Be to, kafijos gėrimas neįsivaizduojamas be vofelių – vaflių arba vaflinių blynų bei kitų saldumynų, rašoma prekybos tinklo pranešime žiniasklaidai.
Arkadijaus Babachino/Fotografas.co nuotr./Kafija ir tradiciniai Mažosios Lietuvos naminiai skanėstai
Mažoji Lietuva – vandenų kraštas. Todėl tradiciškai čia vartojama ir daug žuvies, kuri kepama, rūkoma ar verdama. Mėgstami ir sotūs kiaulienos patiekalai, pavyzdžiui, nuo seno valgomas šiupinys.
Vis dėlto ryto klasika čia yra jau minėtos kafijos ir vofelių duetas. Kviečiame juos pasigaminti ir jus.
Mažosios Lietuvos vofeliai (vafliai)
Reikės:
- 3 kiaušinių,
- 600 g kvietinių miltų,
- 600 ml pieno,
- 30 g kambario temperatūros sviesto.
- 2 šaukštų cukraus,
- 1/2 šaukšto vanilinio cukraus,
- žiupsnelio druskos.
Gaminame:
- Kiaušinių trynius ištrinkite su cukrumi. Juos dubenyje sumaišykite su miltais, vaniliniu cukrumi, sviestu ir pienu.
- Kitame inde suplakite kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišykite į trynių bei miltų masę. Kepkite čirvinių blynų keptuvėje, jeigu norite daugiau autentikos – prieš tai ją patepkite sūdytais lašiniais. Patiekite su mėgstama uogiene.
Ingredientai
Kiaušiniai:
4.00 vnt. (atskirkite trynius nuo baltymų - vafliams)
Soda:
0.50 arbat. š. (maistinės - vafliams)
Cukrus:
200.00 g (2 valg. š. „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“ - vafliams ir 150 g - karameliniam padažui)
Sviestas:
100.00 g (50 - ištirpinto - vafliams ir 50 - karameliniam padažui)
Sirupas:
2.00 valg. š. („Dansukker“ šviesiojo sirupo - karameliniam padažui)
Grietinėlė:
300.00 ml (plakamosios - karameliniam padažui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (karameliniam padažui)
Kaip gaminti
- Iki standumo išplakite kiaušinių baltymus. Atidėkite į šalį.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, maistinę sodą ir cukrų. Supilkite trynius, ištirpintą sviestą, suberkite cukrų. Išmaišykite.
- Nuolat maišydami supilkite pieną, kol masė taps tolygi.
- Galiausiai sudėkite baltymus.
- Vaflius kepkite vaflinėje.
- Tiekite su bananais, uogomis ir ledais. Pašlakstykite karamelės padažu.
Karamelės padažas su druska:
- Į nedidelį prikaistuvį sudėkite visus karamelės padažui skirtus produktus, išskyrus grietinėlę ir druską. Retkarčiais pamaišydami švelniai pakaitinkite, kol viskas ištirps.
- Padidinkite ugnį. Kai mišinys pradės burbuliuoti, supilkite grietinėlę. Pakaitinkite dar 2–3 minutes, tada nuimkite nuo ugnies ir suberkite druską.
Receptas DANSUKKER
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Į elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu berkite riešutus, datules ir susmulkinkite iki vientisos masės.
2. Gautą masę tepkite ant vieno vaflio, uždenkite kitu, tada vėl tepkite, vėl dėkite vaflį – taip sutepkite visus vaflius (viršutinis turi būti neapteptas).
3. Supjaustykite gabaliukais. Galite valgyti iškart.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Miltus sumaišome su prieskoniais, linų sėmenimis, supilame pieną ir viską gerai išmaišome;
2. Vaflinę įkaitiname ir ištepame aliejumi. Kepame vaflius ir skanaujame.
Pastaba: tešlą dar galima paskaninti įvairiomis daržovėmis ir tiekti su jogurto padažu.
Suskleisti