-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanapės maiste: kol kas „žalia šviesa“ galioja tik produktams iš kanapių sėklų

Kokie maisto produktai iš kanapių yra legalūs mūsų rinkoje? Kodėl aliejai, maisto papildai ar kiti maistiniai gaminiai su kanabidioliu (CBD) yra draudžiami? Apie tai kalba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėja, valstybinė maisto produktų inspektorė Ilona Drulytė.
Kanapių sėklų produktai
Kanapių sėklų produktai / 123RF.com nuotr.

Įstatymas leidžia tik kanapių sėklas ir jų produktas

I.Drulytės pranešimas nuskambėjo konferencijoje „Kanapės: sumeluota ir nesumeluota tiesa“. Pateikdama, kokie yra gaminami maistiniai kanapių produktai, I.Drulytė juos išskyrė į tris kategorijas: kanapių sėklos ir iš jų pagaminti produktai (pvz., kanapių sėklų aliejus, išlukštentos sėklos, miltai, kanapių baltymai); kanapių antžeminės dalys (pvz., lapų, žiedų arbata); kanapių ekstraktai (pvz., įvairūs aliejai, maisto papildai su CBD).

Tačiau, anot jos, Lietuvoje pagal pluoštinių kanapių įstatymą (kuris šiuo metu yra keičiamas), pluoštinės kanapės (lot. cannabis sativa) gali būti auginamos tik pluoštui, sėkloms ir sodininkystei. Tad pagal šiuos teisės aktus, šiandien „žalia šviesa“ Lietuvoje galioja tik maisto produktams iš kanapių sėklų.

 Simono Lankučio nuotr./VMVT Maisto skyriaus vedėja, valstybinė maisto produktų inspektorė Ilona Drulytė.
Simono Lankučio nuotr./VMVT Maisto skyriaus vedėja, valstybinė maisto produktų inspektorė Ilona Drulytė.

Beje, nors prieš kurį laiką pluoštinių kanapių įstatyme buvo atsiradusi maisto sąvoka – dėl ko buvo stebimas kanapių produktų suaktyvėjimas vietinėje rinkoje, – dabar jos nebėra. I.Drulytė nurodė, jog neturi informacijos, kodėl įstatymas taip buvo pakeistas.

Jos teigimu, šiandien Lietuvoje veikia maždaug 39 gamintojai, tiekiantys maisto produktus iš kanapių sėklų, o iš jų apie 11 gamina kanapių sėklų aliejų. „Matome, kad tai svarbus produktas rinkai“, - sakė VMVT inspektorė.

Vadovaujamasi ir „naujo maisto“ reglamentu

I.Drulytė taip pat apžvelgė „naujo maisto“ (ang. novel food) reglamentą, galiojantį Europos Sąjungoje (ES), kuriuo remiantis VMVT šiais metais nutraukė maisto produktų iš kanapių ekstraktų prekybą Lietuvoje.

„Visų pirma, naujas maistas yra tas, kuris ES šalyse nebuvo plačiai vartojamas iki 1997 metų gegužės 15 d. – būtent tuo metu ES atsirado teisės aktai, apibrėžiantys naujo maisto sritį, - aiškino specialistė. – Į naujo maisto sąvoką patenka tiek labai inovatyviomis technologijomis pagaminti maisto produktai, tiek kiti gyvūninės arba augalinės kilmės produktai, kurie nebuvo plačiai vartojami ES šalyse iki minėtosios datos.“

Pasak I.Drulytės, jei maisto produktas priskiriamas „naujam maistui“, jis turi būti autorizuojamas ES lygmeniu, atsakingoms institucijoms įvertinus jo saugą, – tik tuomet jam gali būti atveriamas kelias patekimui į rinką.

Žurnalo „Geras skonis“ archyvo nuotr. /Kanapės
Žurnalo „Geras skonis“ archyvo nuotr. /Kanapės

Produktai su kanabinoidais nėra autorizuoti ES

Tuo tarpu šių metų sausio mėnesį „naujo maisto“ kataloge atsirado įrašas apie kanabinoidus (CBD, THC), Europos Komisijai (EK) paskelbus, kad iš pluoštinės kanapės išgauti ekstraktai ir iš jų pagaminti produktai, kuriuose yra kanabinoidų (pvz., kanapių sėklų aliejus, maisto papildai su CBD), yra laikomi nauju maistu.

„Tai reiškia, kad juos bus galima naudoti maistui tik tada, kai jie bus įvertinti Europos maisto saugos tarnybos ir bus nustatyti atitinkami reikalavimai.

Mūsų žiniomis, maisto verslas jau žengia tuos žingsnius ir teikia paraiškas, bet kol kas to institucijų vertinimo nėra, tad legaliai įsigyti šių produktų visoje ES rinkoje kaip ir negalima“, - sakė ji.

Ir nurodė, jog būtent dėl šios priežasties Lietuvoje yra draudžiama prekiauti maisto papildais bei maisto produktais, kurių sudėtyje yra kanabinoidų. Tačiau, anot specialistės, Lietuvos teisės aktuose yra nuostata, jog pluoštinės kanapės medžiagos (bet ne kanabinoidų ekstraktai) gali būti maisto papildo sudėtyje, jei produktas yra atvežtas ir legaliai pagamintas kitoje ES šalyje.

Dėl kitų kanapės dalių sprendžia pačios valstybės

Be to, kaip teigė specialistė, minėtame EK reglamente taip pat teigiama, jog maisto produktai, pagaminti iš pluoštinės kanapės sėklų arba antžeminių dalių (lapų, žiedų) ES yra vartojami nuo seno, todėl nėra laikomi naujų maistu. Tad, jos teigimu, ES šalys narės nacionaliniu lygmeniu gali taikyti atskirus teisės aktus šių produktui gamybai ir tiekimui į rinką.

„Visgi Lietuvoje, pagal teisės aktus, nėra jokių draudimų tik kanapių sėklų ir jų produktų gamybai. Kanapių lapų ar žiedų arbata išlieka diskusiniu klausimu, ar šis produktas gali būti legaliu rinkoje. Manau, kad šitas klausimas artimiausiu metu bus sprendžiamas“, - kalbėjo specialistė.

Ji taip pat papildė, jog tik ES maisto tarnybai pasakius, kad produktai iš kanapių ekstraktų yra autorizuojami ir saugūs vartoti, bus svarstomas galimas jų įtraukimas į Lietuvos rinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius