TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Velykų stalas – kaip pas mamą: mieli tradiciniai ir naujoviški patiekalai

Velykos šiemet bus kitokios – su mažiau sėdinčių už vieno stalo, bet tų stalų bus daugiau. Svarbiausia misija – susikurti šventę ir palepinti namiškius tradiciniais šventiniais patiekalais. Kitaip tariant – atšvęsti karališkai, nors ir priverstinėje saviizoliacijoje!
Velykų stalas
Velykų stalas / 123RF.com nuotr.

Pusryčiams – tradiciniai įdaryti kiaušiniai

123RF.com nuotr./Įdaryti kiaušiniai
123RF.com nuotr./Įdaryti kiaušiniai

Velykoms mama tikriausiai visada patiekdavo įdarytus kiaušinius. Kažkada įdarui buvo naudojami šprotai, paskui – parduotuvių lentynose atsiradęs tunas. Gurmanai pamėgo kiaušinių įdarą su skrudinta šonine arba kumpiu. Išties įdaras gali būti įvairus. Nekintančios jo dalys – kiaušinių tryniai ir kokybiškas majonezas, tad jį rinktis vertėtų ypač atsakingai. Vienas sveikiausių majonezų lentynose šiuo metu yra Daumantų Karališko Majonezo linija. Jam gaminti naudojami tik laisvai laikomų vištų kiaušiniai, gardinama tik jūros druska ir natūraliomis citrinų sultimis. Ir jokių konservatų!

Siūlome prisiminti seną gerą įdarytų kiaušinių receptą – tai ne tik gardus užkandis, bet ir stalo puošmena.

Reikės:

  • 12 kiaušinių
  • 4 riekelių rūkyto kumpio arba šoninės,
  • 1,5 st. Karališko švelnaus skonio majonezo,
  • 2 valg. š. smulkiai sutarkuoto čederio sūrio.

Gaminimas:

Kiaušinius kietai išvirkite ir atvėsinkite šaltame vandenyje. Nulupkite ir atsargiai perpjaukite per pusę. Trynius išimkite į atskirą dubenėlį.

Šoninės ar kumpio gabalėlius dėkite į keptuvę ir paskrudinkite iki rudumo.

Kepintą šoninę susmulkinkite ir sumaišykite su tryniais, majonezu bei tarkuotu sūriu. Įdaru gražiai užpildykite kiaušinių puseles ir patiekite.

Ieškantiems naujovių – Benedikto kiaušiniai

123RF.com nuotr./Benedikto kiaušiniai
123RF.com nuotr./Benedikto kiaušiniai

Kad jau karantinas mūsų tradicijas verčia aukštyn kojomis, galime ir mes papokštauti, margučius palikdami akims paganyti, o gomuriui pamaloninti paruošti Benedikto kiaušinius. Tai tikrai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, juo labiau, kad visada turime galimybę improvizuoti!

Jums reikės:

  • 2 bandelių,
  • 20 g sviesto,
  • 4 kiaušinių,
  • šlakelio baltojo vyno acto,
  • saujos špinatų arba salotų lapelių,
  • poros riekelių kumpio arba rūkytos lašišos,
  • saujos svogūnų laiškų.

Gaminimas:

Bandeles perpjaukite pusiau ir lengvai paskrudinkite keptuvėje su tirpintu sviestu. Dabar imamės kiaušinių. Puode užvirkite pora litrų vandens ir įpilkite šlakelį baltojo vyno acto – jis padės greičiau sutraukti kiaušinio baltymą. Labai atsargiai po vieną įmuškite kiaušinius ir virkite juos 1,5 minutės.

Kol kiaušiniai verda, ant apskrudintų bandelių sudėkite špinatus arba salotas, tada kumpį arba lašišą. Atsargiai kiaurasamčiu iš puodo ištraukite kiaušinius ir uždėkite ant bandelių.

Sekantis žingsnis – padažas. Tradiciškai prie Benedikto kiaušinių patiekiamas olandiškas padažas iš kiaušinių trynių, sviesto ir citrinų sulčių. Galite jį pasidaryti, tačiau mes siūlome valgyti karališkai – su Daumantų Karališku Originalaus skonio majonezu, kuris tobulai tinka ne tik su kiaušiniais, bet ir su salotomis, žuvimi bei mėsa. Be konservantų, pagamintas tik iš laisvėje gyvenančių vištų kiaušinių majonezas praturtintas žiupsneliu ciberžolės, kuri suteikia ne tik malonų akiai geltoną spalvą, bet ir švelniai aitrų poskonį.

Karantinas skiria, tradicijos sujungia

Fotolia nuotr./Balta mišrainė
Fotolia nuotr./Balta mišrainė

Nors ir priversti švęsti atskirai, ant stalo visada turime mėgstamiausią visų švenčių patiekalą – baltą lietuvišką mišrainę. Šiemet galėsime daržoves supjaustyti smulkiau, neskubėdami, juk valgančių bus mažiau – galima pajuokauti.

Ir nors iš tiesų balta mišrainė yra nepakeičiama klasika, ją gaminant visada galima šiek tiek improvizuoti. Tarkime, marinuotus agurkėlius pakeisti raugintais – ypač, jeigu juos gamino mama, kuri dabar Velykas švęs atskirai.

Gaminant baltą mišrainę svarbiausia nepamiršti svarbiausių ingredientų – bulvių, morkų, raugintų arba marinuotų agurkėlių ir konservuotų žirnelių. Proporcijos – pagal kiekvieno skonį. Kai kas mėgsta, kad pusė kiekio būtų bulvių, kiti gi visų daržovių deda po lygiai. Kai kas šalia marinuotų agurkų įpjausto šviežio, kad suteiktų gaivumo, kiti mišrainę pagardina virta petražolės šaknimi, pastarnoku arba salieru.

Vienas reikšmingiausių dalykų šios mišrainės gaminimo procese yra uždaras, t.y. majonezas. Juk žinote patarlę, kad šaukštu deguto galima ir statinę medaus sugadinti. Tad majonezą rinkitės kruopščiai. Mes rekomenduojame Daumantų Karališką Švelnaus skonio majonezą, pagamintą su laisvai laikomų vištų kiaušiniais bei natūraliomis citrinų sultimis ir pagardintą garstyčiomis. Jį skanauti galite ne tik su salotomis ir kiaušiniais, bet ir tepti ant sumuštinių ar gaminti gardžias užtepėles.

Stalo karalius – kepsnys

123RF.com nuotr./Kepsnys
123RF.com nuotr./Kepsnys

Kadangi karantinas, ne metas lakstyti po parduotuves ir ieškoti fazanų. Paprasčiausia bus išsikepti kiaulienos kepsnį, kuris bus tikrai ne prastesnis šventinių pietų variantas. Nusipirkite 1,5 – 2 kg kiaulienos sprandinės ir pamarinuokite su druska, pipirais, kmynais, išspauskite česnako, dėkite truputį garstyčių, įpilkite šiek tiek aliejaus. Gerai ištrinkite mėsytę ir palikite per naktį marinuotis.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 C laipsnių ir dėkite ant grotelių dėkite išsimarinavusią sprandinę, po apačia padėkite skardą. 45 min kepkite 240 C, paskui sumažinkite temperatūrą iki 130 C ir kepkite valandą ar ilgiau, kol mėsa bus minkšta. Iškepusio kepsnio nepulkite pjaustyti, o palikite bent 10 minučių, tada mėsa bus sultingesnė. Kepsnį patiekite su šviežiomis daržovėmis ir indeliu Karališko Daumantų majonezo Be E, pagaminto iš laisvai laikomų vištų kiaušinių bei pagardintą natūraliomis citrinų sultimis.

Močiutės sausainiai iš vaikystės

123RF.com nuotr./Sausainiai
123RF.com nuotr./Sausainiai

Ilgi, dažniausiai gaminami per mėsmalę, kurios rankenėlę močiutė mielai duodavo pasukti. Sunkiausia būdavo sulaukti tos pirmosios skardos, o ištraukus ją iš orkaitės magėdavo čiupti dar karštus ir iš lėto leisti ištirpti burnoje. Labai greitai jie ištirpdavo ir spintelėje, kur būdavo padėti netikėtiems svečiams. Šie sausainiai turėjo vieną paslaptį – kad būtų trapesni ir ilgiau laikytųsi, močiutė į juos dėdavo majonezo. Tai gali skambėti keistai, tačiau išmėginę šį receptą tikrai susigrąžinsite keletą nostalgiškų vaikystės akimirkų.

Reikės:

  • 200 g sviesto,
  • 200 g Daumantų Karališko majonezo su alyvuogių aliejumi,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 st. cukraus,
  • 3,5 st. miltų,
  • 2 arb. š. vanilinio cukraus,
  • žiupsnelio druskos,
  • 1 arb. š. kepimo miltelių.

Gaminimas:

Kambario temperatūros sviestą išsukite su majonezu, kiaušiniu, cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi. Masė turi būti vienalytė.

Suberkite prasijotus miltus kartu su kepimo milteliais ir užminkykite tešlą.

Tešlą dalimis sukrėskite į konditerinį maišelį su antgaliu ir spauskite nedidelius norimos formos sausainėlius ant aliejumi ištepto kepimo popieriaus. Tarp sausainėlių iš visų pusių palikite maždaug 1 cm tarpus. Kepkite 15-20 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.

Kad Jūsų šventinis stalas nestokotų tradicinių patiekalų, pasidalinome receptais, kurie lydi mus iš kartos į kartą. Na, išskyrus Benedikto kiaušinius, kurie yra kaip velykinis pokštas ir labai patiks jaunesniems valgytojams. Ir net jei šiemet patiekalus gamins ne mama, jūsų išradingumas ir tinkamai parinkti sveiki produktai Velykų stalui neleis būti nuobodžiam. Gražių Velykų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius