Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vyno dienos“ paskelbė šių metų šūkį. Užuomina į prezidento rinkimus

Gegužės 10–11 d. „Litexpo“ vyksianti didžiausia vyno paroda Baltijos šalyse „Vyno dienos 2024“ paskelbė šių metų šūkį. „Balsuok už vyną!“ – kviečia organizatoriai, atkreipdami dėmesį, kad tą patį savaitgalį, gegužės 12 d., Lietuvoje vyks ir prezidento rinkimai, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Kiekvienas parodos lankytojas gauna profesionalią degustacijų taurę dovanų
Kiekvienas parodos lankytojas gauna profesionalią degustacijų taurę dovanų / R.Daskevičiaus nuotr.

Svarbiausias metų rinkimų savaitgalis

„Kasmet parodos šūkis atspindi tai, kas aktualu, kuo gyvena vyno rinka, ir tai tampa renginio programos esme. Pernai kvietėme lankytojus „pažinti savo vyną“ su geriausiu pasaulio someljė Raimondu Tomsonu, vyno žurnalistais Felicity Carter, Michalu Bardeliu ir gausybe vyno ekspertų.

Šie metai – rinkimų metai. Gastronomijos industrija gyvena rinkimais: artėja 30 geriausių restoranų, „Michelin“ gido žvaigždučių paskelbimas, „Baltic Wine & Drinks Awards“ apdovanojimai, geriausių vynų sąrašo „Star Wine List“ paskelbimas ir kt. Balsus Lietuva rinks ir gegužės 11 d. vyksiančioje „Eurovizijoje“, o kitą dieną balsuos už kandidatus į Europarlamentą. Tačiau svarbiausi rinkimai, apie kuriuos kalbėsime dar ilgai – prezidento. Jie vyks iš karto po „Vyno dienų“ – gegužės 12-ąją.

Organizatorių nuotr./Parodos šūkis
Organizatorių nuotr./Parodos šūkis

„Rinkdami prezidentą, žmonės balsuoja ne tik už asmenį, bet ir už vertybes, idėjas, istoriją, ateitį. Taip ir su vynu. Parodos lankytojai susirenka pažinti, suprasti, pasiklausyti istorijų, renkasi gėrimus, degustacijas, vyndarius, kurie atitinka jų požiūrį, skonį, kokybės supratimą,“ – sakė vienas iš parodos iniciatorių, „Vyno klubo“ bendrasavininkis Arūnas Starkus.

Rinktis vyną darosi vis įdomiau

Pastarąjį dešimtmetį vyno pasaulyje įvyko labai daug pokyčių. Visų pirma, prasiplėtė stilistinės vyno įvairovės ribos: išpopuliarėjo neskaidrinti, besulfičiai natūralieji vynai, oranžinis vynas, senoviniu būdu (method ancestral) pagamintas putojantis vynas petnat, vis daugiau daroma labai mažai alkoholio turinčio vyno, daugėja nualkoholinto vyno gamintojų.

R.Daskevičiaus nuotr./2023-ųjų metų paroda
R.Daskevičiaus nuotr./2023-ųjų metų paroda

Klimato atšilimas praplėtė vyno pasaulio geografiją: Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Latvijoje, Švedijoje, Danijoje, Lietuvoje šiandien daromas ne tik sidras, vaisių, uogų, augalų vynas, bet ir auginamos vyninės vynuogės. Sparčiai gerėja Armėnijos, Sakartvelo, Vengrijos, Slovakijos, kitų Rytų ir Vidurio Europos šalių vyno kokybė. Todėl pasirinkimas vartotojui labai išaugo.

„Priešingai nei Prezidento rinkimuose, vynas neatiduoda savo rinkėjų kitam kandidatui. Renkantis vyną neapsisprendusių rinkėjų ir pilkosios vertybių zonos nėra – kiekvienas vartotojas renkasi tik tai, kas jam nuoširdžiai patinka. Vynas neturi rinkiminės programos, tačiau jis turi skonį.

V. Skaraičio nuotr./Be degustavimo parodoje vyksta ir sėdimos degustacijos-paskaitos
V. Skaraičio nuotr./Be degustavimo parodoje vyksta ir sėdimos degustacijos-paskaitos

Todėl parodų ir konferencijų centre „Litexpo“ vyksiančiose „Vyno dienose“ šiemet bus įrengtos keturios degustacijų salės, kuriose vyks vedėjų vedami seminarai, sesijos, degustacijos. O ekspozicijų salėje bus galima ragauti tūkstančius vynų, susitikti su vyndariais, ekspertais, someljė ir išsrinkti, kas patinka“ – sakė „Vyno dienų“ koordinatorė Ernesta Palubinskienė.

Svarbiausia - saikingumas

„Vyno dienos“ – didžiausia vyno paroda Šiaurės Europoje ir dalyvių, ir lankytojų skaičiumi. Pernai joje apsilankė apie 6000 vyno mėgėjų ir profesionalų. Šiųmečiai bilietų pardavimai jau lenkia pernykščius. Tačiau organizatorius labiau džiugina ne vyno gausa, o tai, kad nuo 2005 m. veikianti paroda prisideda prie vyno vartojimo kultūros pokyčių.

R. Daskevičiaus nuotr./Paroda kasmet vyksta „Litexpo“, Vilniuje
R. Daskevičiaus nuotr./Paroda kasmet vyksta „Litexpo“, Vilniuje

„Esame pasaulinio „Wine in Moderation“ judėjimo dalis. Jis vienija didžiausias pasaulio parodas, svarbiausias edukacijos institucijas, vyno spaudą, nacionalines vyndarių ir vartotojų asociacijos, kurios per švietimą, gebėjimą atpažinti geresnę kokybę, per vartotojo norą rinktis, siekia formuoti saikingo vyno vartojimo kultūrą.

Svarbiausią šių metų rinkimų savaitgalį atliksime savo pilietinę, visuomeninę pareigą politiniuose rinkimuose. Tačiau nepamirškite ir asmeninio gyvenimo pasirinkimų, ateikite balsuoti už vyną“, - likus mėnesiui iki parodos kviečia jos organizatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius