Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kalėdiniam stalui – ir nostalgiški senelių šventiniai patiekalai, ir idėjos nemėgstantiems gaminti

Kaip praskaidrinti nuotaiką ir sukurti šventinį stalą, kai šventės kiek vienišos? Verta pasitelkti mūsų senelių ir tėvų patikrintus nostalgiškos virtuvės receptus. Sukimės virtuvėje ir gaminkime drauge! Nors ir kiekvienas savo namuose.
2075615_letai virta zasu krutinele_19
Lėtai virta žąsų krūtinėlė / „Norfa“ prekyb.tinklo nuotr.

Tegul šių metų šventės virsta gražia namine repeticija prieš kur kas gausesnį ateinančių metų Kalėdų scenarijų!

„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Džiovinti grybai
„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Džiovinti grybai

Šventinė duoklė – miško karaliams – baravykams

Sena tradicija tapęs ir iki šiol daugelyje namų prieš šventes ruošiamas Kūčių vakaro patiekalas – karšti baravykai. Vien apie jį pagalvojus ima kauptis seilės burnoje, o tas jų kvapas…

Na, tiesiog su nieku kitu šioje žemėje nepalyginamas. Todėl tikrai sąžininga pradėti Kūčių vakaro vaišes nuo girių karalių – gardžiųjų džiovintų baravykų.

Pirmajam Kūčių vakaro patiekalui reikės:

200 g džiovintų baravykų,

1 svogūno,

2 lauro lapelių,

žiupsnelio kvapiųjų pipirų,

žiupsnelio juodųjų pipirų,

žiupsnelio druskos,

1 aliejaus (grybų kepimui).

Gaminimas:

Jei patys į miškus grybų nekeliavote ir surinkę nedžiovinote, labai patogu jų dairytis parduotuvės lentynose.

Taigi miško gražuolius – džiovintus baravykus – beriame į puodą su puse litro šalto vandens.

Taip pat į jį siunčiame druską, pipirus, lauro lapelį ir verdame. Džiovinti grybai verdami 30 minučių, prieš tai pamirkius juos šaltame vandenyje apie 1-2 valandas.

Prieš virimo pabaigą keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame pakepinkite supjaustytą svogūną ir lauro lapelį.

Tik tuomet siųskite į keptuvę ir nusunktus grybus. Leiskite lauro lapeliui atlikti savo darbą (jo eteriai pereis į grybus), taigi, uždenkite keptuvę dar keletui minučių ir leiskite grybams pasitroškinti (turėtų pakakti 5-7 min).

Į stalą patiekite inde su dangčiu, kad grybai greitai neatšaltų. Skanaukite dar garuojančius su šviesia ar tamsia duona. Taip paruoštus grybus galite naudoti ir pyragėlių įdarui ar gardinti jais silkę.

„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Kokios Kūčios be silkės
„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Kokios Kūčios be silkės

Nenurungiama vakaro viešnia – silkė pataluose

Kūčių ir Kalėdų stalui dedikuotas šventinių patiekalų variacijas su silke, matyt, būtų sudėtinga suskaičiuoti. Kiekvienuose namuose sutiksime aistringų jos gerbėjų, bet, kas ras žmogų, neragavusį silkės „pataluose“?

Ypatingų ingredientų silkės „patalui“ prireiks vos kelių, bet namų jaukumo jausmas jau vien jos paragavus bus garantuotas. Taigi, iš ko kloti tuos silkės „patalus“ antrajam šventiniam patiekalui?

Reikės:

400 g silkės filė,

1 indelio majonezo (salotoms),

1 šaukšto kaparėlių ,

3 nedidelių marinuotų agurkėlių,

saujelės krapų ,

1-2 arbat. š. citrinos sulčių,

4 virtų bulvių,

500 g virtų burokėlių,

2 vidutinio saldžiarūgščių obuolių,

2-3 virtų kiaušinių.

Gaminimas:

Prekybos centruose labai patogu įsigyti mėgstamo skonio silkės, o namuose pakloti jai per eilę metų pamėgtus ir giminės skonio receptorių patikrintus „patalus“.

Sutikite, nuostabus jausmas tas namų jaukumas su juose pasklidusiais šventinių patiekalų aromatais: burokėliais, silke, obuoliais ir majonezu.

Pradėti vertėtų nuo kaparėlių, krapų ir agurkėlių susmulkinimo peiliu. Tuomet dėkite majonezo ir spauskite citrinos sulčių, na, ir viską gerai išmaišykite. Virtas bulves taip pat nulupkite, supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su dalimi majonezo.

Burokėlius ir obuolius sutarkuokite šiaudeliais, sumaišykite su burokėliais ir su majonezu. Kiaušinius taip pat sutarkuokite, o tuomet jau į dubens dugną klokite bulves.

Išlyginę jų sluoksnį ant viršaus dėkite burokėlių ir obuolių sluoksnį. Galiausiai pabarstykite tarkuotais kiaušiniais ir padėliokite gabalėliais supjaustytą silkę ant viršaus. Ant jo tepkite šaukštelį majonezo ir papuoškite krapais, kaparėliais, agurkėliais.

„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Karpio pjausniai
„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Karpio pjausniai

Jo didenybė karpis su grybų padažu

Koks gi švenčių stalas be karpio?

Labai dažnai jis patiekiamas su įvairiais padažais, drebučiais ar tiesiog keptas keptuvėje. Šįkart pamėginkite sveikesnį šventinį jo variantą.

Patiekalo skonį tai tik praturtins, tikrai nepakenks. Net nepajusite, kai pagal šį receptą paruošta žuvis dings nuo stalo, o būtent baravykinė nata bus vienas maloniausių netikėtumų recepte.

Patiekalui reikės:

1 kg karpio,

100 g grikių,

150 g šaldytų baravykų,

200 g įvairių daržovių,

4 valg. š. sviesto,

150 g lydyto sviesto,

1 arbat. š. aliejaus,

1 skiltelės česnako,

0,5 šaukštelio druskos ir pipirų.

Gaminimas:

Prekybos centre „sužvejotą“ karpį išdorokite, pabarstykite druska, pipirais, gerai įtrinkite smulkintu česnaku ir palikite kelioms valandoms pasimarinuoti.

Sekantis žingsnis – kepimas keptuvėje, įpylus į ją šaukštą sviesto ir aliejaus. Per tą laiką išvirkite grikius, o daržoves taip pat gardžiausia patroškinti su dviem šaukštais sviesto.

Atšildytus grybus susmulkinkite ir apkepkite svieste, o vėliau ten pat siųskite ir lydytą sūrelį. Jau gardu, o kad būtų gražiau – poną karpį, paguldytą ant grikių ir daržovių, papuoškite keptais baravykais.

 „Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Didysis ešerys
„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Didysis ešerys

Riešutų plutelės traškumas – šventiškas jūros ešerio rūbas

Joks šventinis šurmulys namuose neįsivaizduojamas be miško voveraičių lauktuvių – lazdyno riešutų.

Šįkart pasitelkite juos kaip vieną iš sudedamųjų dalių ruošiant jūros ešerį. Šis receptas leis įsitikinti, kad genialumas slypi paprastume.

Gaminant reikės:

200 g lazdyno riešutų,

5 vnt. jūros ešerio filė,

3 kiaušinių,

1 čili pipiro,

2 svogūnų,

5 skiltelių česnako,

300 g špinatų,

2 morkų,

Po 0,5 šaukštelio druskos, pipirų, cukraus,

1 arbat. š. sojų padažo ir ryžių acto,

1 citrinos sulčių,

4 kalendros šakelių.

Gaminimas:

Riešutus nublanširuokite ir susmulkinkite trintuvu. Prekybos centre „sugautą“ jūros ešerį paprieskoniuokite druska, pipirais, apvoliokite kiaušinio plakinyje ir riešutų trupiniuose. Žuvį kepkite su šlakeliu aliejaus keptuvėje po 5 min. iš abiejų pusių.

Išėmę iš keptuvės žuvį, apkepkite kubeliais supjaustytas morkas ir svogūną, kelias skilteles česnako, špinatus. Viską pagardinkite sojų padažu, išmaišykite ir atidėkite į šalį.

Padažui naudokite čili pipirą, kalendrą, žiupsnelį cukraus, citrinos sulčių, acto ir aliejaus. Visus ingridientus suplakite plaktuvu. Į lėkštę dėkite žuvies, keptų daržovių ir pagardinkite paruoštu padažu.

 „Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Vištienos sparneliai bruknių marinate
„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Vištienos sparneliai bruknių marinate

Bruknių uogienėn įsibridę vištienos sparneliai

Kokios gi šventės be paukštienos skonio ir kvapo namuose? Penktajam šventiniam patiekalui pasimarinuokite vištienos sparnelių.

Žinoma, taupant laiką, kuris prieš šventes tampa aukso vertės, galima įsigyti ir jau marinuotų pusgaminių, tai procesą kiek paspartins.

Šiuo atveju vištieną galima keisti kalakutiena ar antiena, o receptą teliks adaptuoti. Koks bus jūsų šių metų pasirinkimas?

Naminiam marinatui prireiks:

1 kg vištienos sparnelių,

1 vnt. kiaušinio baltymo,

300 g miltų,

1 arbat. šaukštelio rudojo cukraus,

1 arbat. š. druskos, paprikos miltelių, maltų čili pipirų, vištienos prieskonių, rozmarinų,

3 šaukštų aliejaus kepimui,

1 indelio bruknių uogienės.

Gaminimas:

Sparnelius nuplaukite, apibarstykite druska, paprikos milteliais, čili pipirais (jei mėgstate aštriau), rozmarinais ir palikite pasimarinuoti bent 30 minučių.

Miltus persijokite į dubenį, įberkite žiupsnelį druskos, vištienos prieskonių, rudojo cukraus (leis gražiau karamelizuotis) ir išmaišykite.

Įdėkite kiaušinio baltymo ir dar kartą išmaišykite. Vištienos sparnelius stropiai apvoliokite miltų ir prieskonių mišinyje, kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.

Stenkitės pavartyti iš abiejų pusių, kol sparneliai gražiai parus. Keptuvę vis papildykite aliejumi (turėtų būti apsemta bent puse sparnelio). Kai aliejus įkais, ugnį primažinkite, nes viršus degs, o sparneliai dar nebus iškepę.

Dar kiek kantrybės ir palydėkite sparnelius į lėkštę. Šalia, nedideliame indelyje, įkurdinkite bruknių uogienės. Su ja šventiniai kąsniai taps kur kas gardesni. Išmėginkite!

 „Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Kepta kiaulienos mentė
„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Kepta kiaulienos mentė

Nemokantiems gaminti – pusgaminių puota

Jei nutiko taip, jog karantinas uždarė namuose vieną, nemokantį gaminti, verta pasirūpinti mėgstamų valgių pusgaminiais ir rūkytais žuvies gaminiais: karštai rūkyta karpio išklotine ar lydeka, marinuota, o gal šaltai rūkyta upėtakio file, kurią galima siųsti tiesiai ant duonos riekės su sviestu.

Gelbėtų ir keptas kalakutienos vyniotinis su baravykais, ir jau paruoštas vištienos kepsnys su sūriu, nors įmanomos ir karštai rūkytos vištienos šlaunelės ar kalakutienos krūtinėle, o gal skilandis? Galima nusipirkti ir jau iškeptos jūros lydekos su daržovėmis bei mišrainės su silke ir pievagrybiais, teliks majonezo prigriebti ir pasveikinti ponią Kalėdą.

Tiesa, jei esate sūrio gurmanas, turite progą išmėginti „Norfos“ lentynoje išguldytas naujienas – brandintus olandiškus sūrius su įvairiausiais priedais – raudonojo pesto prieskoniais, aitriaisias ir juodaisiais pipirais ir netgi levandomis!

Apie šventinio stalo klasiką – baltą mišrainę

123RF.com nuotr./Balta mišrainė
123RF.com nuotr./Balta mišrainė

Žalumynais puošta šventinių stalų senbuvė, be kurios nepraeina nė viena rimtesnė proga Lietuvoje, – balta mišrainė. Kiekvieni namai mūsų krašte, tikriausiai, gali pasigirti sava baltos mišrainės versija, bet šiam kartui gaminkite šventiškesnį jos variantą, paskanintą šviežiais svogūnlaiškiais, krapais ir žaliais agurkais.

Mišrainei reikės:

5 vnt. bulvių (virtų),

3 vnt. morkų (virtų),

2 vnt. kiaušinių,

2 vnt. raugintų (tinka ir marinuotų) agurkų,

1 stiklinės konservuotų žirnelių,

5 šaukštų majonezo (salotoms),

0,5 arbat. š. kvepiančių ir tiek pat juodųjų pipirų,

0,5 arbat. š. druskos,

1 šviežio agurko,

kelių šakelių krapų (tinka ir šaldyti),

50 g svogūnų laiškų.

Gaminimas:

Pirmiausia išvirkite neluptas, tik švariai nuplautas, morkas ir bulves: taip jose išliks daugiau skonio. Daržovėms išvirus, nupilkite vandenį, jas ataušinkite ir nulupkite.

Morkas, bulves, agurkus ir kiaušinius supjaustykite kubeliais ir sudėkite į dubenį. Suberkite nusunktus žirnelius.

Viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais, majonezu.

Mišrainės viršų papuoškite supjaustytais žalumynais: agurkais, krapais ir svogūnlaiškiais. Telieka išmaišyti ir skanauti.

Salotos su rūkyta skumbre – atsvara laiko patikrintam skoniui

Koks švenčių stalas be salotų? Atsvara laiko patikrintoms mišrainėms – būtent jos. Salotos kiek lengvesnės, gaivesnės, tačiau ir sotumo į valias. Visad smagu „pasikviesti“ į namus ir naujų receptų, tad mėginkite ir atraskite naujų skonių.

Reikės:

1 valg. š. grūdėtųjų garstyčių,

3 valg. š. grietinės,

8 vnt. mažų bulvių,

2 kiaušinių,

1 saujos konservuotų šparaginių pupelių,

3 vnt. svogūnų laiškų,

1 karšto rūkymo skumbrės filė,

1 šlakelio alyvuogių aliejaus,

pagal skonį druskos,

pagal skonį juodųjų maltų pipirų.

Gaminimas:

Bulves ir kiaušinius išvirkite. Garstyčias, grietinę, druską ir pipirus sumaišykite dubenyje.

Į dubenį su pagamintu padažu sudėkite per pusę pjaustytas virtas bulves su lupenomis ir viską gerai išmaišykite. Kai bulvės su padažu jau sumaišytos, galima dėti jas į serviravimui paruoštą lėkštę.

Ant viršaus uždėkite per pusę supjaustytus kiaušinius, šparagines pupeles, stambiais gabalais plėšytą skumbrės filė ir įstrižai – smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus. Užberkite maltų pipirų, druskos ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

 „Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Napaleono lakštai
„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Napaleono lakštai

Nostalgiškų skanumynų atmintyje – ir tortas „Napaleonas“

Kieno mama ar močiutė negamino namuose anksčiau šio skanumyno? Vien nuo minčių apie tradicinį „Napaleoną“ gera ir šviesu.

Tai, gal reiktų ir į Kalėdų šventę „pasikviesti“ šį laiko subrandintą tortą? Jei apsispręsite gaminti, dalinamės „Napaleono“ receptu.

Tortui reikės:

Papločiams:

250 g sviesto,

200 g 30 proc. riebumo grietinės,

1 kiaušinio,

300 –350 g miltų,

1 žiupsnelio druskos.

Kremui reikės:

200 g sviesto,

2 kiaušinių,

500 ml pieno,

250 g cukraus,

1 arbat. š. vanilinio cukraus,

1 valg. š. krakmolo,

1 valg. š. miltų.

Gaminimas:

Pagal senas receptūras „Napoleonas“ gaminamas kapojant tešlą peiliu, kad būtų greičiau, galima suminkyti rankomis – skonis ir papločių tekstūra mažai kuo pasikeis.

Į dubelį su miltais įtarkuokite iš šaldytuvo išimtą sviestą. Viską sumaigykite iki smulkių trupinių. Įberkite druskos, įmuškite kiaušinį ir grietinę.

Viską suminkykite ir pasidarykite 8 rutuliukus, kiekvieną jų suplokite (padaryti lyg blynelį), kiekvieną suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 2 valandom. Jei labai spaudžia laikas, galite naudoti ir „Norfoje“ pirktus paruoštukus pagrindams.

Na, o kol tešla šaldytuve, reikia išsivirti kremo. Užkaitus pieną, suberkite cukrų, miltus ir krakmolą, įmaišykite ir paplaktus kiaušinius, ir vanilinį cukrų. Gautą tyrelę palengva supilkite į verdantį pieną ir nuolat maišykite. Pavirkite apie 5 minutes ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.

Toliau iki kambario temperatūros išplakite sviestą, Geriausia plakant dėti po šaukštą išvirto kremo. Dar galima įtarkuoti truputį citrinos žievelės (prieš tai citriną nuplikius verdančiu vandeniu).

Prabėgus dviems valandoms, kiekvieną blynelį iš šaldytuvo iškočiokite iškart ant kepimo popieriaus (kiek galima ploniau ir vis pabarstant miltais).

Jau iškočiotą blyną apipjaustykite pagal norimą dydį. Nuopjovas palikite ir viską perkelkite į skardą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol truputį paruduos.

Kai jau visi papločiai iškepę ir kremas padarytas, galite pertepti tortą.

Į tortinę pirmąjį paplotį dėkite lygiąja puse į apačią, tepkite kremu ir dėkite kitą paplotį pūslėta puse į apačią, truputį paspauskite. Taip surinkite visą tortą, visus kitus papločius dedant pūslėta puse į apačią. Vieną sluoksnį visada pertepkite bruknių džemu/uogiene.

Surinkto torto viršų ir šonus taip pat aptepkite kremu. Iškeptas nuopjovas patogiausia sutrupinti trintuvu, o gautais trupiniais reiktų apibarstyti torto viršų ir šonus. Tuomet siųskite tortą į šaldytuvą (palaikykite bent per naktį, o dar geriau truputį ir ilgiau). Štai ir nostalgiškas saldumynas. Skanaus!

 „Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Šventiniai silkės užkandžiai
„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Šventiniai silkės užkandžiai

Pikantiškų ir gurmaniškų užkandžių lėkštelę!

„Gal paduotumėte lašišų ikrų ir lėtai virtos žasų krūtinėlės užkandėlių? O grybų pyragėlių bandėte? Kažkur lyg mačiau tigrinių krevečių? Nepasiekiu ungurio sumuštinukų… Gal matėte vytintą karališką išpjovą? Ir aš norėčiau pamėginti kepto, netikro kiaulienos zuikio! Jums patiko liežuvio vyniotinis? O pipirinio vištienos kumpio ar degustavote?“, – nuo tokių užstalės kalbų širdis sąla.

 „Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Skilandis
„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Skilandis

Bet, kad patiems namų ruošoje nepatrūkti, verta rinktis „Norfa“ meistrų suruoštus gaminius ir pusgaminius. Parduotubės lentynose jūsų laukia sviestinio arba karamelinio skonio pyragai „Žiemos pasaka“, nostalgiškų saldžiųjų grybukų ir riešutėlių (jei pageidausite, jų turinį galėsite užpildyti namuose ir patys), šakočių, kalėdinių keksų, „Medaus pyragų“, šventiškai supakuotų meduolių ir saldainių rinkiniai, kuriuose slypi daug kalėdinių staigmenų.

 „Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Šventiniai šakočiai ir keksai
„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Šventiniai šakočiai ir keksai

O kur dar švenčių klasika virtusi sluoksniuota želė, tinginys „Selga“, aguonpienis, kuris jau suruoštas ir supakuotas, tereikia namo parsinešti ir Kūčių vakarą degustuoti.

 „Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Kanelės
„Norfa“ prekyb.tinklo nuotr./Kanelės

Kalėdų rytui prie šventiškiausios metų kavos tiktų nostalgiški varškės žagarėliai, kondensuotu pienu ir uogiene pertepti vafliai, karamelizuotų ir šventiniais kaspinais perrištų karamelizuotų riešutų rinkiniai. O gal desertinis vyniotinis „Kuršėnas“ ar prancūziškosios „Kanelės“?“

Jaukių Jums Šv. Kalėdų!

Produktų šventiniam stalui pačia palankiausia kaina galite įsigyti „Norfos“ prekybos tinklo parduotuvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius