-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogaukite aktyviai: vaikščiojimas su šiaurietiškomis lazdomis

Kaip rodo neseniai atliktas tyrimas, mažiau nei pusė Lietuvos gyventojų randa laiko sportui ar aktyviam laisvalaikiui. Vadinasi, didelė dalis vis dar renkasi ne itin sveiką pasyvų gyvenimo būdą. Pabandykite pakeisti įpročius bent per atostogas!
Šiaurietiškos lazdos
Šiaurietiškos lazdos / „Fotolia“ nuotr.

Vaikščiokite su lazdomis

Ne taip seniai žingsniuojantis ir lazdomis mojuojantis žmogus daugeliui keldavo šypseną, bet dabar tai jau nestebina. Sportinis ėjimas su lazdomis, daugelio vadinamas šiaurietiškuoju ėjimu, vis labiau populiarėja. Kodėl?

Nes jis tinka visiems: ir jauniems, ir vidutinio amžiaus žmonėms, ir senjorams, taip pat turintiems antsvorio. Be to, šiaurietiškajam ėjimui nereikia ypatingo fizinio pasirengimo – tinkamai apsirengus, galima praktikuoti bet kokiu oru, bet kokiu metų laiku.

Einant su lazdomis, dirba per 90 proc. mūsų raumenų ir sudeginama beveik 50 proc. daugiau kalorijų negu tokiu pat greičiu žingsniuojant be lazdų.

Einant su lazdomis, dirba per 90 proc. mūsų raumenų ir sudeginama beveik 50 proc. daugiau kalorijų negu tokiu pat greičiu žingsniuojant be lazdų. Tai parodė Kuperio instituto (Dalasas, JAV) atliktas tyrimas, kuriuo buvo siekiama palyginti šiaurietiškąjį ėjimą su paprastu greitu ėjimu.

Šiaurietiškasis ėjimas ne tik padeda įveikti nugaros skausmus, kovoti su antsvorio problemomis, turi teigiamą poveikį širdies veiklai, bet ir gerina nervų bei imuninę sistemą. Padeda kraujotakos ir kvėpavimo sistemai, gerina plaučių savybę pasisavinti deguonį, stiprina širdies raumenį, mažina kraujospūdį, širdies infarkto ir krešulių susidarymo galimybę, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Ėjimas su lazdomis stiprina raumenis ir kaulus, sąnarius ir raiščius daro elastingesnius. Negana to, reguliuoja žarnyno veiklą, mažina stresą, gerina miegą ir gebėjimą susikaupti. Sveikatingumo specialistų teigimu, jis veiksmingas gydant kvėpavimo ir kraujotakos sutrikimus, stuburo, Parkinsono ir Alzheimerio ligas, osteoporozę.

Keletas patarimų

Kaip išsirinkti tinkamo ilgio lazdas? Savo ūgį centimetrais padauginkite iš 0,68 ir sužinosite, kokio ilgio lazdų jums reikėtų. Iš pradžių nepirkite brangių lazdų, juk nesate tikra, ar jums šis sportas patiks. Žiūrėkite, kad rankenos būtų patogios, su reguliuojamais dirželiais.

Vaikščiojimo su lazdomis technika yra panaši į lygumų slidinėjimo: žengiant pirmyn dešine koja, atsispiriama kairėje rankoje laikoma lazda. Atminkite, kad lazdos reikalingos ne pasiremti, o atsispirti. Lazda į žemę smeigiama ne vertikaliai, o 45 laipsnių kampu.

Labai svarbu taisyklingai atlikti judesius rankomis: judesys ranka pradedamas ją pastačius stačiu kampu į priekį, baigiamas mostu ištiesta ranka už nugaros.

TAIP PAT SKAITYKITE: Šiaurietiškojo ėjimo instruktorė – apie tinkamas lazdas, poveikį savijautai ir figūrai

Pečius laikykite nuleistus, lazdas – kuo arčiau kūno. Eidama nekrypuokite į šalis, nugara tiesi, pilvas įtrauktas, rankos atpalaiduotos, visas kūnas šiek tiek pasviręs į priekį.

Ėjimo greitį rinkitės pagal savo galimybes. Jei žingsniuodama spartesniu žingsniu imate dusti, greitai pajuntate nuovargį, mažinkite tempą. Prieš treniruotę būtinai apšilkite, po jos atlikite tempimo pratimus.

Plačiau apie aktyvaus poilsio naudą skaitykite 25-ajame „Ji + 7dienos“ žurnalo numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalas „Ji + 7 dienos“
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalas „Ji + 7 dienos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius