Dabar populiaru
Publikuota: 2015 lapkričio 9d. 08:45

Guoda Azguridienė pataria, kaip išsirinkti gerą ir kokybišką aliejų

Alyvuogių aliejus.
Fotolia nuotr. / Alyvuogių aliejus.

Aliejus – vienas iš tų maisto produktų, kuriuos savo virtuvėje naudojame kasdien. Nors jis dažnai kaltinamas dideliu riebalų kiekiu ir tuščiomis kalorijomis, aliejus gali turėti nemažai naudingų medžiagų. Tradiciškai perkamiausi saulėgrąžų arba rapsų aliejai, tačiau vis labiau populiarėja sveikesni, nerafinuoti ir ekologiški augaliniai aliejai.

Svarbiausias kriterijus renkantis aliejų yra tai, kur jį naudosite. Jei aliejus bus naudojamas kaip užpilas salotoms, padažams gaminti, duonai mirkyti ar ant grotelių keptoms daržovėms gardinti, tuomet ypač svarbu išsirinkti gerą ir kokybišką. Didžiausias skirtumas, nulemiantis aliejaus kokybę, yra jo pagaminimo būdas.

Geras ir kokybiškas aliejus – kaip išsirinkti?

Guoda Azguridienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Guoda Azguridienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Naudingiausi – nerafinuoti šalto spaudimo aliejai. Jų gamyboje žaliavos ne kaitinamos, o spaudžiamos natūraliu būdu – specialiais mechaniniais presais – griežtai kontroliuojant žaliavų kokybę ir technologinius procesus. „Livinn – sveiki produktai“ asortimento vadovė Guoda Azguridienė pažymi, kad kuo „šaltesniu“ būdu aliejus išspaustas, tuo jis vertingesnis savo maistinėmis savybėmis.

O rafinuoti aliejai yra tirpinami cheminiuose tirpikliuose ir kaitinami. „Taip prailginamas jų galiojimo laikas, tačiau toks aliejus – tik riebalai be jokių biologiškai aktyvių medžiagų. Be to, kaitinant prarandamas bet koks augalinis skonis, o maistas, pagamintas naudojant tokį aliejų, nesukelia sotumo jausmo, todėl skatina persivalgymą ir gali tapti nutukimo priežastimi“, – sako Guoda Azguridienė.

„Pigūs rafinuoti ir hidrinti aliejai dažniausiai neturi nei specifinio skonio, nei kvapo ir yra visiškai neutralūs. Tačiau jie taip pat neturi ir jokių vertingų maistingųjų medžiagų – tik kalorijas“, – prideda sveikos gyvensenos tyrinėtoja.  O hidrintų riebalų vengti ragina visi mitybos specialistai.

Aliejus – ne tik iš rapsų

Reikia nepamiršti, kad gryno aliejaus skonis yra aštresnis, todėl geriausia ragauti į jį mirkant neutralaus skonio duoną.

Dauguma žmonių yra pripratę prie neutralaus aliejaus skonio: riebalų be jokios pridėtinės vertės. Tačiau išbandę skirtingas aliejų rūšis, dauguma jau nenori grįžti prie įprasto aliejaus. Šiandien aliejaus pasirinkimas didžiulis – nuo mums girdėtų linų, alyvuogių ar sezamų iki egzotiškų argano ir graikinių riešutų, abrikosų kauliukų, agurklių, avokadų, nakvišų, moliūgo sėklų, kokosų  ar raudonųjų palmių aliejų. Pavyzdžiui, Vokietijos ekologiškų aliejų gamintojas „Ölmühle Solling“ savo asortimente turi per 30 skirtingų augalinių aliejų rūšių ir dar tiek pat jų mišinių.

Šalto spaudimo aliejai pasižymi maistingosiomis medžiagomis, naudingomis pirmiausia vitaminu E ir augaliniais steroliais. Namų virtuvės šefų jau pamėgti linų ir kanapių aliejai turtingi omega-3 riebiųjų rūgščių, o retesnis raudonųjų palmių aliejus yra natūralus vitamino A šaltinis.

Taip pat skaitykite: Organizmo valymas: jums padės aliejaus čiulpimas

Šalto spaudimo aliejuose išsaugomos ne tik vertingosios augalo medžiagos, bet ir išlaikomas tipiškas augalo skonis, spalva ir aromatas. Gamybos metu toks aliejus nėra kaitinamas ar veikiamas cheminių medžiagų, todėl naudingosios savybės išlieka, o papildomos pašalinės medžiagos nesusidaro.

Alyvuogių aliejus – nerafinuotų aliejų karalius

Bene žymiausias iš nerafinuotų aliejų – šalto spaudimo alyvuogių aliejus. Jo skonių paletė labai plati – alyvuogių aliejus pasižymi ir aitrumu, ir kartumu, ir rūgštumu.

„Skonis priklauso nuo alyvuogių rūšies, paruošimo spartos, nuskynimo laiko, klimato skirtumų ir kitų kriterijų, o kiekvienos šalies alyvuogių aliejus turi savitą, individualų skonį. Reikia nepamiršti, kad gryno aliejaus skonis yra aštresnis, todėl geriausia ragauti į jį mirkant neutralaus skonio duoną.

Paprastai alyvuogių aliejus savo skonio stipriai nekeičia – tinkamai pagamintas ir laikomas jis gali išbūti apie metus laiko, o atidarytą butelį reikėtų suvartoti per mėnesį“, – pataria G. Azguridienė.

Taip pat skaitykite: Išbandykite mitybos programą „Clean“ – energijos ir puikios savijautos užtaisą

Yra išskiriamos 4 alyvuogių aliejaus kokybės klasės: aukščiausios kokybės tyras (extra virgin) alyvuogių aliejus, tyras (virgin) alyvuogių aliejus, alyvuogių aliejus (arba grynas alyvuogių aliejus) ir alyvuogių išspaudų aliejus. Neapsirikite – tik pirmieji du yra gauti šalto spaudimo būdu! 

Ekspertų nuomone, tinkamiausias pasirinkimas – ekologiškas extra virgin alyvuogių aliejus. Naudodami ekologišką aliejų galite, būti tikri, kad alyvmedžiai užauginti be chemikalų, o jų likučiai nepateko į galutinį produktą – juk aliejų pilate tiesiai ant savo patiekalo!

Kokybiškas šalto spaudimo aliejus turi savo specifinį skonį, tačiau nereikia jo bijoti – su tokiu aliejumi gamintas maistas ne tik natūralesnis, bet ir skanesnis. Tad norint nustebinti savo gomurį ir atrasti naujų natūralių skonių, tereikia išsirinkti patinkančią augalinių aliejų rūšį ir imtis eksperimentų virtuvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Kalėdų magija Klaipėdoje: smulkieji verslininkai džiaugsmą kuria nebyliai

Gazas

Naudotas „BMW X3“: ko vertas šis prabangių kompaktiškų miesto visureigių pradininkas

Vardai

TV žvaigždės vyras A.Čelkis nuteistas dėl pagrobto milijono: „Aukščiausiajame Teisme teisybė bus atkurta“

Aktualu

„Mes ne prieš, bet...“: ką laimėjo mokytojai, kas didins mokesčius ir ką reklamuoja R.Karbauskis

Aktualu

Teisėjai patikėjo žudike tapusios žmonos versija: atėmiau peilį iš vyro ir nudūriau

Gyvenimas

Psichologas Kaune įkūrė svečių namus katinams: „Poreikis tikrai yra“

Aktualu

„The New Yorker“: D.Grybauskaitė vasarą gynė A.Merkel nuo D.Trumpo

Pasaulis kišenėje

Kalėdų Meksikoje belaukiant: kokių tradicijų galima pasiskolinti iš meksikiečių

Namie skaniausia. Kalėdinis viščiukas tabaka

24sek

„Žalgirį“ sutinkantys turkai mato dvi Šaro ekipos stiprybes, kurios braukia netektis

Vardai

Prieš metus prisipažinę, kad skiriasi, Giedrius Masalskis ir Asta Stašaitytė kreipėsi į teismą

Kultūra

„Vilnius – literatūros erdvė“: savo eiles skaito Kornelijus Platelis

15min recenzija Kultūra

Ant krištolinių ašmenų: spektaklio „Helverio naktis“ recenzija

Sportas

Plaukimo vadas – apie ypatingą komandą, R.Meilutytės nuoskaudą ir A.Juozaičio repliką

Kultūra

15min studijoje – pokalbis apie tai, kaip kitąmet bus kovojama su piratavimu internete

Vardai

Natalijos Bunkės mylimasis Edgaras Eidėjus pirmąkart prabilo, kodėl metė kriminalisto darbą

Vardai

Sandros Grafininos antrininke vadinama Milda May: kaip buvusi policininkė tapo turtuole Londone

Gazas

Dėl užblokuotos sankryžos pasipiktinęs vairuotojas: „Ar jums galvos persuktos“?

Maistas

Nidos receptas: šventiškas varškės tortas su spanguolių putėsiais

24sek

Apie LKL titulą svajojantis R.Stipčevičius: „Rytas“ tobulas klubas man

Naujienos

Verslas

Kalėdų magija Klaipėdoje: smulkieji verslininkai džiaugsmą kuria nebyliai

Verslas

Architektas G.Natkevičius – apie pakitusį „Mokslo salos“ projektą: tiršta architektūrinių nuotykių

„Eurolygos diena“: ar reikia nerimauti dėl atšipusių „Žalgirio“ ginklų prieš mačą su Eurolygos autsaideriais? (1/3)

Aktualu

„Mes ne prieš, bet...“: ką laimėjo mokytojai, kas didins mokesčius ir ką reklamuoja R.Karbauskis

Vardai

TV žvaigždės vyras A.Čelkis nuteistas dėl pagrobto milijono: „Aukščiausiajame Teisme teisybė bus atkurta“

Pasaulis kišenėje

5 žaviausi Europos miesteliai, kuriuose Kalėdos – tarsi iš pasakos

Kultūra

O koks tu, kai nevaidini? Ridas Žirgulis

24sek

Be šansų: „Lietkabelis“ namuose gavo antausį nuo „Hapoel“

Namie skaniausia. Kalėdinis viščiukas tabaka

Aktualu

Teisėjai patikėjo žudike tapusios žmonos versija: atėmiau peilį iš vyro ir nudūriau

Gyvenimas

Psichologas Kaune įkūrė svečių namus katinams: „Poreikis tikrai yra“

Vardai

Prieš metus prisipažinę, kad skiriasi, Giedrius Masalskis ir Asta Stašaitytė kreipėsi į teismą

Kultūra

Lina Ever: Vandens istorija arba Majos Lunde fenomenas

Pasaulis kišenėje

Kalėdų Meksikoje belaukiant: kokių tradicijų galima pasiskolinti iš meksikiečių

Vardai

Natalijos Bunkės mylimasis Edgaras Eidėjus pirmąkart prabilo, kodėl metė kriminalisto darbą

Gazas

Naudotas „BMW X3“: ko vertas šis prabangių kompaktiškų miesto visureigių pradininkas

15min recenzija Kultūra

Ant krištolinių ašmenų: spektaklio „Helverio naktis“ recenzija

Aktualu

„The New Yorker“: D.Grybauskaitė vasarą gynė A.Merkel nuo D.Trumpo

Vardai

Sandros Grafininos antrininke vadinama Milda May: kaip buvusi policininkė tapo turtuole Londone

24sek

„Žalgirį“ sutinkantys turkai mato dvi Šaro ekipos stiprybes, kurios braukia netektis

Vardai

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką