Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugėja įrodymų apie kavos naudą širdžiai: kiek puodelių per dieną būtų idealu?

Keturi puodeliai stiprios kavos per dieną gali būti sveikos širdies (ypač vyresnių žmonių) receptas. Vokietijos mokslininkų grupė, vadovaujama molekulinių biologų Judithos Haendeler ir Joachimo Altschmiedo, mano, kad pagaliau išsiaiškino, kaip kavoje esantis kofeinas veikia mūsų širdies sveikatą bei kiek kavos turėtumėme išgerti kasdien, norėdami pajusti geriausius rezultatus, rašome businessinsider.com.
Kavinukas
Kavinukas / 123RF.com nuotr.

Tyrinėdami kofeiną vartojančias peles bei žmogaus audinius, į kuriuos buvo suleista kofeino, mokslininkai atrado, kaip stimulianto impulsas gali pagerinti kraujagyslių viduje esančių ląstelių veiklą – kofeinas priverčia tam tikrus vyresnių žmonių ląstelių baltymus elgtis kaip jaunų ir gyvybingų ląstelių baltymai. Tyrimas buvo publikuotas žurnale „PLOS Biology“.

„Geriant 4–5 puodelius espreso kavos, – „Business Insider“ sakė J.Altschmiedas, – pagerėja mūsų ląstelių energijos gamybos funkcija, dėl to jos tampa produktyvesnės.“

Mokslininkai jau seniai pastebėjo, kad kavą geriantys žmonės yra mažiau linkę mirti nuo įvairių ligų, įskaitant širdies ligas, insultą ar diabetą.

Labai svarbu nepersistengti, kadangi per didelis kofeino kiekis gali paspartinti širdies plakimą ir sukelti kitokių sveikatos problemų.

Daugiausiai kavos naudos įrodymų pateikia du didžiuliai tyrimai: viename JAV Nacionalinių sveikatos institutų tyrime dalyvavo daugiau kaip 400 000 žmonių, kitame – daugiau kaip 500 000 europiečių. Abu tyrimai parodė, kad reguliariai kavą geriantys žmonės yra mažiau linkę mirti nuo kažkurios iš išvardintų priežasčių už tuos, kurie negeria kavos.

Kava taip pat siejama su didžiule nauda sveikatai, įskaitant sumažėjusią kepenų cirozės riziką, sumažėjusią susirgimo tam tikromis vėžio rūšimis, demencijos ar Alzheimerio ligos riziką bei depresijos riziką.

Kava taip pat labai naudinga jūsų širdžiai – žmonėms, geriantiems 3–4 puodelius kavos per dieną, net 19 proc. sumažėja rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų.

Vida Press nuotr./Kava
Vida Press nuotr./Kava

J.Altschmiedas tikėjosi, kad naujas jo tyrimas paneigs paplitusią rekomendaciją širdies problemų turintiems žmonėms negerti kavos, bei teigia, kad 4 puodeliai espreso kavos per dieną gali padėti sumažinti širdies smūgio riziką, ypač žmonėms, kuriems nustatytas nutukimas arba priešdiabetinė būsena.

„Kava nepakeis kitų dalykų, – sakė vyras. – Toliau sportuokite, sveikai maitinkitės ir įtraukite kavą į savo mitybą.“

Jei jums nepatinka kavos skonis, žaliojoje arbatoje yra panašus kofeino kiekis ir ji taip pat gali būti vartojama norint pagerinti širdies sveikatą.

Labai svarbu nepersistengti, kadangi per didelis kofeino kiekis gali paspartinti širdies plakimą ir sukelti kitokių sveikatos problemų.

Vienas įspėjimas: tyrimas buvo atliekamas ne su žmonėmis – tik su žmogaus audiniais ir pelėmis. Poveikis, gautas hiperkontroliuojamoje pelių, kurioms buvo duodamos labai tikslios kavos dozės, aplinkoje, gali būti kitoks išgėrus puodelį kavos namuose.

Žmonėms, sergantiems vėžiu, nepatartina gerti daug kavos.

„Jei aš išgerčiau 4 puodelius espreso kavos ir jūs išgertumėte 4 puodelius espreso, negalime garantuoti, kad kofeino kiekis kraujyje būtų vienodas“, – sakė J.Altschmiedas.

Mokslininkas taip pat perspėja: kadangi kofeinas veikia kraujagysles, augliai dėl to gauna daugiau deguonies; būtent todėl žmonėms, sergantiems vėžiu, nepatartina gerti daug kavos.

„Žmonėms, turintiems auglį, patartumėme laikytis atokiau nuo kavos, – sakė vyras. – Tačiau, jei esate sveikas kaip ridikas, kava nepakenks ir gali net padėti širdžiai bei kraujotakos sistemai ilgiau geriau funkcionuoti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius