Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudžiami mokyklose produktai: varškės sūreliai, Baltijos silkė ir rūkyta dešra

Nuo rugsėjo atsiranda naujų produktų, kuriuos mokyklose bus draudžiama parduoti vaikams ir į ją neštis. Kai kurios mokyklos pačios sugriežtino taisykles – pavyzdžiui, riboja mobiliųjų telefonų naudojimą.
Maistas Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje
Mokinių maitinimas / Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.

Mokyklose dar tuščia, vaikai atostogauja, tačiau jau aišku, kokių naujų maisto produktų rudenį jie nebegalės valgyti. Privati Karalienės Mortos mokykla nuolat turi specialių produktų, kurių vaikai negali neštis į mokyklą, sąrašą.

„Kadangi esame sveiką gyvenimo būdą propaguojanti mokykla, tai vaikams draudžiame atsinešti šokoladą, energetinius ir saldintus gėrimus, sultis ir traškučius. Prašome nesinešti riešutų, kadangi gali kilti alergijos, kažkokių sutrikimų kitiems vaikams. Ir nuo balandžio iki spalio, kai yra karštasis laikotarpis, prašome nesinešti pieno ir kitų greitai gendančių produktų“, – pasakojo Karalienės Mortos mokyklos rinkodaros vadovė Rita Meilūnaitė.

Vaikų maitinimo apraše draudžiama kramtomoji guma. Taip pat nealkoholinis alus, šampanas ar kiti panašūs gėrimai, šokoladas, varškės sūreliai. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas sako, kad specialios kontrolės dėl į mokyklą įsinešamų produktų nebus, tačiau vaikų mitybą stebės specialistai, mokyklos darbuotojai ir tėvai.

„Pavyzdžiui, mokiniai valgyklose nebegaus ledų. Ledai yra angliavandenių šaltinis, mitybinė vertė jų yra nedidelė, todėl vaikams jie nebebus teikiami. Taip pat nebebus silkės iš Baltijos jūros dėl didelio jos užterštumo, nes šiaip visos šiaurės šalys rekomenduoja silkę iš Baltijos jūros ne daugiau kaip vieną kartą valgyti. Yra visokių lygiaverčių alternatyvų.

Nebebus galima rūkytų gaminių visomis formomis. Pavyzdžiui, anksčiau būdavo tik rūkyta dešra, dabar nebus galima nei rūkytų, nei parūkytų, nei silpnai rūkytų, nei su rūkymo medžiagomis, nei mirkytų rūkymo medžiagose, nes tos rūkymo medžiagos yra kancerogeniškos, užtai vaikai neturėtų jų gauti. Sąrašas draudžiamų produktų papildytas ir gaminiais, kurie volioti džiūvėsėliuose, tai čia gali būti ir žuvis voliota kepant ir mėsa, nes jie sugeria daug riebalų, o tie riebalai būna dažnai padegę“, – vardijo SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

Mokyklos savo vidaus taisyklėse išskyrusios ne tik draudžiamus maisto produktus. Pavyzdžiui, kai kuriose nepageidaujami mobilieji telefonai ar augintiniai.

„Be suderinimo negalima atsivesti savo augintinių, nes tai gali sukelti kitiems alergiškiems mokiniams pavojų. Vaikams nedraudžiama į mokyklą atsinešti telefonų, tačiau juos naudoti pamokų metu be suderinimo su mokytoju yra draudžiama“, – teigė Vilniaus J.Basanavičiaus progimnazijos direktoriaus pavaduotoja Donata Vaičiulienė.

„Pirmiausia, be abejo, mes jokių kompromisų netaikome ypatingai pavojingiems dalykams – aštriems ir panašiai. Alkoholiui, tabakui, narkotinėms medžiagoms – be išlygų. Visų kitų asmeninių daiktų, kurie yra ne ugdymo tikslams, mes nedraudžiame atsinešti į mokyklą, tačiau yra taisyklės, kaip juos galima naudoti“, – sakė Karalienės Mortos mokyklos rinkodaros vadovė R.Meilūnaitė.

„Jau laikas nuėjo taip toli, kad išmanūs telefonai yra kasdienybė. Tai man klausimas, kaip išmokyti jais naudotis, kad jie mūsų nevaldytų, neįtrauktų per daug, ugdyti sąmoningą, gerą naudojimąsi išmaniaisiais įrenginiais, o ne drausti“, – svarstė Lietuvos tėvų forumo tarybos narys Kęstutis Mikalajūnas.

Mobiliųjų telefonų naudojimas ribojamas ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje. Šią vasarą jos šalies parlamentas uždraudė mokyklose naudotis išmaniaisiais telefonais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius