Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

U. Mikelevičiūtė papasakojo, kaip restorane turėtų būti patiektas vanduo

Vanduo iš čiaupo yra apie 300 kartų pigesnis nei vanduo, kurį galime nusipirkti prekybos centre, taip pat šis vanduo yra draugiškesnis aplinkai, nes jo naudojimui mums nėra reikalingas plastikas. Visgi ne visi žmonės verslo susitikimuose biure ar restorane drįsta paprašyti stiklinės vandens tiesiog iš čiaupo. Restoranų konsultantė ir tinklaraščio „Dervynas“ autorė Urtė Mikelevičiūtė tikina, kad vanduo iš čiaupo negali būti nuvertintas, tačiau oficialioje aplinkoje svarbu, jog šis vanduo būtų patiektas pagal visas etiketo taisykles.
U. Mikelevičiūtė papasakojo, kaip restorane turėtų būti patiektas vanduo
U. Mikelevičiūtė papasakojo, kaip restorane turėtų būti patiektas vanduo / 15min koliažas

– Kaip turėtų būti patiektas stalo vanduo restorane ar verslo susitikime biure, jei nenorime nusižengti etiketo reikalavimams?

– Pateikiant vandenį restorane, visų pirma, reikia pasirūpinti taurėmis. Nuo restorano priklauso, ar jos bus iškart paserviruotos ant stalo, ar ne. Jei nebus – tuomet jas atnešame ant padėklo. Vandenį reiktų patiekti švariame grafine ar talpoje, kuri skirta vandeniui. Dažnai susiduriama su problema, kad restoranas grafiną tik papildo vandeniu, o tai yra klaida. Reikia nuolat jį plauti ir pilti švarų, šviežią vandenį iš čiaupo.

– Į kokią tarą pilti vandenį: rinktis stiklines ar taures?

– Puikiai tinka vandeniui patiekti skirtos stiklinės. Kiekvienas restoranas ar maitinimo įstaiga komplektuodama savo indų, taurių bei stiklinių kolekciją turėtų pasirūpinti ir išsirinkti vandeniui skirtas stiklines, derančias prie bendros stilistikos. Kai kurie restoranai mėgsta improvizuoti ir stilistiškai priderina skirtingų spalvų vandeniui skirtas stiklines, kai kurie mėgsta rinktis vynui skirtas taures ir jose pateikti vandenį. Nepamirškite, kad klasika visada yra puikus pasirinkimas, bet jeigu mėgstate išsiskirti ir tai tampa jūsų įvaizdžio dalis – kodėl gi ne.

Asmeninio archyvo nuotr./Urtė Mikelevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Urtė Mikelevičiūtė

– Kokia turėtų būti patiekiamo vandens temperatūra, ar tam yra kokios nors taisyklės?

– Tema dėl vandens patiekimo temperatūros dažnai susilaukia diskusijų. Idealiausia ir sveikiausia mėgautis kambario temperatūros vandeniu (20°C), tačiau dauguma svečių nori vėsesnio vandens. Nors vandenį galima teikti ir 8–12°C laipsnių, tačiau mano rekomendacija būtų nepersistengti su temperatūra, vietoje to rekomenduočiau atskirai pateikti ledukų, jeigu svečias norėtų atsigaivinti ir reikalautų itin šalto vandens.

– Ką manote apie vandenį, pagardintą įvairias vaisiais ir uogomis? Ar galima valgyti uogas ir vaisius išimtus iš vandens?

– Geras klausimas, ar galima valgyti uogas ir vaisius išimtus iš vandens (šypsosi – red. past.). Jeigu tikrai žinote, kad restorane vandens grafinuose keičiami vaisiai ar uogos ir jie specialiai įdedami jums tik patiekus vandenį – tuomet tai galite drąsiai daryti. Liūdna, bet dažnai tenka pastebėti atvejų, kai vandens grafinai su vaisiais tiesiog papildomi vandeniu, o patys vaisiai ar uogos nėra pakeičiami.

Ar vandenį reiktų pagardinti uogomis, vaisiais, žolelėmis? Idealiu atveju visuomet reiktų pasiteirauti svečio, ar jis norės vandens su citrinos ar greipfruto griežinėliu, uogomis, mėtų lapeliais ar dar kuo nors. Galbūt svečias derins vynus ar kitus gėrimus prie vakarienės ir pašaliniai skoniai vandenyje jam visiškai netinka. Tad su pagardais persistengti nereiktų, visada geriausia pasiteirauti.

– Ar net pačiame prabangiausiame restorane siūlyti stalo vandenį yra tinkama?

– Remiantis etiketu restorane, visais atvejais reiktų tiesiog pasiteirauti svečio – kokio vandens jis pageidautų. Vieni svečiai itin vertina ir mėgsta vandenį iš čiaupo, kiti renkasi mineralinį ar gazuotą vandenį. Stalo vanduo galimas ir prabangiuose restoranuose. Svarbiausia, kad restoranas būtų atsakingas ir pagal visas higienos normas atliktų vandens tyrimus bei laikytųsi vandens pateikimo etiketo. Tačiau, visuose Vilniaus restoranuose, kurie naudoja centralizuotai tiekiamą vandenį, vandens tyrimus atlieka vandentvarkos įmonės. Tad rinkdamiesi stalo vandenį Vilniaus restoranuose – gali būti saugūs.

– Ar stalo vanduo restoranuose turėtų būti mokamas? Atrodo, yra daug diskusijų apie tai. Ypač jei kalbame apie prabangų restoraną, o ne tinklinę kavinę.

– Vienareikšmiškai – ne. Žmonės turi turėti galimybę gauti nemokamai vietinio vandens, o jeigu jie nori mineralinio – tada, be abejo, moka. Yra teigiančių, kad citrina, uogos, žolelės – kainuoja. Jiems rekomenduočiau nedėti jokių papildomų ingredientų. Jeigu man restorane lieptų susimokėti už vandenį, aš nueičiau iki vandens stotelės, kurių dabar gausu Vilniuje, prisipilčiau ir atsineščiau savo (šypsosi – red. past.).

VIDEO: „Vilniaus vandenys“ pasiūlė idėją plastiko mažinimui: prisidėti gali kiekvienas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius