-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energiniai gėrimai. Padauginti pavojinga!

Vis daugiau šalių riboja energinių gėrimų prieinamumą paaugliams. Lietuvoje kol kas dar neretai galime pamatyti, kaip juos geria ne tik kad paaugliai, bet pradinukai. Ir toks vaizdelis tikrai nedžiugina - nesaikingai vartojami tokie gėrimai gali sukelti sveikatos sutrikimų.
Energiniai gėrimai. Padauginti pavojinga!
Energiniai gėrimai. Padauginti pavojinga! / Fotolia nuotr.

Tokie draudimai ne iš piršto laužti. Ypač turėtų susirūpinti tėveliai ir neleisti savo atžaloms kasdien tonizuotis energiniais gėrimais. Patiems irgi nereikėtų jais piktnaudžiauti. Ypač derėtų vengti dabar gana populiarių alkoholio ir energinių gėrimų kokteilių. Toks maišymas gali baigtis stipriu apsinuodijimu (yra pastebėta, jog energinai gėrimai sustiprina toksinį alkoholio poveikį), širdies ritmo sutrikimais, nemiga, galvo skausmais ar sukelti nerimo jausmą, paniką, agresiją...

Štai Islandijoje ir Urugvajuje jau senokai uždrausta prekiauti energiniais gėrimais, kuriuose yra didesnis nei leidžiama kofeino kiekis. Kai kuriose šalyse draudžiama parduoti energinius gėrimus asmenims iki 18 metų. Kai kuriose jais leidžiama prekiauti tik vaistinėse.

Neigiamas poveikis

Ilgą laiką dirbtinai energiniais gėrimais stimuliuojant organizmą, jis labai išsenka. Energiniuose gėrimuose esančios medžiagos skatina organizmą eikvoti energijos resursus, tad piktnaudžiaujant jais gali sutrikti miegas, širdies veikla, padidėti dirglumas, kraujospūdis, sudirgti skrandis, inkstai ir kepenys.

Ypač pavojinga gerti energinius gėrimus sportuojant. Jusdama jėgų antplūdį, galite pervertinti jėgas – iki traumos vienas žingsnis. Jei turite jautrų virškinamąjį traktą, energiniuose gėrimuose esanti gliukozė, sacharozė, fruktozė neretai sukelia virškinimo sutrikimų, o B grupės vitaminų perteklius – alergiją ir kt.

Per didelės kofeino dozės dirgina nervų sistemos veiklą. Kadangi skatina skysčių išsiskyrimą ir „išplauna“ iš organizmo kalį, magnį, kalcį ir geležį, gali sukelti raumenų spazmus, rankų ir viso kūno drebulį. Viršijus kofeino dozę, gali atsirasti pykinimas, nerimas, galvos svaigimas.

♦ Energinius gėrimus reikėtų vartoti kuo rečiau.
♦ Energinių gėrimų galima perdozuoti, todėl per dieną tokio gėrimo patartina išgerti ne daugiau kaip vieną skardinę.
♦ Tonizuojamųjų gėrimų nepatartina gerti vaikams, nėščioms moterims ir sergantiesiems širdies bei kraujagyslių ligomis.
♦ Energiniais gėrimais negalima užgerti alkoholio – stiprina jo poveikį, gali sutrikti širdies ritmas.
♦ Kai išgeriate energinio gėrimo, po stimuliavimo (tai yra energijos antplūdžio) prasideda slopinimo etapas – jaučiatės išsekę ir vėl atsiranda noras būti energingesniems. Taip gali išsivystyti priklausomybė nuo šių gėrimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius