-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Beržų sula. Ką verta apie ją žinoti

Didysis beržų sulos tekėjimo metas visai čia pat. Nepraleiskite šio įvykio. Sula nepaprastai naudinga sveikatai.
Beržų sula
Beržų sula / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Sula

Senovinis lietuvių gėrimas sula populiarus ir šiandien. Dėl joje esančių vertingųjų savybių sulą patariama gerti ir profilaktiškai, ir gydant tam tikras ligas.

Kuo sula vertinga?

Šis gardus ir vertingas gėrimas leidžiamas vos nutirpus sniegui, iki išsprogstant medžių pumpurams. Sula pradeda tekėti vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 4–6 °C ir teka vidutiniškai apie porą savaičių. Todėl laikas, kai galima mėgautis šviežia sula, neilgas. Tačiau iš jos galima pasigaminti gardžių gėrimų. Beržo sula vertingųjų savybių nepraranda ir konservuota. Joje gausu vitamino C, gliukozės, fruktozės, kalio, kalcio, magnio ir kitokių organizmui naudingų medžiagų. Sulą galima leisti ne tik iš beržų, bet ir klevų. Mūsų senoliai klevų sula saldindavo maistą. Ši sula pradeda tekėti šiek tiek anksčiau nei beržų. Tik iš klevų galima surinkti mažiau sulos nei iš beržų.

 

Sulą rekomenduojama gerti daugeliu atvejų:

• ji padeda iš organizmo pašalinti susidariusius akmenis, teršalus, toksinus, druskas,

• gydo inkstų akmenligę,

• gerina sergančiųjų reumatu savijautą,

• stiprina ir valo organizmą,

• tinka nuo mažakraujystės, bronchito, anginos, egzemos, podagros,

• rekomenduojama sergantiesiems tuberkulioze,

• šviežia sula gydo žaizdas,

• padeda nuo galvos skausmo,

• teigiamai veikia kepenis,

• reguliuoja medžiagų apykaitą,

• skatina audinių regeneraciją,

• siūloma gerti trūkstant vitaminų,

• gerina virškinimą,

• rauginta sula atkuria mineralinių medžiagų pusiausvyrą, o suloje esantys grybeliai ir bakterijos turi daug B grupės vitaminų.

 

Kaip leisti sulą?

Sulą galima rinkti iš beržų ir klevų, tačiau esančių kuo toliau nuo judrių gatvių. Medis negali būti pjaunamas ar gręžiamas giliau nei 3–4 cm, o skylės skersmuo neturi būti didesnis nei 2 centimetrai. Tarpai tarp skylių – ne mažesni nei 10 centimetrų. Reikia žinoti, kurioje medžio pusėje gręžti skyles. Specialistai pataria sulą rinkti iš šiaurinės medžio pusės (70–80 cm aukštyje). Į pragręžtą skylę reikia įstatyti medinį latakėlį, kuriuo lengvai į indą tekės sula. Baigus leisti sulą, angą būtina užkišti mediniu kaiščiu ir užtepti moliu ar sodo tepalu, kurie apsaugotų medį nuo galimų ligų.  

 

Kaip vartoti?

Šviežią sulą reikėtų išgerti per 2–3 dienas, nes ji greitai rūgsta. Siekiant gydomojo ar intensyvaus valomojo efekto, kasdien rekomenduojama išgerti apie 2 l sulos. Kitais atvejais geriausia – po stiklinę per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.

Užkonservuotą sulą galima laikyti ilgiau – net keletą mėnesių. Jei turite daug šviežios sulos, pasigaminkite iš jos vertingų gėrimų.

 

1 receptas – raugintos sulos gėrimas

Į didelį dubenį ar kubilą sulos įmeskite riekę juodos ruginės duonos, keletą razinų, o ant viršaus užpilkite maždaug 3 cm storio avižų sluoksnį. Viską pridenkite plonu audeklu. Sudygusios avižos sudaro apsauginį sluoksnį, po kuriuo sula surūgsta. 

 

2 receptas – konservuota sula

Į 5 l sulos įberkite apie 250 g cukraus, 10 g citrinų rūgšties ir pakaitinkite iki 70–80 °C temperatūros. Kol cukrus ištirps, būtinai maišykite. Tada sulą perkoškite ir supilstykite į stiklainius.

Žinoma, konservuota sula nebus tokia veiksminga ir sveika kaip šviežia. Tačiau bet kuriuo atveju tai bus naudingas gėrimas.

 

3 receptas – rauginta sula pagal senolius

Šviežią sulą supilkite į medinį kubiliuką ir įmeskite keletą serbentų ar ąžuolo šakelių. Užpilkite storu avižų sluoksniu. Be tokios sulos kadaise mūsų senoliai neįsivaizduodavo vienos gražiausių metų švenčių – šv. Velykų.

 

4 receptas – pikantiškas sulos gėrimas

Į litrą perkoštos šviežios sulos įberkite 2 šaukštelius cukraus, kelis gvazdikėlius, citrinos žievelę. Stiklainį sandariai uždarykite ir pastatykite vėsioje vietoje. Laikykite 3–4 dienas ir tada gerkite.

 

Tai įdomu!

• Senoliai žinojo – kuo praėjusi žiema buvo šaltesnė, tuo sula bus saldesnė.

• Pasak senolių išminties, skanesnė – ant kalniuko augančių beržų sula.

• Sulą galima ne tik gerti, bet ir naudoti grožiui. Ja prausiamas veidas bus skaistesnis, oda lygesnė.

• Pagal sulos gausą senoliai spręsdavo apie būsimą vasarą. Jei sula iš medžių teka stipria srovele, vasara bus lietingesnė.

• Medžiui bus tik į naudą, jei iš jo ištekės daug sulos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius