„Tinginių balandėliai“ – pagyrų verti ne be reikalo

Gardūs, aromatingi ir šildantys balandėliai savo vietą yra užsitarnavę dažno tautiečio virtuvėje. Lietuvoje, šaltinių teigimu, dar nuo Vytauto Didžiojo laikų žinomas gardus ir nebrangiai paruošiamas patiekalas pagyrų vertas ne be reikalo – išskirtinis balandėlių skonis dėl aromatingo troškinto kopūsto patinka ir vaikams, ir suaugusiems.
Tinginių balandėliai
Tinginių balandėliai / Shutterstock nuotr.

Visgi, šio valgio ruošimas gali užimti laiko, tad kulinarijos meistrai siūlo išbandyti greitesnę, bet ne ką mažiau gardesnę šio patiekalo versiją – „tinginių balandėlius“, rašoma lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai.

Internete gausu šaltinių, kurie tikina, kad daugelį lietuvių sužavėjęs patiekalas – balandėliai – į Lietuvą atkeliavo iš Artimųjų Rytų, o jų „giminaičių“, vadinamų „dolma“, buvo galima rasti ir islamo šalyse. Šie mums įprastų balandėlių „pusbroliai“ buvo gaminami iš avienos faršo, maišyto su ryžiais ir svogūnais, suvynioti į jaunus vynuogių lapus ir gardinami įvairiais prieskoniais, granatų sultimis. XV a. „dolmai“ pasiekus Europą, europiečiai vynuogių lapus pakeitė kopūstais, avieną – kiauliena ar kita mėsa, o granatų sultis – grietine.

„Balandėliai šiandien skanaujami ir daugelyje kitų Europos šalių. Be to, niekas nepaprieštaraus, kad tikra šio patiekalo žvaigždė – tautiečių itin pamėgtas universalusis šviežias baltagūžis kopūstas. Be jų neįsivaizduojami ne tik balandėliai, bet ir daugelis troškinių, salotų ar kitų gardžių patiekalų. Jeigu šviežutėlių kopūstų balandėliais mėgavotės seniai, puiki proga sugrąžinti juos ant šeimos pietų arba vakarienės stalo“, – dalinasi Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Tinginių balandėliai“

Jei esate prisiekę tradicinių balandėlių gerbėjai, tačiau jais mėgaujatės rečiau nei norėtumėte dėl laiko stokos, kurio prireikia gamybai, kulinarijos meistrai siūlo alternatyvą – „tinginių balandėlius“. Šį patiekalą pigu ir lengva paruošti, o ir yra jis itin gardus. „Tinginių balandėliams“ reikės:

  • 250 g šviežio baltagūžio kopūsto;
  • 450 g maltos mėsos (kalakutienos, kiaulienos ar jautienos ir kiaulienos mišinio);
  • 150 g ryžių;
  • 4 v. š. pomidorų pastos arba pomidorų padažo;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 20 g krapų;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 1 vnt. česnako;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • džiovintų laurų lapų, raudonėlių, čiobrelių (pagal skonį);
  • indelio grietinės.

Gaminimas. Susmulkinkite svogūną ir česnaką, didesniais gabalėliais supjaustykite šviežią baltagūžį kopūstą. Puode, kuriame ruošite troškinį, įkaitinkite aliejų bei apkepinkite svogūną ir česnaką, kol šie suminkštės. Į puodą sudėkite pasirinktą maltą mėsą, atskirkite mėsos gabaliukus ir kepkite, kol ji nebebus rausvo atspalvio.

Į puodą sudėkite pomidorų pastą arba padažą, šviežio baltagūžio kopūsto lapus, ryžius, įberkite lauro lapų, raudonėlių, kmynų. Viską išmaišykite ir dar kelias minutes pakepinkite. Į puodą įpilkite apie pusę litro vandens, uždenkite dangčiu, sumažinkite kaitrą ir palikite troškintis apie 30 minučių. Praėjus 15 minučių patikrinkite, ar skysčio likę pakankamai, jei ne, papildykite. Dėkite troškinį į indelius, užbarstykite smulkintų krapų, įdėkite šaukštą grietinės. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Augalinė mityba gali būti įvairi ir skani: kviečia išbandyti nuo užkandžių iki desertų
Reklama
Tris kartus daugiau nei visa rinka: naujas „Darnu Group“ projektas fiksuoja neregėtus butų pardavimus
Reklama
Tyrimas atskleidė: „Lidl“ dažno vartojimo prekių krepšelis – pigiausias