausu kalcio, magnio ir kalio. „Su kalcio trūkumu susiduria ir vaikai, ir suaugusieji, o šio mineralo stygius organizme leidžia vystytis įvairioms lėtinėms ligoms. Magnis ir kalis stiprina kraujotakos sistemą bei širdį“, – tikina R. Gureckas;

Graikiniai riešutai. Turi smegenų veiklai, kraujotakai, skydliaukei ir kitiems organams būtinų medžiagų;

Partnerio nuotr./Graikiniai riešutai
Partnerio nuotr./Graikiniai riešutai
  • Lazdyno riešutai. Nepakeičiamas magnio ir B grupės vitaminų šaltinis. „Jie papildo mitybą elementais, kurių su maistu pakankamai dažnai negauname, nors lazdyno riešutuose esantis vertingas kompleksas itin reikalingas nervų sistemai“, – pasakoja specialistas;
  • Bertoletijų riešutai. Turi itin daug seleno, kuris yra galingas antioksidantas, stiprinantis imunitetą ir saugantis nuo laisvųjų radikalų poveikio;
  • Kedrų riešutai. Turi daug mineralų, vitaminų ir antioksidantų. „Jie maži, bet itin vertingi, padeda užkirsti kelią širdies ligoms ir yra lengvai virškinami, todėl tinka visiems“, – komentuoja pašnekovas.

Renkantis riešutus svarbu juos atidžiai apžiūrėti

Renkantis riešutus svarbu to nedaryti aklai, ypač jei apsipirkinėjate didžiuosiuose prekybos centruose. Anot R.Gurecko, kiekvieną kartą renkantis riešutus derėtų atkreipti dėmesį į jų išvaizdą – tai yra pagrindinis indikatorius, leidžiantis įvertinti produkto kokybę. „Kokybiški riešutai bus stambūs ir gražūs, nesutrupėję, turės daugiau organizmui vertingų medžiagų. Ekologiški riešutai paprastai yra aukštesnės kokybės, todėl rinkdamiesi pasidomėkite produkto kilme bei auginimo sąlygomis. Jei renkatės nelukštentus riešutus, apžiūrėkite kevalus – jie turi būti tvirti, nepaveikti drėgmės, kirminų ar kitų gamtos sąlygų. Kokybiški riešutai kevalo viduje nebarška ir yra santykinai sunkūs“, – rekomenduoja specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius