Prūsiškos virtuvės palikimas – Mažosios Lietuvos vofeliai

Mažosios Lietuvos valgiams daug įtakos padariusios prūsiškos tradicijos. Kaip teigia prekybos tinklo „Iki“ virtuvės šefė Elvyra Semaška, iki šiol šiame krašte mėgstama ir geriama kafija – cikorijų ir pieno gėrimas.
Vafliai su morkom ir prieskoniais
Vafliai su morkom ir prieskoniais / Vida Press nuotr.

Be to, kafijos gėrimas neįsivaizduojamas be vofelių – vaflių arba vaflinių blynų bei kitų saldumynų, rašoma prekybos tinklo pranešime žiniasklaidai.

Arkadijaus Babachino/Fotografas.co nuotr./Kafija ir tradiciniai Mažosios Lietuvos naminiai skanėstai
Arkadijaus Babachino/Fotografas.co nuotr./Kafija ir tradiciniai Mažosios Lietuvos naminiai skanėstai

Mažoji Lietuva – vandenų kraštas. Todėl tradiciškai čia vartojama ir daug žuvies, kuri kepama, rūkoma ar verdama. Mėgstami ir sotūs kiaulienos patiekalai, pavyzdžiui, nuo seno valgomas šiupinys.

Vis dėlto ryto klasika čia yra jau minėtos kafijos ir vofelių duetas. Kviečiame juos pasigaminti ir jus.

Mažosios Lietuvos vofeliai (vafliai)

Reikės:

  • 3 kiaušinių,
  • 600 g kvietinių miltų,
  • 600 ml pieno,
  • 30 g kambario temperatūros sviesto.
  • 2 šaukštų cukraus,
  • 1/2 šaukšto vanilinio cukraus,
  • žiupsnelio druskos.

Gaminame:

  1. Kiaušinių trynius ištrinkite su cukrumi. Juos dubenyje sumaišykite su miltais, vaniliniu cukrumi, sviestu ir pienu.
  2. Kitame inde suplakite kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišykite į trynių bei miltų masę. Kepkite čirvinių blynų keptuvėje, jeigu norite daugiau autentikos – prieš tai ją patepkite sūdytais lašiniais. Patiekite su mėgstama uogiene.
Vafliai su sūria karamele, bananais ir uogomis
Receptas: Vafliai su sūria karamele, bananais ir uogomis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 14
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (atskirkite trynius nuo baltymų - vafliams)
Miltai: 300.00 g (vafliams)
Soda: 0.50 arbat. š. (maistinės - vafliams)
Cukrus: 200.00 g (2 valg. š. „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“ - vafliams ir 150 g - karameliniam padažui)
Sviestas: 100.00 g (50 - ištirpinto - vafliams ir 50 - karameliniam padažui)
Pienas: 600.00 ml (vafliams)
Sirupas: 2.00 valg. š. („Dansukker“ šviesiojo sirupo - karameliniam padažui)
Grietinėlė: 300.00 ml (plakamosios - karameliniam padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (karameliniam padažui)
Kaip gaminti
  1. Iki standumo išplakite kiaušinių baltymus. Atidėkite į šalį.
  2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, maistinę sodą ir cukrų. Supilkite trynius, ištirpintą sviestą, suberkite cukrų. Išmaišykite.
  3. Nuolat maišydami supilkite pieną, kol masė taps tolygi.
  4. Galiausiai sudėkite baltymus.
  5. Vaflius kepkite vaflinėje.
  6. Tiekite su bananais, uogomis ir ledais. Pašlakstykite karamelės padažu.

Karamelės padažas su druska:

  1. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite visus karamelės padažui skirtus produktus, išskyrus grietinėlę ir druską. Retkarčiais pamaišydami švelniai pakaitinkite, kol viskas ištirps.
  2. Padidinkite ugnį. Kai mišinys pradės burbuliuoti, supilkite grietinėlę. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, tada nuimkite nuo ugnies ir suberkite druską.

Receptas DANSUKKER

 

Suskleisti

Pertepti vafliai
Receptas: Vafliai, pertepti riešutų-datulių įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Vaflių lakštai: 1.00 vnt. (pakuotė)
Datulės: 400.00 g
Kaip gaminti

1. Į elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu berkite riešutus, datules ir susmulkinkite iki vientisos masės.

2. Gautą masę tepkite ant vieno vaflio, uždenkite kitu, tada vėl tepkite, vėl dėkite vaflį – taip sutepkite visus vaflius (viršutinis turi būti neapteptas).

3. Supjaustykite gabaliukais. Galite valgyti iškart.

Suskleisti

Nesaldūs vafliai
Receptas: Nesaldūs veganiški avinžirnių miltų vafliai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Augalinis pienas: 300.00 ml (pvz., avižų)
Linų sėmenys: 2.00 valg. š. (maltų)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišome su prieskoniais, linų sėmenimis, supilame pieną ir viską gerai išmaišome;

2. Vaflinę įkaitiname ir ištepame aliejumi. Kepame vaflius ir skanaujame.

Pastaba: tešlą dar galima paskaninti įvairiomis daržovėmis ir tiekti su jogurto padažu.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Artėja LEA kvietimas įsigyti naujus šilumos siurblius su kompensacija
Reklama
„BITmarkets“ parodoje „Next Block Expo“ laimėjo apdovanojimą už geriausią klientų aptarnavimą
Reklama
Verslo civilinė atsakomybė: kokių sričių įmonės ją patiria dažniausiai ir kodėl?
Reklama
Amžėjimas nėra nuosprendis: kas gali padėti išlaikyti energiją ir jaunystę?