-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 populiarūs mitai apie dehidrataciją: nesuklyskite!

„Vasarą nepamirškite vandens“ – perspėja mus praktiškai visų sričių gydytojai. Ir išties vanduo mums yra gyvybiškai svarbus, mat be jo organizmas tiesiog nustotų funkcionuoti, net ir patyrus lengvą dehidrataciją pradėtų svaigti galva, ją skaudėtų ir būtumėte daug irzlesni.
Vanduo
Vanduo / „Fotolia“ nuotr.

Vis tik ne viskas, ką girdėjote apie troškulį ir organizmo dehidrataciją, yra tiesa. Portalas health.com vardija 6 populiarius mitus ir atskleidžia tikrąsias tiesas

1 mitas: Daugelis žmonių patiria ūminę dehidrataciją

Faktas: Ne, jei maitinatės sveikai

Kažkada seniai mes buvome skatinami išgerti vandens po valgio vien tam, kad žemyn „nuplautume“ suvalgytą maistą, tačiau šiomis dienomis kiekvienas žinome, kad vandenį turime gerti visą dieną, kitaip vaikščiosime kaip išdžiuvę zombiai.

„Tai ne visai tiesa. Maždaug 20 proc. skysčių mes galime gauti ir iš maisto, jei dažniau valgysime vaisius bei daržoves ir vengsime sauso perdirbto maisto. Tokiu atveju užtenka gerti tuomet, kai pajuntate troškulį ir tikrai nebūtina laikytis griežtos taisyklės išgerti du litrus per dieną“, – tikina Pensilvanijos valstijos universiteto mitybos profesorė Barbara Rolls.

Kokiuose produktuose daugiausia vandens?

  • Agurkai – 97 proc. vandens;
  • Žiediniai kopūstai – 92 proc. vandens;
  • Špinatai – 91 proc. vandens;
  • Braškės – 91 proc. vandens.

2 mitas: Lengva sumaišyti alkį su troškuliu

Faktas: Jūsų organizmas žino skirtumą

Norą užkandžiauti gali sukelti kur kas daugiau faktorių nei juntamas troškulys: tai ir nuobodulys, ir stresas ar tiesiog įprotis.

„Mažai tikėtina, kad tikrąjį troškulį būtų įmanoma sumaišyti su alkiu, mat abu šie troškimai netgi nėra panašūs, o ir reguliuoja juos visai skirtingi mechanizmai. Kai organizmui trūksta skysčių, tai jaučiate burnoje – ji pradeda džiūti, o alkis sukelia skrandžio spazmus“, – tikina mitybos profesorė.

3 mitas: Per dieną turite išgerti mažiausiai du litrus vandens

Faktas: Tai išgalvotas skaičius

„Nėra jokių tvirtai pagrįstų mokslinių įrodymų, kad vandens reikėtų išgerti būtent du litrus. Moterims yra rekomenduojama per dieną vandens suvartoti apie 2,5 litro, tačiau čia turimas omenyje ir maiste esantis vanduo, ne tik tai kas telpa į stiklinę. Ir vis tik tai tik rekomenduojamos normos, tačiau ir jos kisti gali atsižvelgiant į kitus faktorius: klimato pokyčius, sportavimo ar darbo intensyvumą, taip pat nėštumą“, – tikina Barbara Rolls.

4 mitas: Jaučiate troškulį? Vadinasi organizmas jau patiria dehidrataciją

Faktas: Išgerti vandens reikėtų, bet čia dar ne krizė

Jei manote, kad troškulio negalima jausti, labai klystate. Jį pajutę, tikrai nenumirsite ir galvos skaudėti iš karto tikrai nepadės, taip organizmas jums tiesiog sako, kad gal jau būtų laikas kiek sudrėkinti jį iš vidaus.

Anot profesorės, tikrą organizmo dehidrataciją (tą, kuri išties gali pridaryti žalos sveikatai) lydi ir stipri migrena bei galvos svaigimas.

5 mitas: Sportuodami privalote gerti labai daug vandens

Faktas: Leiskit​e troškuliui jums vadovauti

Galite manyti, kad sportuojant reikia gerti daug vandens ir tai yra tiesa, tačiau net ir čia derėtų turėti saiką. Anot profesorės, vandens perdozavimas organizmui taip pat gali pridaryti didelės žalos.

„Jei perdozuosite vandens, organizmą gali ištikti hiponatremija (elektrolitų disbalansas, kuomet kraujo serume yra sumažėjęs natrio jonų kiekis). Tai labai reta būklė, tačiau dažniausiais atvejais ji gali būti mirtina. Todėl vandens gerti reikėtų tiek, kiek norisi, o ne tiek, kiek yra parašyta taisyklėse. Organizmas pats puikiai žino, kiek vandens jam reikia“, – tikina profesorė.

6 mitas: Vanduo sumažins apetitą

Faktas: Galbūt, bet neilgam

Nors suvalgę dubenėlį sriubos prieš valgant kietą maistą, jo tikrai suvartosite mažiau, tačiau, anot mitybos profesorės, paprastas vanduo daug sotumo tikrai nesuteiks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius