-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmąją „Michelin“ žvaigždę gavusi Ryga paerzino Vilnių: matai, koks jausmas

Šią savaitę prestižinį restoranų įvertinimą – „Michelin“ žvaigždę – gavus pirmajam Rygos restoranui, oficiali miesto turizmo paskyra nepraleido progos broliškai paerzinti Vilniaus. Lietuva dabar liko vienintelė šalis, kurios restoranai neturi „Michelin“ žvaigždės – tokį įvertinimą prieš metus gavo ir du Talino restoranai.
Ryga, Latvija
Ryga, Latvija / Shutterstock nuotr.

Šią savaitę skelbta, kad Rygoje esantis restoranas „Max Cekot Kitchen“, kuriam vadovauja virtuvės šefas Maksimas Cekotsas, buvo vienintelis ir pirmasis „Michelin“ žvaigždute apdovanotas restoranas Latvijoje.

Iki šiol Latvija nebuvo įtraukta į „Michelin“ restoranų gidus. Tačiau, kaip anksčiau pranešė portalas lsm.lv, prieš metus šalis nusprendė išleisti 150 tūkst. eurų gido gurmanams į sostinę privilioti.

Per tą laiką vertintojai apsilankė 30 restoranų ir galiausiai atrinko 22 iš jų, kurie bus įtraukti į „Michelin“ gidą. Anot lsm.lv, šie restoranai sulaukė „įvairių formų pagyrimų“, tačiau prestižinę „Michelin“ žvaigždutę gavo tik jau minėtas „Max Cekot Kitchen“.

Du Talino restoranai – „NOA Chef's Hall“ ir „180° by Matthias Diether“ – pirmieji Estijoje pelnė prestižines „Michelin“ žvaigždes 2022 m. gegužę, todėl Lietuva lieka vienintelė iš Baltijos šalių, kurios restoranai tokio įvertinimo nėra sulaukę.

Tai neprasprūdo pro oficialios Rygos turizmo agentūros paskyros „Live Riga“ akis – šis puslapis švelniai paerzino Vilnių publikuodamas savo sukurtą memą, kuriame miesto skulptūrai „priklijavo“ vieną žvaigždutę.

„Ei, „Go Vilnius“, jeigu įdomu – štai koks jausmas turėti „Michelin“ žvaigždutę ant krūtinės. Svajok toliau, brolau, tavo diena netrukus ateis“, – rašoma žinutėje, adresuotoje oficialiai Vilniaus turizmo paskyrai.

Vilniečiai pėsti neliko.

LIVE RIGA, sveikiname! To nepastebėjome – buvome užsiėmę nuostabiausių Kalėdų kūrimu. Turbūt malonu pagaliau būti pirmam kažkurioje srityje. O, tiesa... Visit Talinn“, – pakomentuota po įrašu iš oficialios „Go Vilnius“ paskyros, referuojant į ankstesnius Estijos sostinės restoranų įvertinimus.

Nuo šio „Go Vilnius“ komentaro praėjus 26 valandoms, Talinas į ginčą iki šiol neįsitraukė.

Lietuvos restoranų vertinimai galėtų kainuoti 0,5 mln. eurų

Ikoninį „Michelin gidą“ pirmąkart dar 1900 m. išleido garsioji prancūzų padangų gamintoja tuo pačiu pavadinimu.

Ankstyvaisiais automobilizmo metais tai buvo praktinis gidas vairuotojui su žemėlapiais, remonto taškais, degalinėmis, viešbučiais ir, žinoma, vietomis pavalgyti.

Žvaigždučių sistema pirmąkart pristatyta 1926 m. – visi to verti restoranai gaudavo po žvaigždutę. Dabartinė trijų žvaigždučių sistema įvesta 1931 m.

123RF.com nuotr./Vilnius
123RF.com nuotr./Vilnius

Ilgainiui gidas apėmė kitas valstybes – pavyzdžiui, Italijoje vertinti maitinimo įstaigas pradėta 1956 m., o pirmasis Niujorko „Michelin“ gidas išleistas 2005 m.

Kaip rašoma „Michelin“ tinklalapyje, žvaigždė suteikiama restoranams, kuriuose gaminami išskirtiniai patiekalai.

„Atsižvelgiama į penkis universalius kriterijus: ingredientų kokybę, skonių harmoniją, technikos meistriškumą, virtuvės šefo asmenybę, kuri atsiskleidžia per jo virtuvę, ir, kas ne mažiau svarbu, nuoseklumą visame meniu laikui bėgant. Nuolat iš naujo vertiname jau įvertintus restoranus, siekdami užtikrinti, kad svečiams būtų siūlomas toks pat aukštas maisto gaminimo lygis“, – rašoma tinklapyje.

Vertintojų apsilankymas niekuomet nebūna atsitiktinumas – prisikviesti „Michelin“ atstovus kainuoja nemažus pinigus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė rugpjūtį portalui lrt.lt teigė, kad egzistuoja didelė tikimybė, jog greitai bus vertinami ir Lietuvos restoranai. Anot jos, sutartis tarp „Michelin“ ir Lietuvos restoranų pasirašyta, tačiau „neviešinama“.

E.Šiškauskienė teigė, kad vertintojų apsilankymas Lietuvai galėtų atsieiti nepigiai – suma galėtų siekti ir 500 tūkst. eurų.

Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ atstovė Dovilė Seliukė lrt.lt teigė, kad visa informacija dėl Lietuvos sutarties su „Michelin“ yra konfidenciali, tačiau „procesai vyksta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius