Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aš ir kiti. Kaip nustatyti ribas?

Jūsų butas užrakintas, automobilį saugo signalizacija, tačiau kartais jaučiate, kad į jūsų asmeninę erdvę braunamasi be ceremonijų. Kaip nustatyti ribas, leidžiančias apsisaugoti, bet nesugadinti santykių su aplinkiniais?
Liūdna moteris
Ribos reikalingos kiekvienam, kad jaustųsi gerai. / Vida Press nuotr.

Kalbate per skype su drauge vidurnaktį, nes JAI taip geriau. Pavežate kolegą namo, o jis ramiai užsirūko jūsų automobilyje (jūs nedrįstate nieko pasakyti). Pusseserė jums praneša, kad paviešės pas jus porą dienų (o jūs kaip tik tada ruošėtės išvažiuoti savaitgaliui, bet negi ją nuliūdinsi...). Važiuojate atostogauti ir lankote muziejus, kurie įdomūs jūsų vyrui – tiek to, pakentėsiu... Kartais net nepagalvojame, kad kiti peržengia ribas, kai laido šmaikščius juokelius apie mūsų poelgius ir išvaizdą.

Daugelis mūsų bijo nustatyti griežtas ribas, nes kiti esą gali įsižeisti. Kiti tas ribas kažkodėl patraukia į svetimą teritoriją...

Daugelis mūsų bijo nustatyti griežtas ribas, nes kiti esą gali įsižeisti. Kiti tas ribas kažkodėl patraukia į svetimą teritoriją... Nustatydami ribas, mes pirmiausia apsisprendžiame, koks aplinkinių elgesys mums priimtinas ir koks – ne. Ribas nustatome sau, tuo parodydami, kad prisiimame atsakomybę už savo gyvenimą ir kaip su mumis nederėtų elgtis, o tuo labiau – manipuliuoti.

Pasitikrinkite, ar jūsų ribos nepažeidinėjamos?

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Fizinės ribos

Pirmiausia – tai mūsų kūnas. Atsakykite sau į klausimą, kam leidžiate, o kam ne, save paliesti? Ir kaip? Ką laikote savo asmenine erdve, kurią reikia saugoti? Ir ar turite namie vietelę, kur galėtumėte pabūti tik su savimi?

Seksualinės ribos

Nuspręskite, kokie seksualiniai veiksmai ir prisilietimai jums priimtini ir kokie – ne. Tik jūs galite nuspręsti, kas leidžiama, kas ne, kur, kada ir su kuo. Laikykitės šių ribų ir netylėkite, jei jos pažeidžiamos.

Materialinės ribos

Kokie veiksmai jums priimtini ir kokie – ne, kalbant apie jūsų nuosavybę? Ką galite padovanoti? O ką paskolinti ar parduoti? Kokią sumą galėtumėte paskolinti? Ar pašaliniams patikėtumėte savo automobilį, užleistumėte atostogoms butą? Paskolintumėte draugei pokyliui brangią suknelę? Ko nenorėtumėte matyti savo namuose? Tai liečia ir draugų vaikus bei šunis... Ir kokios jūsų namuose taisyklės? Svečiai turi nusiauti batus? Galima ar negalima rūkyti? Kur jiems galima užklysti, o kur nenorėtumėte matyti pašalinių? Tai nustatote tik jūs, ir kiekvieno žmogaus tos ribos skirtingos.

Emocinės ribos

Jūs atsakote už savo jausmus, bet kiti irgi atsako už savuosius. Neleiskite, kad ant jūsų rėktų ar šaipytųsi, tarkime, dėl kūno apimčių, svorio ar amžiaus. Ir, aišku, patys taip nesielkite. Sveikos emocinės ribos jus saugo nuo svetimų kaltinimų, kaltės jausmo dėl kitų problemų ir bandymų neprašomiems žarstyti patarimus.

Dvasinės ribos

Kas jums gyvenime svarbu? Kuo tikite? Kaip ir visa kita, šias ribas reikia gerbti ir saugoti.

Intelektualinės ribos

Jūsų vertybės, nuomonė, įsitikinimai – tik jūsų. Ir kiekvienas apsisprendžia, kuo dalysis su kitais, o ką pasiliks tik sau. Ar pajėgiate ramiai išklausyti kitus, turinčius kitokią nuomonę? Ir ar nekeičiate jos, norėdami pritapti prie kompanijos?

Yra dalykų, kurie priklauso tik jums – tai jūsų žodžiai ir jūsų laikas.

Atsiminkite: ribas žymi žodis „Ne!“. Ar nebijote jo ištarti?

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

7 dėsniai, padėsiantys nustatyti ribas

1. Visi veiksmai turi pasekmes. Jei patyrėte smurtą, prievartą ar egoizmo apraiškas, ar prieš tai buvote nustatę ribas. Ir ar nustatėte po to?

2. Mes jaučiame atsakomybę vieni kitiems, bet neatsakome už kitus.

3. Valia irgi turi ribas. Galime keisti reiškinius ar dalykus, bet negalime keisti kitų žmonių. Mūsų valioje – tik mūsų gyvenimas.

4. Jei norime, kad kiti gerbtų mūsų nustatytas ribas, gerbime ir kitų ribas.

5. Mes turėtume lygiai taip pat tarti „Ne“, kaip ir „Taip“. Negalime mylėti žmogaus iš gailesčio.

6. Niekada negausime to, ko trokštame, jei bandysime nustatyti ribas pavydėdami kitiems to, kad jie turi daugiau ir pakilę aukščiau.

7. Ribos, apie kurias niekas nežino, – ne ribos. Mes turėtume labai aiškiai duoti kitiems suprasti, ko norime ir ko nenorime, ką iškęsime, o ko – ne. Taip pat turėtume perspėti, kad pažeistos ribos turės pasekmių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius