Dabar populiaru
Publikuota: 2019 vasario 11d. 10:09

Be glitimo ir laktozės: ne mada, o gyvenimo būdas

Veganiški ledai
Partnerio nuotr. / Veganiški ledai

Sveikesnę mitybą kiekvienas suprantame skirtingai – vieni stengiasi vartoti mažiau pridėtinio cukraus, kiti renkasi ekologiškus maisto produktus, o treti iš savo pirkinių sąrašo išbraukia glitimo arba laktozės turinčius produktus. Skirtumas toks, kad pastarieji tokius valgiaraščio pakitimus daro nebūtinai savo noru – jų organizmas šių medžiagų gali tiesiog netoleruoti.

Kodėl netoleruojame laktozės?

„Laktozė – pieno cukrus, esantis piene ir įvairiuose jo produktuose. Jei organizmas negamina pakankamai laktazės – pieno cukrų skaidančio fermento – laktozė neskaidoma. Tuomet, dažniausiai per porą valandų nuo produkto suvartojimo, pasireiškia tokie simptomai kaip pilvo skausmas, pūtimas ar viduriavimas. Tiesa, laktozės netoleravimas (hipolaktazija), gali būti ir dalinis, kai simptomai nepasireiškia vartojant kietuosius sūrius ar rūgusio pieno produktus. Dėl fermentacijos proceso laktozės kiekis juose kur kas mažesnis“,– sako gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

Partnerio nuotr./K. Jasmontienė
Partnerio nuotr./K. Jasmontienė

Pasak jos, hipolaktazija – gana dažnai pasitaikanti diagnozė. Kai kuriose šalyse sergančiųjų skaičius siekia kone 100 proc. gyventojų, o Lietuvoje laktozės netoleruoja beveik trečdalis žmonių. Laimei, šiandien jiems nebereikia visai atsisakyti pieno produktų – alternatyvų be laktozės pasiūla pastaruoju metu vis auga.

Anot „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovės Ilonos Čiužienės, pieno produktai be laktozės yra tikras išsigelbėjimas tiems, kurie dėl tam tikrų priežasčių jos netoleruoja. Tokie žmonės gali vartoti pieno produktus žinodami, kad dėl to nesutriks virškinimas ir nepablogės savijauta.

„Atsižvelgdami į norinčių sveikiau gyventi arba netoleruojančių laktozės pirkėjų poreikius, nuolatiniame savo asortimente siūlome tokius produktus, kaip pienas, šviežio sūrio užtepėlė, jogurtai ir sūreliai be laktozės. O šiandien visose „Lidl“ parduotuvėse prasidedančios „Esi tai, ką valgai“ savaitės metu, pirkėjai ras dar daugiau „Vemondo“ prekės ženklo pasiūlymų ir skanėstų tiek laktozės, tiek glitimo netoleruojantiems žmonėms“,– sako I. Čiužienė.

Sprendimas ir glitimo netoleruojantiems

Tuo tarpu glitimo netoleravimas – celiakija – retesnė liga. Pasaulio Gastroentorologijos organizacijos duomenimis, Europoje ja serga apie 1 proc. žmonių. Pasak gydytojos, šios ligos simptomai gali būti visai nesusiję su virškinamuoju traktu: „Glitimo netoleravimas gali pasireikšti tiek pilvo skausmais, pykinimu, svorio mažėjimu, tiek sąnarių skausmu ar plaukų slinkimu, tad pačiam įtarti šią ligą yra gana sudėtinga. Dėl tokių nespecifinių simptomų celiakija ilgą laiką buvo blogai diagnozuojama.“

Laimei, šiandien jau atliekami specialūs kraujo tyrimai ir žarnyno gleivinės biopsija, tad ligą nustatyti kur kas paprasčiau. Anot dietologės, vienintelis jos gydymas – dieta be glitimo.

Partnerio nuotr./Veganiški sausainiai
Partnerio nuotr./Veganiški sausainiai

„Sergant celiakija itin svarbu atidžiai skaityti etiketes ir įvertinti produktų sudėtį. Svarbu tinkamai pakeisti glitimo turinčias kruopas grikiais, soromis, ryžiais, bolivine balanda, avižomis, kukurūzais ir šių kruopų miltais, tuomet raciono kokybė nenukentės, o žmogus galės gyventi pilnavertį gyvenimą”,– pasakoja K. Jasmontienė.

Svarbiausia – subalansuota mityba

Pasak I. Čiužienės, produktai be laktozės ar glitimo sparčiai populiarėja: žmonės vis daugiau dėmesio skiria savo sveikatai, analizuoja, kaip vieni ar kiti produktai paveikia jų savijautą – tai atsispindi ir jų pirkimo įpročiuose. Gydytoja dietologė prideda, kad tokius produktus racionui paįvairinti vartoti gali visi – svarbiausia nepamiršti sveikos mitybos principų. „Produktai be glitimo ar laktozės išties palengvina gyvenimą – jie leidžia išlaikyti įprastą maisto racioną ir išvengti nemalonių simptomų”,– atkreipia dėmesį K. Jasmontienė.

Turintiems vienos ar kitos ligos simptomų, dietologė pataria kreiptis į specialistą. Nustačius priežastį, savo mitybos racioną koreguoti reikėtų taip, kad jo kokybė nenukentėtų, o organizmas gautų visų reikalingų medžiagų.

Nuo šiandien visose „Lidl“ parduotuvėse – tikra šventė netoleruojantiems laktozės ar glitimo, bei ieškantiems veganams skirtų produktų. Nuolatinį prekių asortimentą papildė vištienos kepsneliai be laktozės ir glitimo (1,99 Eur), šaldyta pica (3,59 Eur), makaronai (1,49 Eur) ir sausainiai (2,49 Eur) be glitimo, maskarponės sūris (1,69 Eur) ir varškė grūdeliais (0,75 Eur) be laktozės bei dar daugiau „Vemondo“ prekės ženklo produktų.

Partnerio nuotr./Šaldyta pica be glitimo
Partnerio nuotr./Šaldyta pica be glitimo

Partnerio turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

01:09
02:13
02:24

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką