1. Pirmiausia paruoškite užpilą, kad jis kiek pastovėtų ir susimaišytų prieskoniai: avokadą nulupkite, susmulkinkite ir elektriniu plakikliu iki vientisos masės suplakite su smulkinta paprika, kapotais česnakais, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.
2. Filė įtrinkite vištienos prieskoniais ir iškepkite ant grotelių.
3. Salotas nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą – bus traškesnės. Salotas dėkite į dubenį, ant viršaus išdėliokite nusausintus saulėje džiovintus pomidorus, šparagines pupeles, griežinėliais pjaustytą svogūną ir čederio drožles.
4. Salotas apliekite paruoštu padažu ir apibarstykite sausoje keptuvėje skrudintais kedrų riešutais.

1. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, suberkite į sandarų indą ir dviem valandoms padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės.
2. Kriaušę nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
3. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.
4. Salotas išdėliokite į kelis dubenėlius, ant viršaus dėkite kriaušių ir sūrio gabalėlių, berkite riešutus. Salotas pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu, paruoštu iš citrinų sulčių, aliejaus, žiupsnelio cukraus ir pipirų.
1. Nulupkite svogūną, supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais. Vyšninius pomidorus supjaustykite puselėmis, agurkus – griežinėliais, saulėje džiovintus pomidorus – juostelėmis.
2. Nuplaukite ir nuvarvinkite salotas.
3. Supilkite į dubenį alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir medų, pasūdykite, pagardinkite pipirais, plakite šluotele, kol ištirps medus.
4. Užpilkite padažą ant salotų, sudėkite svogūnus, agurkus, džiovintus ir šviežius pomidorus, atsargiai išmaišykite. Tiekite prie keptos mėsos arba valgykite vienas su šviežia balta bandele.
Kulinaro patarimas. Jei ruošiatės iškylauti toli nuo namų, paruoštą padažą salotoms supilkite į nedidelį stiklainį, supjaustytas daržoves sudėkite į sandarų indą. Prieš tiekdama salotas, sudėkite daržoves į plastikinį maišelį, supilkite padažą, papurtykite ir iškrėskite atgal į indą.
1. Iš aliejaus, citrinų sulčių, raudonėlių, garstyčių, smulkintų česnakų ir klevų sirupo užmaišykite marinatą.
2. Nuplautas, nusausintas ir plonyčiais griežinėliais supjaustytas cukinijas ir agurkus sudėkite į plokščią indą, užpilkite paruoštu marinatu ir bent valandą pamarinuokite.
3. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės. Išimtas išdėliokite lėkštėse.
4. Ant salotų dėkite marinuotų cukinijų ir agurkų, nuluptų, skiltelėmis pjaustytų ir citrinų sultimis apšlakstytų avokadų, berkite nuvarvintų kaparių.
5. Galiausiai ant salotų išdėliokite kubeliais pjaustytą arba šakute trupintą fetos tipo sūrį.
6. Salotas apliekite paruoštu marinatu, kuriame laikėte cukinijas ir agurkus, ir užberkite smulkintų krapų.
1. Salotų lapus supjaustyti juostelėmis. Mandarinus nulupti, išskirstyti skiltelėmis ir sudėti ant salotų (kelias skilteles palikti salotoms papuošti). Salierus supjaustyti kubeliais.
2. Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir sudėti į salotas.
3. Aliejų sumaišyti su citrinų sultimis, imbierais, pipirais, pasūdyti. Šiuo padažu užpilti salotas ir apibarstyti riešutais. Puošti mandarinų skiltelėmis.
ČESNAKINIO ALIEJAUS PARUOŠIMAS
- Česnako skilteles nulupkite ir sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Užpilkite puse puodelio aliejaus. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies apie 3 minutes, kol aplink česnako skilteles aliejus ims burbuliuoti. Sumažinkite ugnį ir leiskite virti apie 10 minučių, kol česnakai paruduos. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite kambario temperatūroje apie 45 minutes.
SKREBUČIŲ PARUOŠIMAS
1. Prancūzišką batoną supjaustykite nestoromis, apie 0,6 cm storio, riekelėmis. Suguldykite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir aptepkite jų paviršių atvėsusiu česnakiniu aliejumi.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 120 ˚C temperatūros. Kepkite apteptas batono riekeles apie 10-15 minučių, kol jos visiškai išdžius, taps sausos.
3. Keptuvėje įkaitinkite česnakinį aliejų. Sudėkite orkaitėje išdžiovintas batono riekeles ir apkepkite iš abiejų pusių, kol riekelės sugers aliejų ir taps gražiai auksinės spalvos. Sudėkite paruoštas riekeles į dubenį ir atidėkite į šalį.
SALOTŲ PADAŽO PARUOŠIMAS
1. Iš pradžių nedideliame prikaistuvyje užvirkite vandenį. Panardinkite kiaušinius ir virkite vieną minutę. Iš karto išjunkite ugnį.
2. Į dubenėlį išspauskite dviejų laimų (arba citrinų) sultis.
3. Į kitą dubenėlį sutarkuokite parmezano sūrį.
SALOTŲ PARUOŠIMAS
1. Pašalinkite nuo romėninių salotų tamsius lapus, o nuo likusių nupjaukite apie 5 cm nuo šerdies. Nuplaukite ir gerai nusausinkite – salotos turi būti visiškai sausos ir traškios. Sudėkite salotas į dubenį. Apšlakstykite jas keliais lašeliais alyvuogių aliejaus. Berkite į dubenį šaukštelį druskos ir šaukštelį maltų juodųjų pipirų. Išmaišykite, kad visi salotos lapai tolygiai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais.
2. Apšlakstykite salotas laimo sultimis ir vorčesterio padažu. Įmuškite kiaušinius ir vėl išmaišykite salotas, stengsamiesi, kad jos visos tolygiai pasidengtų kreminės tekstūros padažu.
3. Suberkite tarkuotą sūrį ir skrebučius. Ir vėl viską gerai išmaišykite, kad produktai tolygiai pasiskirstytų ir gerai susimaišytų. Visi salotų lapai turi būti pasidengę kreminiu padažu su sūrio drožlėmis.
4. Sudėkite salotų lapus ir skrebučius į lėkštę taip, kad būtų patogu valgyti ir rankomis.
Tekstas Astos Černės
Plačiau skaitykite: Cezario salotos. Nuo A iki...
1. Rankomis suplėšykite icebergo salotas. Supjaustykite agurkus. Sudėkite į gilų indą.
2. Pasiruoškite padažą. Aliejų, balzamiką išmaišykite kartu su druska ir pipirais. Išspauskite citrinos sultis ir pilkite į padažą. Galiausiai dėkite kelis šaukštus medaus (priklauso kokio saldumo norisi) ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Pilkite padažą ant salotų ir agurkų.
3. Salotas dėkite į lėkštes. Ant viršaus ar lėkštės kraštuose dėkite avokado gabalėlius.
4. Ant viršaus užberkite labai plonai pjaustyto permezano.
5. Tinka valgyti kartu su tamsiu prancūzišku batonu.
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“

1. Džiovintus pomidorus, avokadą ir sūrį supjaustykite gabalėliais.
2. Gražgarstes nuplaukite ir, jei didelės, šiek tiek suplėšykite.
3. Visus produktus dėkite į lėkštę, apibarstykite saulėgrąžomis bei migdolų drožlėmis ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Tiekite su duoniukais arba trapučiais.
Skanaus!
1. Salotas nuplaukite, nuvarvinkite ir stambiai suplėšykite. Sudėkite į sandarų indą ir bent pusvalandį palaikykite šaldytuve – bus traškesnės. Išėmusi nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, suplėšykite ir išdėliokite į tris lėkštes.
2. Salierus nuplaukite, nusausinkite ir supjausčiusi vidutinio storio griežinėliais suberkite ant salotų lapų.
3. Obuolius nuplaukite ir išskobusi sėklalizdžius supjaustykite plonytėmis skiltelėmis. Išdėliokite ant salotų.
4. Graikinius riešutus, iki dailiai pagels, paskrudinkite sausoje keptuvėje. Atvėsinkite ir suberkite ant salotų.
5. Paruoškite užpilą: plastikiniame inde elektriniu plakikliu iki vientisos masės išplakite jogurtą, grietinę, citrinų sultis, suberkite prieskonius. Atvėsintu apliekite salotas.
1. Kumpio griežinėlius susukite į ritinėlius.
2. Salotas ir špinatus suplėšykite, pomidorus supjaustykite riekelėmis, ridikėlius - plonais griežinėliais. Daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
3. Batoną supjaustytkite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sumaišykite su salotomis.
4. Sudėkite susuktus kumpio griežinėlius ir bazilikų lapelius. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
1. Iš medaus, garstyčių ir alyvuogių aliejaus sumaišykite padažą, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
2. Nuplaukite ir nuvarvinkite salotas.
3. Vyšnias supjaustykite puselėmis, išgliaudykite kauliukus.
4. Sūrį supjaustykite kubeliais, susmulkinkite graikinius riešutus.
5. Tiekdama salotas, ant viršaus išdėliokite vyšnių puseles ir sūrio kubelius, užberkite smulkintų riešutų. Apšlakstykite medaus ir garstyčių padažu.
1. Jei naudosite žemės riešutus, trumpai pakepinkite juos orkaitėje, pašalinkite luobeles ir susmulkinkite. Razinas gerai nuplaukite ir palikite nusivarvėti.
2. Nulupkite apelsinus, padalykite skiltelėmis, perpjaukite perpus. Jei odelės labai kietos, jas pašalinkite. Nulupkite ir supjaustykite gabalėliais kivius.
3. Nedideliame inde sumaišykite medų ir apelsinų sultis. Maišykite, kol ištirps medus. Galite įpilti šlakelį konjako. Įmaišykite riešutus ir razinas. Palikite valandėlę pastovėti.
4. Į stiklines taures sluoksniais sudėkite apelsinus ir kivius, užpilkite medaus ir riešutų padažo, dar galite uždėti šaukštą plaktos grietinėlės.
1. Kalakutieną ištrinkite smulkintų česnakų ir paukštienos prieskonių mišiniu. Apšlakstykite citrinos sultimis. Marinuokite 2–3 valandas. Tada susukite į foliją ir kepkite orkaitėje.
2. Keptuvėje ištirpdykite sviestąir apskrudinkite jame kubeliais supjaustytą batoną.
3. Kmynus paskrudinkite sausoje keptuvėje.
4. Ledkalnio salotą nuplaukite, nusausinkite ir suplėšiusi gražiai išdėliokite į lėkštes. Berkite smulkiai supjaustytus džiovintus pomidorus, išdėliokite karštą keptą kalakutieną, ant viršaus berkite skrebučius, skrudintus kmynus.
5. Patiekite su jogurto ir majonezo padažu. Jis paruošiamas labai paprastai: į dubenį krėskite jogurtą, majonezą, pilkite citrinos sultis, suberkite smulkiai sukapotus česnakus ir viską gerai išplakite.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant kalakutienos marinavimo ir kepimo laiko).

1. Paprikas supjaustykite juostelėmis, kiaušinius supjaustykite į keturias dalis, salotų lapelius nuplaukite ir nusausinkite, ridikėlius po kelis kartus įpjaukite įstrižai, neįpjaukite iki galo.
2. Mažame dubenėlyje sumaišykite alyvų aliejų, citrinų sultis ir čiobrelius, pasūdykite, paskaninkite pipirais. Visas sudedamąsias salotų dalis išdėliokite į salotines ir apšlakstykite užpilu. Prie salotų puikiai tinka šviežia bandelė.
Čiobreliai taip pat labai stipraus aromato ir turėtų būti saikingai vartojami, jie labai tinka tik su tokiais pat aromatingais prieskoniais – mairūnais, rozmarinais arba laurų lapais. Šios žolelės puikiai tinka į kepsnius, sriubas, grybų patiekalus, pikantiškas salotas, troškinius, ryžius.

- Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
- Rekomenduojamas saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas.
Saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas
Ingredientai:
- 300 g avokadų aliejaus,
- 120 g (1/2 stiklinės) šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
- 80 g saulėje džiovintų pomidorų,
- 10 g (kupina sauja) bazilikų,
- 7 g (nepilnas arbatinis šaukštelis) druska su mažiau natrio.
Gaminimas:
Visus ingredientus, išskyrus aliejų, sudėkite ar supilkite į virtuvinio kombaino indą ir vidutiniu greičiu viską sutrinkite. Palaipsniui supilkite aliejų, greitį didindami iki maksimalaus.

- Špinatus ir braškes gerai nuplaukite.
- Braškes perpjaukite per pusę ir kartu su špinatais bei varške sudėkite į dubenį, pasūdykite, įberkite raudonėlių, įspauskite citrinos sulčių ir pabarstykite cukrumi, jei reikia.
- Prie šių salotų puiku pasigaminti grūdėtosios duonos skrebučių.
- Salotų lapus nuplaukite ir suplėšykite gabalėliais.
- Vynuoges perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus.
- Fermentinį sūrį supjaustykite maždaug centimetro kubeliais, sūrį sutrupinkite.
- Viską suberkite į dubenį ir išmaišykite.
- Apelsiną nuplikykite verdančiu vandeniu ir nušluosčiusios nutarkuokite žievelę. Išspaustas jo sultis sumaišykite su vynu, aliejumi ir žiupsneliu druskos bei prieskonių.
- Apšlakstykite salotas. Apibarstykite tarkuota apelsino žievele bei graikiniais riešutais.
- 20 minučių palikite pastovėti. Patiekite su bandele.

- Visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite padažu.
Rekomenduojame kokosų pieno ir žaliųjų citrinų padažą.
Patiekalų energinės vertės skaičiuoklė – spauskite ČIA.
Receptas iš knygos „Salotų anatomija“.
1. Žirnius iš vakaro užpilkite 2 litrais vandens ir palikite stovėti per naktį. Ryte užvirkite. Nusunkite ir atvėsinkite.
2. Sausoje įkaitusioje keptuvėje apkepkite džiūvėsėlius, kol lengvai paruduos. Išimkite ir atidėkite į šalį.
3. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite pusę nurodyto aliejaus kiekio. Įkaitus aliejui su žiupsneliu druskos į keptuvę dėkite špinatų lapus (jei reikia, atskiromis porcijomis). Troškinkite kelias minutes, kol suminkštės. Išimkite ir padėkite atskirai.
4. Vėl įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir supilkite likusį aliejų. Įkaitusiame aliejuje iki auksinio geltonumo apkepkite smulkiai kapotą česnaką. Tada sudėkite kuminus, pipirus, raudonėlius ir išmaišykite. Viską kepkite dar 1–2 minutes. Supilkite actą ir išmaišykite. Suberkite džiūvėsėlius, įpilkite šiek tiek vandens, paskaninkite druska ir pipirais. Į gautą masę sudėkite žirnius ir troškinkite 5 minutes. Sudėkite špinatų lapus. Jei troškinys sausas, įpilkite dar šiek tiek vandens. Uždenkite dangčiu ir troškinkite dar 5–10 minučių.
5. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Patiekite su balta duona, ant viršaus užbarstę saldžios paprikos miltelių.
![]() |
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

1. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nuplautus avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, išilgai supjaustykite plonomis riekelėmis.
2. Nuplautus pomidorus ir mocarelą supjaustykite riekelėmis. Vieną granatą išlukštenkite. Į serviravimo dubenį suberkite gražgarstes, ant viršaus išdėliokite pomidorų, mocarelos ir avokadų riekeles. Viršų apibarstykite granatų sėklomis.
3. Paruoškite užpilą: dviejų granatų sėklas suberkite į dubenėlį, sugrūskite mediniu grūstuvu. Sukrėskite į švarią marlę ir išspauskite sultis.
4. Sumaišykite su obuolių sultimis, aliejumi, agavų sirupu. Pagal skonį pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų ir dar sykį išmaišykite. Apliekite salotas.
1. Nuplautas ir gerai nuvarvintas gražgarstes ir sudėti į salotinę.
2. Minkštesnį sūrį sutrupinti, kietesnį supjaustyti kubeliais.
3. Riešutus sukapoti, vynuoges kruopščiai nuplauti, didesnes perpjauti pusiau.
4. Persiką arba nektariną supjaustyti skiltelėmis, sudėti ant gražgarsčių.
5. Aliejų sumaišyti su cukrumi, pipirais, pasūdyti. Padažą užpilti ant salotų ir apibarstyti sūriu bei riešutais.
Salotų paruošimas:
- Susmulkinkite ilgajį kinietišką kopūstą. Ilgąsias žaliąsias pupeles išvirkite ir supjausykite pailgais, maždaug 4 cm. pagaliukais.
- Supjaustykite griežinėliais morkas, apvirkite tačiau nepersistenkite, kad liktų traškios.
- Supjaustykite agurką griežinėliais, pomidorą skiltelėmis. Išvirkite bulvę bei supjaustykite nemažais kubeliais. Nepamirškite pupelių daigų.
- Viską dėkite į lekštę, apdeliokite kietai virtais kiaušiniais, supjaustytais į keturias dalis.
Padažo paruošimas:
- Sudėkite česnakus, apkepintus žemės riešutus, pusę dalies kokoso pieno, pagal skonį čili pipirų, cukrų, laimo vaisiaus sultis, sojos padažą į trintuvę, viską gerai sumaišykite. Į puodą sudėkite gautą masę bei likusį kokoso pieną ir maišykite ant vidutinio karščio kol užvirs.
Keletas patarimų:
Jei padažas per tirštas visada galite jį praskiesti panaudojus truputėlį vandens. Patiekite gado – gado padažą užpildami ant salotų, kol jis dar šiltas. Jei spėjo atšalti, visada galima pašildyti. Jei Jums liko gado – gado padažo, nepergyvenkite, dėkite jį į kamerą ar šaldytuvą ir panaudokite jį kaip padažą, galbūt kitiems patiekalams.
Skaitytojos receptas

- Į puodą įpilkite truputį vandens ir užvirkite. Įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose, sudėkite lašišą, uždenkite dangčiu ir garinkite apie 20 min.
- Salotų lapus sumaišykite su padažu. Viską sudėkite į lėkštę kartu su likusiais ingredientais.
- Rekomenduojamas saulėje džiovintų pomidorų ir apelsinų padažas.
- Brokolius apvirkite 2-6 minutes ir atvėsinkite šaltame vandenyje. Susmulkinkite.
- Sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite padažu.
1. Salotas, pomidorus ir agurką nuplaukite. Salotas suplėšykite mažais gabaliukais. Agurką nulupkite, susmulkinkite kartu su pomidorais. Mocarelą supjaustykite gabaliukais. Viską sumaišykite.
2. Keptuvėje pakepinkite sezamų ir moliūgų sėklas bei saulėgrąžas ir užberkite ant salotų.
3. Išspauskite iš citrinos ir apelsino sultis, į jas įpilkite abiejų rūšių aliejus ir medų bei įberkite žiupsnį druskos. Viską gerai išmaišykite ir pikite šį padažą ant salotų.
4. Patiekite su dar šilta paskrudinta duona.
Receptą atsiuntė skaitytoja Jūratė
- Bolivinių balandų sėklas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį vandenį, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
- Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą, dar 10 min. brinkinkite, tada išpurenkite šakute ir atvėsinkite.
- Brokolius nuplaukite, kotus nupjaukite, išskirstykite griežinėliais ir patroškinkite garuose.
- Ridikėlius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
- Fetą sutrinkite šakute.
- Kruopas sumaišykite su feta, brokoliais, ridikėliais, nuplautomis ir nuvarvintomis pipirinėmis, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite druska.
- Padažui visus ingredientus sumeskite į plakti skirtą indą, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir užpilkite ant salotų.
- Kiaušinį išvirkite taip, kad būtų minkštas – apie 2 min.
- Salotų lapus nuplaukite, kruopščiai nusausinkite ir padėkite į šaldytuvą – išgaruos drėgmės likučiai, salotų lapai taps stangresni ir traškesni.
- Nuo duonos riekelių nupjaustykite pluteles, duoną supjaustykite kubeliais, paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, saikingai apšlakstykite aliejumi ir paskrudinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Į plakti skirtą dubenį sumeskite nuluptą kiaušinį, ančiuvius, supilkite citrinos sultis, įmaišykite pipirus ir Vorčesterio padažą ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, tada, pildamos plonyte srovele palengva įmaišykite aliejų.
- Lėkštę, į kurią dėsite salotas, galite patrinti česnako skiltele – valgant lydės pikantiškas kvapas, tada joje išdėliokite salotų lapus, suberkite duonos kubelius ir užtarkuokite ar sūrio drožtuku padrožkite sūrio.
- Salotas apšlakstykite paruoštu padažu ir patiekite.