Dabar populiaru
Publikuota: 2015 lapkričio 9d. 08:45

Guoda Azguridienė pataria, kaip išsirinkti gerą ir kokybišką aliejų

Alyvuogių aliejus.
Fotolia nuotr. / Alyvuogių aliejus.

Aliejus – vienas iš tų maisto produktų, kuriuos savo virtuvėje naudojame kasdien. Nors jis dažnai kaltinamas dideliu riebalų kiekiu ir tuščiomis kalorijomis, aliejus gali turėti nemažai naudingų medžiagų. Tradiciškai perkamiausi saulėgrąžų arba rapsų aliejai, tačiau vis labiau populiarėja sveikesni, nerafinuoti ir ekologiški augaliniai aliejai.

Svarbiausias kriterijus renkantis aliejų yra tai, kur jį naudosite. Jei aliejus bus naudojamas kaip užpilas salotoms, padažams gaminti, duonai mirkyti ar ant grotelių keptoms daržovėms gardinti, tuomet ypač svarbu išsirinkti gerą ir kokybišką. Didžiausias skirtumas, nulemiantis aliejaus kokybę, yra jo pagaminimo būdas.

Geras ir kokybiškas aliejus – kaip išsirinkti?

Guoda Azguridienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Guoda Azguridienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Naudingiausi – nerafinuoti šalto spaudimo aliejai. Jų gamyboje žaliavos ne kaitinamos, o spaudžiamos natūraliu būdu – specialiais mechaniniais presais – griežtai kontroliuojant žaliavų kokybę ir technologinius procesus. „Livinn – sveiki produktai“ asortimento vadovė Guoda Azguridienė pažymi, kad kuo „šaltesniu“ būdu aliejus išspaustas, tuo jis vertingesnis savo maistinėmis savybėmis.

O rafinuoti aliejai yra tirpinami cheminiuose tirpikliuose ir kaitinami. „Taip prailginamas jų galiojimo laikas, tačiau toks aliejus – tik riebalai be jokių biologiškai aktyvių medžiagų. Be to, kaitinant prarandamas bet koks augalinis skonis, o maistas, pagamintas naudojant tokį aliejų, nesukelia sotumo jausmo, todėl skatina persivalgymą ir gali tapti nutukimo priežastimi“, – sako Guoda Azguridienė.

„Pigūs rafinuoti ir hidrinti aliejai dažniausiai neturi nei specifinio skonio, nei kvapo ir yra visiškai neutralūs. Tačiau jie taip pat neturi ir jokių vertingų maistingųjų medžiagų – tik kalorijas“, – prideda sveikos gyvensenos tyrinėtoja.  O hidrintų riebalų vengti ragina visi mitybos specialistai.

Aliejus – ne tik iš rapsų

Reikia nepamiršti, kad gryno aliejaus skonis yra aštresnis, todėl geriausia ragauti į jį mirkant neutralaus skonio duoną.

Dauguma žmonių yra pripratę prie neutralaus aliejaus skonio: riebalų be jokios pridėtinės vertės. Tačiau išbandę skirtingas aliejų rūšis, dauguma jau nenori grįžti prie įprasto aliejaus. Šiandien aliejaus pasirinkimas didžiulis – nuo mums girdėtų linų, alyvuogių ar sezamų iki egzotiškų argano ir graikinių riešutų, abrikosų kauliukų, agurklių, avokadų, nakvišų, moliūgo sėklų, kokosų  ar raudonųjų palmių aliejų. Pavyzdžiui, Vokietijos ekologiškų aliejų gamintojas „Ölmühle Solling“ savo asortimente turi per 30 skirtingų augalinių aliejų rūšių ir dar tiek pat jų mišinių.

Šalto spaudimo aliejai pasižymi maistingosiomis medžiagomis, naudingomis pirmiausia vitaminu E ir augaliniais steroliais. Namų virtuvės šefų jau pamėgti linų ir kanapių aliejai turtingi omega-3 riebiųjų rūgščių, o retesnis raudonųjų palmių aliejus yra natūralus vitamino A šaltinis.

Taip pat skaitykite: Organizmo valymas: jums padės aliejaus čiulpimas

Šalto spaudimo aliejuose išsaugomos ne tik vertingosios augalo medžiagos, bet ir išlaikomas tipiškas augalo skonis, spalva ir aromatas. Gamybos metu toks aliejus nėra kaitinamas ar veikiamas cheminių medžiagų, todėl naudingosios savybės išlieka, o papildomos pašalinės medžiagos nesusidaro.

Alyvuogių aliejus – nerafinuotų aliejų karalius

Bene žymiausias iš nerafinuotų aliejų – šalto spaudimo alyvuogių aliejus. Jo skonių paletė labai plati – alyvuogių aliejus pasižymi ir aitrumu, ir kartumu, ir rūgštumu.

„Skonis priklauso nuo alyvuogių rūšies, paruošimo spartos, nuskynimo laiko, klimato skirtumų ir kitų kriterijų, o kiekvienos šalies alyvuogių aliejus turi savitą, individualų skonį. Reikia nepamiršti, kad gryno aliejaus skonis yra aštresnis, todėl geriausia ragauti į jį mirkant neutralaus skonio duoną.

Paprastai alyvuogių aliejus savo skonio stipriai nekeičia – tinkamai pagamintas ir laikomas jis gali išbūti apie metus laiko, o atidarytą butelį reikėtų suvartoti per mėnesį“, – pataria G. Azguridienė.

Taip pat skaitykite: Išbandykite mitybos programą „Clean“ – energijos ir puikios savijautos užtaisą

Yra išskiriamos 4 alyvuogių aliejaus kokybės klasės: aukščiausios kokybės tyras (extra virgin) alyvuogių aliejus, tyras (virgin) alyvuogių aliejus, alyvuogių aliejus (arba grynas alyvuogių aliejus) ir alyvuogių išspaudų aliejus. Neapsirikite – tik pirmieji du yra gauti šalto spaudimo būdu! 

Ekspertų nuomone, tinkamiausias pasirinkimas – ekologiškas extra virgin alyvuogių aliejus. Naudodami ekologišką aliejų galite, būti tikri, kad alyvmedžiai užauginti be chemikalų, o jų likučiai nepateko į galutinį produktą – juk aliejų pilate tiesiai ant savo patiekalo!

Kokybiškas šalto spaudimo aliejus turi savo specifinį skonį, tačiau nereikia jo bijoti – su tokiu aliejumi gamintas maistas ne tik natūralesnis, bet ir skanesnis. Tad norint nustebinti savo gomurį ir atrasti naujų natūralių skonių, tereikia išsirinkti patinkančią augalinių aliejų rūšį ir imtis eksperimentų virtuvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Ypatingos

02:14
08:43

Metas rinktis

Atradimai virtuvėje

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką