-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išbandyta: plūduriavimas vandens kapsulėje – populiarėjanti meditacija, kurią pamėgo net „Simpsonai“

Įsivaizduokite valandą visiškoje tyloje ir aklinoje tamsoje: jūsų kūnas paniręs į 500 kilogramų magnio druskos tirpalą plūduriuoja vandens paviršiuje lyg maudytumėtės Negyvojoje jūroje. Judinate rankas, kojas, bet jos neskęsta, atpalaiduojate galvą, kaklą ir jaučiatės lyg vandens lovoje – kaip beįsitaisytumėte, esate lyg ant debesies.
Plūduriavimas vandens kapsulėje
Plūduriavimas vandens kapsulėje / Sandros Pangonytės/„Only Good Vibes“ nuotr.

Druskingas jūsų kūno temperatūros vanduo apgaubia kiekvieną kūno linkį, o jūs nardote būdamas nesvarumo būsenos. Plūduriuojate vandens paviršiuje ir prarandate svorio suvokimą. Maža to, esate visiškoje tyloje ir aklinoje tamsoje. Esate uždarytas kapsulėje, į kurią nepatenka jokie išorės dirgikliai. Joje – tik jūs, jūsų besvoris kūnas ir aplinkos garų prisisunkusios kondensuotos mintys. Su kuriomis valandai stojate į akistatą.

Maždaug taip atrodo plūduriavimas vandens kapsulėje – vis sparčiau populiarėjančiame meditaciniame užsiėmime.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Only Good Vibes“ studija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Povilas Jakutis

Daugiau nei prieš 60 metų gimusi JAV šiandien ši atsipalaidavimo forma po truputį užkariauja ir Lietuvą. Pieš porą mėnesių nauja plūduriavimo studija duris atvėrė ir Vilniuje, ją išbandyti nusprendė ir 15min žurnalistė.

Šis tekstas – vienas iš naujai startuojančios ciklo rašinių. Nuo šiol 15min skaitytojams reguliariai siūlys susipažinti su įvairiomis įdomiomis, netikėtomis ir dar mažai aprašytomis treniruočių, meditacijos ir atsipalaidavimo formomis. Dalinsimės gyvais įspūdžiais iš pirmų lūpų – apie tai, kas patiko, nuvylė, ką rekomenduotume išbandyti.

Tie, kuriems nesvetimos įvairios meditacijos praktikos, veikiausiai bent ausies krašteliu buvo girdėję apie plūduriavimą. Tokį atsipalaidavimo, o tuo pačiu – ir organizmo sveikatinimo, būdą jau spėjo pamėgti užsienio žvaigždės, net „Simpsonų“ herojai! Atidesni serialo gerbėjai veikiausiai atsimena seriją, kaip Houmeris ir Liza bandė atgauti jėgas vadinamoje plūduriavimo kapsulėje.

VIDEO: Homer and Lisa Try Floating

Šiandien išbandyti plūduriavimo teikiamą naudą ryžtasi vis daugiau žmonių, tarp jų ypač daug jaunimo, daugelis klientų – jaunesni nei 40 metų.

Kai iš žmogaus atimami pojūčiai, jis gali likti su savo mintimis

Pasak vieno iš plūduriavimo studijos Vilniuje įkūrėjų Povilo Jakučio, jauni žmonės čia atvyksta ieškoti balanso – jų gyvenimo tempas greitesnis, jie labiau įsisukę į informacinių technologijų pasaulį, todėl užsidarymas valandai kapsulėje tampa atgaiva tiek kūnui, tiek sielai.

„Kai iš žmogaus atimami pojūčiai, jis gali likti su savo mintimis“, – sako Povilas, juokais plūduriavimą vadindamas „pojūčių izoliavimo kapsule“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Only Good Vibes“ studija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Only Good Vibes“ studija

Iš tiesų, kapsulės veikimo principas toks ir yra – atimti pojūčius, kad visas dėmesys būtų nukreiptas į mintis, sąmonę. Dėl to kapsulėje nėra šviesos, čia izoliuojamas ir garsas, o žmogus panardinamas į nesvarumo būseną. Tiesa, pirmas 10 procedūros minučių kapsulėje įjungiama muzika, o vandenį apšviečia spalvas keičianti lempa – visa tai tam, kad būtų lengviau atsipalaiduoti ir panirti į kelionę po save.

„Nuraminti save ir pasiekti meditacinę būseną nėra lengva. Kartais siekiant tam tikro rezultato tai užtrunka ir kelias dienas, o gal ir savaites, mėnesius, net metus. Kapsulėje viskas paprasčiau. Net nemokėdamas medituoti, tu būsi stumiamas į tai, todėl pasiekti tą patį rezultatą pavyks gerokai greičiau“, – tikino P.Jakutis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Only Good Vibes“ studija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Povilas Jakutis

Pasak jo, pirmos 10 minučių skirtos nusiraminimui, kylančių minčių chaoso išgryninimui – pati meditacija prasideda kai jau nebelieka nei muzikos, nei šviesų. Kai liekama tik su savimi pačiu. O tai – ne pati lengviausia užduotis. Išjungti visus išorinius dirgiklius ir atsistoti prieš tariamą veidrodį reikia ir drąsos, ir susikaupimo. Tačiau tas sielos apnuoginimas atnaujina visas kūno ląsteles, o ir galva tampa šviesesnė.

Tokios druskos procedūros naudingos ne tik fiziškai, bet ir emociškai – jos padeda malšinti nerimą, atpalaiduoja, padeda susidėlioti mintis

„Bendradarbiaujame ir su specialistais – psichoterapeutu, kineziterapeutu. Jie įsitikinę, kad tokios druskos procedūros naudingos ne tik fiziškai, bet ir emociškai – jos padeda malšinti nerimą, atpalaiduoja, padeda susidėlioti mintis“, – pasakojo P.Jakutis. Jis įsitikinęs – plūduriavimas pirmiausia yra saviugda, meditacija, nes „kai kapsulėje prarandi bendrą kontekstą su savo kūnu (vanduo yra tokios pat temperatūros kaip ir kūnas, – red.), imi galvoti, kad tu pats esi kontekstas“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Only Good Vibes“ studija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vandens kapsulė iš vidaus

„Kino ir TV žvaigždės, sportininkai, psichologai, kineziterapeutai ir plūduriavimo entuziastai susitarę tvirtina, jog plūduriavimas tampa jų rutinos dalimi, nes yra nepakeičiamas įrankis siekiant išsivaduoti nuo nerimo, numalšinti įtampą, norint pasinerti į gilią meditaciją, priimti svarbius sprendimus, pasiruošti gyvenimiškiems iššūkiams ir stresinėms situacijoms“, – sako studijos atstovai.

Dar prieš išbandant kapsulę, P.Jakutis prasitarė – užsidarius joje dingsta ir laiko pojūtis, todėl valanda greičiausiai prabėgs akimirksniu, nors retais atvejais ji kai kuriems gerokai išsitęsia. Kapsulės viduje yra du mygtukai: vienas įjungia arba išjungia apšvietimą, kitas – aliarmo, padedantis išlaikyti santykį su išore. Tiesa, jo, pasak pašnekovo, kol kas dar niekam neteko nuspausti, tai labiau psichologinis užtikrinimas, jog čia – visiškai saugu.

Vanduo kapsulėje – nesuvokiamai sūrus, todėl čia galima rasti ir gėlo vandens purkštuką, jei netyčia druskingo vandens patektų į akis. O šiaip – viskas paprasta: įlendi, užsidarai ir tiesiog būni. Plūduriuoji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Only Good Vibes“ studija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Only Good Vibes“ studija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Only Good Vibes“ studija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vandens kapsulės vidus

Kalbant apie jausmą – mintys aplanko įvairios. Apsvarstai ir dienos aktualijas, ir egzistencinius klausimus, apgalvoji buitį, o ir kosminėje erdvėje skraidančias svajones prisijaukini. Prasisuka viskas kaip sapnas atmerktomis akimis. O kūnas – kad ir kaip paradoksaliai skambėtų – iš to lengvumo ima įgauti kitą svorį, kažkaip, rodos, pajauti kiekvieną raumenį, kiekvieną kaulą, kiekvieną odos lopinėlį. Tačiau visa tai kažkur šalia. Esi tu ir yra kūnas, greta – žodžiais to nenupasakosi.

Vandens kapsulė tinka visiems, joje jokių didelių paslapčių nėra. Būna, kiti pabijo užverti kapsulės dangtį – gal nejaukiai besijausdami mažose uždarose patalpose, gal dėl čia tvyrančios drėgmės, kai įsivaizduoja, jog ims trūkti oro. Tačiau visa tai psichologiniai momentai, studijoje taikomi griežti reikalavimai, vanduo taip pat po kiekvienos procedūros yra tris kartus filtruojamas, todėl procedūros – visiškai saugios.

P.Jakutis pasakojo, jog plūduriavimo studiją sostinės centre drauge bičiuliu atidarė lapkričio mėnesį, nors šiam žingsniui ruošėsi kone pusantrų metų. Du draugai sako stebėję amerikiečio Joe Rogano laidas, kuriose jis kalbino daugybę įdomių žmonių.

Jis pats – buvęs kovotojas, komikas, prieš keletą metų gyvenime atradęs plūduriavimą. Vienoje iš laidų J.Roganas pasakojo turintis tokią kapsulę ir savo namuose, jis ne kartą dalijosi pasakojimais apie fizinę ir dvasinę procedūros naudą.

Amerikiečio istorija sudomino lietuvius, jie ėmė domėtis šia tema plačiau, ieškojo pavyzdžių ir kitose užsienio šalyse. Galiausiai nusprendė kurti savo verslą. Lietuvoje jie tai sugalvojo ne pirmieji, tačiau šiuo metu yra bene vieninteliai aktyviai veikiantys. „Kuo tokių centrų bus daugiau – tuo geriau. Norime, kad žmonės suprastų ir patys pajustų procedūrų efektyvumą“,– šypsosi jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius