Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TOP 10 pasaulio sumuštinių – išsirinkite savo favoritą ir išmėginkite

Kas gali būti geriau už kuklų sumuštinį, kuris išgelbsti mus visada, ištikus alkio priepuoliui? Gal todėl sumuštinis puikuojasi šalia populiariausių įvairių šalių tradicinių patiekalų. Kviečiame pasižvalgyti po pasaulio virtuves ir paskanauti populiariausių jų sumuštinių.
Sumuštiniai
Sumuštiniai / 123RF.com nuotr.

Švediškas Skageno sumuštinis

123RF.com nuotr./Švediškas „SKAGEN“ sumuštinis
123RF.com nuotr./Švediškas „SKAGEN“ sumuštinis

Skageno skrebutis yra klasikinis ir elegantiškas švediškas atviras sumuštinis, kuris paprastai patiekiamas kaip užkandis. Jis gaminamas iš baltos duonos, krevečių, majonezo, Dižono garstyčių, baltųjų žuvų ikrų, krapų, citrinos ir sviesto. Šį sumuštinį iš karto po Antrojo pasaulinio karo išrado garsus švedų restoranų meistras Tore Wretmanas, o pavadinimą jam suteikė Danijoje esančio žvejybos uosto pavadinimas.

Nuo duonos nuimama plutelė ir ji apkepinama svieste, kol įgauna rusvą spalvą. Krevetės susmulkinamos ir sumaišomos su majonezu, garstyčiomis ir krapais. Mišinys dedamas ant duonos, o kiekvieno sumuštinio viršų vainikuoja ikrai.

Daniškas „SMØRREBRØD“ sumuštinis

123RF.com nuotr./Daniškas „SMØRREBRØD“ sumuštinis
123RF.com nuotr./Daniškas „SMØRREBRØD“ sumuštinis

Nuo XIX a. pradžios daniškas atviras sumuštinis „Smørrebrød“ yra tikra kulinarinė sensacija. Jis tapo privalomu paragauti patiekalu lankantis Danijoje, o rinktis galima iš daugybės variantų. Mat ant juodos duonos dedami patys įvairiausi įdarai, kurie sumuštiniui suteikia vis kitokį charakterį.

Galite išbandyti „Karrysild“ užtepėlę – tai marinuota silkė, sumaišyta su kremu, majonezu, obuoliais, kubeliais supjaustytais marinuotais agurkais ir, žinoma, kario prieskoniais, kremui suteikiančiais ne tik žavų geltoną atspalvį, bet ir turtingą skonį. Daniškam sumuštiniui taip pat labai tinka JORĖ duona, kurią galite rinktis pagal skonį – juodą, juodą su saulėgrąžomis arba sėklomis pagardintą šviesią.

Prancūziškas „CROQUE MADAME“

123RF.com nuotr./Prancūziškas „CROQUE MADAME“ sumuštinis
123RF.com nuotr./Prancūziškas „CROQUE MADAME“ sumuštinis

Rūkyta kiauliena, sūris ir kiaušiniai turbūt vienas geriausiai žinomų skonių derinių. Tai tarsi šventa skonių trejybė. Prancūzai tai pavertė tiesiog tobulu „Croque Madam“ sumuštiniu. Jį gaminant virtas kumpis įdedamas tarp dviejų sviestu pateptų ir paskrudintų duonos riekių. Ant viršaus tarkuojamas sūris, sumuštinis apkepamas ant grotelių, o ant viršaus uždedamas keptas kiaušinis.

Itališkasis „MICHETTA“

123RF.com nuotr./Itališkasis „MICHETTA“ sumuštinis
123RF.com nuotr./Itališkasis „MICHETTA“ sumuštinis

Itališkas maistas mėgstamas visame pasaulyje, o „Michetta“ yra pasididžiavimo vertas šios virtuvės sumuštinis. Kuo gi jis toks ypatingas? Didžiausias nuopelnas čia tenka, ko gero, itališkai duonai, kuri išorėje yra traški, o viduje minkšta. Ką dėsite į „Michetta“ vidų, priklauso nuo jūsų. Tradiciškai pasirenkamas kumpio ir sūrio derinys, tačiau dabar pasirinkimo galimybės neribotos, pavyzdžiui, avokadas ir rūkyta lašiša ar net kas nors saldaus, pavyzdžiui, juodasis šokoladas ir braškės. Galite patys susikurti savo tobulą sumuštinį.

Ispaniškasis „BOCADILLO“

123RF.com nuotr./Ispaniškasis „BOCADILLO“ sumuštinis
123RF.com nuotr./Ispaniškasis „BOCADILLO“ sumuštinis

„Bocadillo“ – tai ispaniškas sumuštinis, kurį sudaro išilgai perpjauta maža ispaniška bagetė, dažniausiai įdaryta ispanišku omletu. Tai nebrangus, labai paprastas ir gardus sumuštinis, kuriuo galima mėgautis bet kuriuo paros metu.

Portugališkas „FRANCESINHA“

123RF.com nuotr./Portugališkas „FRANCESINHA“ sumuštinis
123RF.com nuotr./Portugališkas „FRANCESINHA“ sumuštinis

Šis sumuštinis kilęs iš Porto miesto Portugalijoje. Tarp dviejų duonos riekelių rasite šlapiuoju būdu vytinto kumpio, dūmuose vytintos kiaulienos dešros, chipolatos dešros ir kepsnio riekelių. Vietiniai gyventojai dėl skonio dar prideda porą krevečių. Sumuštinis padengiamas lydytu sūriu ir užpilamas pomidorų padažu. Prie jo visada patiekiamos keptos bulvytės.

Britiškas sumuštinis su bulvytėmis fri

123RF.com nuotr./Britiškas sumuštinis
123RF.com nuotr./Britiškas sumuštinis

Kaip patenkinti tą retkarčiais mus visus užpuolantį norą valgyti ką nors traškaus, patogaus, skanaus (ir, pageidautina, riebaus)? Jungtinė Karalystė į šį kvietimą atsako kalnu keptų angliavandenių tarp kitų angliavandenių sluoksnių – tikra svajonė tų, kuriems staigiai prireikia maistu išreikštos paguodos. Skrudinta duona, keptos bulvytės, kečupas ir dar viena riekelė skrudintos duonos. Tereikia ryžtis.

Turkiškasis „KUMRU“

123RF.com nuotr./Turkiškasis „KUMRU“ sumuštinis
123RF.com nuotr./Turkiškasis „KUMRU“ sumuštinis

Šis Turkijoje populiarus sumuštinis ypatingas dėl savo duonos, kuri yra praturtinta avinžirnių miltais. Ant paskrudintos duonos dedamas kaşar sūris (kuris prieš dedant ant duonos paprastai apkepamas), aštri dešra, vadinama sujuk, ir pomidorai. Tačiau galima sutikti ir improvizacijų su marinuotais agurkais, saldžiosios paprikos dribsniais, įvairios rūšies sūdyta mėsa bei majonezu ar pomidorų padažu.

Žydiškas „REUBEN“ iš Niujorko

123RF.com nuotr./Žydiškas „REUBEN“ sumuštinis iš Niujorko
123RF.com nuotr./Žydiškas „REUBEN“ sumuštinis iš Niujorko

Garsusis sumuštinis „Reuben“ yra klasikinis Niujorko žydų delikatesinis patiekalas. Ant ruginės duonos suteptame „Reuben“ sumuštinyje puikiai dera pikantiški jautienos, šveicariško sūrio, raugintų kopūstų ir majonezinio padažo skoniai. Galiausiai sumuštinis paskrudinamas.

Amerikietiškas sumuštinis su jautiena

Sumuštinis su jautiena yra airiškos ir amerikietiškos kilmės, nes manoma, kad jį XX a. pradžioje Niujorke išpopuliarino airių imigrantai. Žinoma, be jo neapsieina nė viena Švento Patriko dienos šventė. Paprastai sumuštinį sudaro griežinėliais pjaustyta jautiena tarp dviejų riekelių ruginės duonos, tačiau yra daugybė sumuštinio variantų su kopūstais, garstyčiomis, sūriu arba marinuotais agurkais.

Šį sumuštinį kviečiame išmėginti su juoda duona „Jorė“. Skanaus!

15min nuotr./Amerikietiškas sumuštinis su jautiena
15min nuotr./Amerikietiškas sumuštinis su jautiena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius